Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Hlavní části elektroinstalace v bytových a administrativních objektech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.09.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Hlavní části elektroinstalace v bytových a administrativních objektech


Co vše se skrývá za pojmem odběrné zařízení? Jak se dále dělí přívodní vedení? Co označujeme za stoupací vedení? Podle kterých proměnných se navrhuje systém hlavního domovního vedení? Jak je to s přípojkou u elektrických zařízení důležitých při evakuaci osob? Jak se řeší ochranný vodič PE v sítích bez vyvedeného středního vodiče N? Jak se často realizuje hlavní domovní vedení?
Karel Dvořáček, ze dne: 9.09.2016



Pro odborníka opakování, pro investora stručné seznámení ...
 

Silnoproudý rozvod je součástí elektrického zařízení v celé budově, které je označováno pojmem odběrné zařízení. Elektrické zařízení bytového domu se skládá z přívodního vedení, rozvaděčů a rozvodu za podružnými rozvaděči.

Přívodní vedení za hlavní domovní skříní se obvykle dělí na hlavní domovní vedení, odbočky k elektroměrům a na vedení od elektroměru k podružným rozvaděčům nebo rozvodnicím.


Hlavní domovní vedení je vedení od přípojkové skříně až k odbočce k poslednímu elektroměru. Jeho svislá část, procházející dvěma nebo více podlažími, se nazývá hlavní stoupací vedení. Rozděluje-li se hlavní domovní vedení na více odboček.

Systém hlavního domovního vedení a jeho provedení se volí podle dispozice budovy. V budovách s více než třemi odběrateli se zřizuje od přípojkové skříně jedno nebo podle potřeby i více hlavních domovních vedení. Rozvětvuje-li se hlavní domovní vedení na dvě nebo více větví, provede se odbočení v odbočovacích rozvodnicích.


Každé hlavní domovní vedení se jistí v přípojkové skříni příslušně dimenzovanou pojistkou. Je-li v objektu více hlavních domovních vedení, lze jako přípojkovou skříň použít rozpojovací jistící skříň. Hlavní domovní vedení má obvykle stejný počet pracovních vodičů jako domovní přípojka. Vodiče musí mít stejný průřez po celé délce vedení. Výjimku tvoří místa, kde jsou odbočky k větším spotřebičům (např. dílny, kotelny, strojovny výtahů apod.), kde z hlavního kmenového domovního vedení odbočují jednotlivé větve hlavního domovního vedení nebo kde je část hlavního domovního vedení od přípojkové skříně k prvnímu odbočení k elektroměrům vytvořena vodiči jiné konstrukce (např. z kabelů) než hlavní stoupací vedení (např. z jednožilových izolovaných vodičů v trubkách nebo z holých vodičů uložených v prefabrikovaných soupravách).

V těchto případech se mohou pro část hlavního domovního vedení (od přípojkové skříně až po odbočení k větším spotřebičům) nebo hlavního kmenového vedení použít vodiče o větším průřezu. Od místa odbočení v odbočovacích skříních pak můžeme pro hlavní stoupací vedení nebo větve hlavního domovního vedení použít vodiče slabší, avšak s průřezem odpovídajícím zatížení. Hlavní stoupací vedení nebo jednotlivá větev hlavního domovního vedení se jistí v místě změny průřezu. Toto jištění odpadá, je-li již slabší průřez hlavního domovního vedení jištěn odpovídající pojistkou v přípojkové skříni (např. má-li část hlavního domovního vedení větší průřez vzhledem k dovolenému úbytku napětí). Měnit průřez hlavního domovního vedení v jiných případech není dovoleno.

Elektrická zařízení, která jsou nutná při evakuaci obyvatel nebo při hašení požáru, musí být připojena tak, aby při odpojení ostatních elektrických zařízení v přípojkové skříni nebo v hlavním rozvaděči zůstala pod napětím. Jsou to zejména evakuační výtahy, pohony čerpadel na zvýšení tlaku pro požární hydranty, napájení rozhlasového a dorozumívacího zařízení, překážková návěstidla apod.

Výtahy se připojují buď samostatným přívodem z přípojkové skříně, nebo k hlavnímu vedení co nejblíže k přípojkové skříni (např. v prvním nadzemním podlaží anebo v hlavním rozvaděči). Vedení pro výtahy musí být odpínatelná v prvním nadzemním nebo podzemním podlaží s označením, že jde o přívod k výtahu nebo výtahům. Přívody pro výtahy mohou být ve výtahové šachtě. V budovách s nejvýše třemi odběrateli, tj. obvykle v rodinných domcích, lze odbočky k elektroměrům provést přímo z přípojkové skříně.


V sítích bez vyvedeného středního vodiče nebo s izolovaným středním vodičem se musí z přípojkové skříně vyvést uzemňovací vodič. Ochranný vodič se musí vést po celé délce hlavního domovního vedení společně s fázovými vodiči.
Hlavní domovní vedení musí být umístěno a provedeno tak, aby byl co nejvíce ztížen nedovolený odběr.
Prochází-li hlavní domovní vedení byty, musí být odbočení k elektroměru provedeno v příslušném bytě; toto platí pro původní provedení. V současnosti již není přípustné, aby části hlavního domovního vedení s neměřenou elektřinou procházely byty (či jejich příslušenstvím pod uzavřením) ani při rekonstrukci.

V bytových domech stavěných po druhé světové válce je hlavní domovní vedení umístěno vždy na veřejně přístupném místě (na schodišti). U cihlových staveb je obvykle zavedeno v trubkách ve zdivu, v panelových stavbách pak v elektrorozvodných jádrech.

K elektroměru lze z hlavního domovního vedení odbočovat elektroměrovými rozvaděči nebo odbočnými rozvodnicemi. Odbočuje-li se k elektroměru odbočnými rozvodnicemi, je zapotřebí umístit rozvodnici tak, aby její spodní okraj byl ve výši 1,8 až 2,5m nad podlahou. Tyto rozvodnice se nesmějí umísťovat nad schody ani nemají být umístěny v jiném prostředí než normálním. Odbočné rozvodnice umístěné v uzavřených místnostech (bytech apod.) musí být upraveny tak, aby je bylo možné zaplombovat.

Hlavní domovní vedení se realizuje zpravidla jednožilovými vodiči uloženými v trubkách nebo kabely. V šachtách pro hlavní domovní vedení se mohou trubky nebo kabely klást i na povrchu.
Doporučuje se, aby fázové vodiče hlavních (stoupacích) vedení byly rozlišeny barvou izolace nebo jiným spolehlivým označením. Barvy odboček k elektroměrům musí přitom souhlasit s barvou vodičů stoupacího vedení, z kterého odbočuje.

Pouze v mizivém procentu bytových domů se v ČR používal způsob provedení elektrických rozvodů s hlavním domovním vedením ukončeným v místnosti, kde jsou soustředěny elektroměry, jističe před nimi a relé HDO všech bytů. Tento způsob provedení je používán jako základní např. v SRN, neboť snižuje riziko v případě požáru a neodborných zásahů.
 

Kam dál?
Pro více informací o elektrických instalacích v bytové a občanské výstavbě, doporučujeme tuto publikaci.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.