Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize dokumentů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.12.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize dokumentů


Co říká norma ČSN EN 82045-1 o odlišování jednotlivých verzí dokumentů projektové dokumentace? Co je to index revize? Jak se musí podle normy ČSN EN 61355-1 ed.2 zacházet s doplňkovými identifikátory, jako je identifikátor verze nebo označení statusu? Má význam odlišovat revize u dokumentací DSP? Na tyto otázky odpovídá v další části článku o legislativních požadavcích na obsah projektových dokumentací projektant Jan Hlavatý.
Autorský článek, ze dne: 22.12.2014



Revize dokumentů
Po vydání projektové dokumentace, např. k odsouhlasení, či k realizaci, v ní může samozřejmě během projektové přípravy, či realizace díla dojít k mnoha změnám, ať už například k opravě překlepů, chyb, ke změnám vlivem změn v instalované technologii, atd.

V takových případech je nutno pamatovat na to, že je potřeba různé verze jednoho dokumentu nějak odlišit, aby se nemohlo stát, že se budou dva lidé bavit o jednom dokumentu, každý ale o jeho jiné verzi. Toto požaduje i ČSN EN 82045-1 ze září 2002, která v článku 4.5.1 uvádí: Změní-li se informace, která je základem vydávané verze dokumentu, musí se inicializovat nová verze dokumentu.

V oblasti zpracování projektových dokumentací pak přichází v úvahu zejména metoda postupně účinných verzí dle článku 4.5.3 zmíněné normy: Používá-li se metoda postupně účinných verzí, jedinou činnou verzi je poslední uvolněná verze dokumentu. To znamená, že nové uvolnění verze dokumentu vždy nahrazuje předešlou verzi téhož dokumentu. Poslední uvolněná verze dokumentu zahrnuje také všechny zamýšlené účely z předešlých verzí.

Index revize patří podle ČSN EN ISO 7200 ze září 2004 mezi doporučené údaje, uváděné v razítkách: Index změny slouží k označení stavu dokumentu po revizi. K označení změny mohou být užity různé kombinace písmen a číslic, například písmena A až Z, AA, AB, AC, … , nebo číslice 1, 2, 3, … , kromě písmen I a O pro možnost záměny s číslicemi 1 a 0. Alternativně se může uvést pouze pole s datem vydání dokumentu.

Doplňující požadavek pak uvádí ještě ČSN EN 61355-1 ed.2 z února 2009 v kapitole 6.2: S doplňkovými identifikátory (identifikátor verze, index revize, označení statusu apod.) se musí zacházet jako se samostatnými informačními prvky, nezávisle na označení dokumentu.

U dokumentací DSP asi nemá moc význam odlišovat revize (vydá se jedna dokumentace pro stavební úřad, a pokud se má v dokumentaci něco upravovat, tak vzhledem k dlouhým lhůtám veřejnoprávního projednání lze bez problémů k odlišení verzí používat pouze datum vydání dokumentů). V případě DPS bych ale jednoznačně od počátku doporučoval používat revize vydávaných dokumentů. První revize s vydáním první verze dokumentace, další v průběhu jejího upravování a realizace díla. Konečná podoba dokumentace pro provozovatele (v podstatě DSPS) pak už vydaná bez označení revize.

Celý proces revizí dokumentů je samozřejmě mnohem obsáhlejší, než je zde uvedeno na několika řádcích, proto bych odkázal čtenáře na již zmíněnou ČSN EN 82045-1 ze září 2002.
 
Seznam souvisejících ČSN

Seznam ČSN citovaných v příspěvku a další normy ČSN, související s tématem dokumentací:


Autor: Ing. Jan Hlavatý, autorizovaný inženýr, projektant



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 68 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.