Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

#EH: Předpisy a normálie ESČ 1923


Document Actions
#EH: Předpisy a normálie ESČ 1923
Nahlédněte do historie! Normálie se projednávaly v jednotlivých komisích, a byvše podle usnesení Sjezdu v Mor. Ostravě uveřejněny v Elektrotechnickém Obzoru a opraveny podle výsledků diskuse, staly se po schválení výborem ESČ normáliemi. Paragrafy v tamto novém svazku jsou kratší než v dosavadních Předpisech, aby se usnadnilo hledání. Mimo to mají jednotlivé díly Předpisů na okrajích hledací značky.
Vilém Gracias, ze dne: 19.03.2007
reklama

Redakce tohoto portálu společně s Františkem Zavadilem sbírá již několik roků historická data o silnoproudé elektrotechnice v Česku. Nedílnou součástí dnes již bohaté sbírky jsou i Předpisy a normálie.

V mnohých případech se samozřejmě jedná o již dávno překonané informace, však ti, kteří se dokáží ponořit do studia hlubin elektrotechniky, mohou být tato veřejně publikovaná data velkým přínosem.

Sám jsem se několikrát pokoušel o získání starších dat v technických knihovnách. Nejen, že to bylo časově náročné ale také administrativně. Proto jsem také i já začal kdysi podporovat tuto sbírku, která se z části digitalizuje.

Podívejme se úvodní slovo druhé sbírky Předpisů ESČ z roku 1923. Věřte mi, že po otevření této 0,5kg vážící publikace na mne dýchla technická minulost, která byla počátkem mnohé dnešní techniky, která nemilosrdně zaplavuje svět.


Po kliknutí uvidíte větší náhled.

Předválečná redakce Předpisů uvádí:
Tato druhá sbírka Předpisů a normálií je výsledek práce ESČ za rok 1921 a 1922. Práce byly rozděleny komisím v Praze, v Brně a v Moravské Ostravě; výsledky byly uveřejňovány v Elektrotechnickém Obzoru. O došlých námětech uvažovaly komise znovu, a celek byl předložen valnému sjezdu v Moravské Ostravě, který zasedal Ve dnech 23.-26. července 1921. Sjezd prodebatoval návrhy v jednotlivých sekcích, návrhy na mnohých místech opravil a poté skoro vesměs jednomyslně přijal. Opravené návrhy upravila redakční komise ESČ, potom je výbor ESČ předložil ministerstvu veřejných prací k úřednímu schválení. Ministerstvo veřejných .prací .předložilo předpisy elektrárenské radě, která je projednána a na několika místech opravila. Výsledek všech těchto prací jsou tyto Předpisy.

Normálie se projednávaly v jednotlivých komisích, a byvše podle usnesení Sjezdu v Mor. Ostravě uveřejněny v Elektrotechnickém Obzoru a opraveny podle výsledků diskuse, staly se po schválení výborem ESČ normáliemi.
Paragrafy v tamto novém svazku jsou kratší než v dosavadních Předpisech, aby se usnadnilo hledání. Mimo to mají jednotlivé díly Předpisů na okrajích hledací značky.

Každá část se dělí na hlavy a hlavy na jednotlivé paragrafy. V tomto svazku jsou paragrafy číslovány soustavně tak, že desetitisíce a tisíce jednotlivých číslic udávají část, stovky hlavu, desítky a jednotky pořadí paragrafu v hlavě. Tak např.

Dosavadní předpisy PN 20 se rozdělí a znovu očíslují, až budou úplné. Tímto novým svazkem Předpisů a normálií spolu s Předpisy a normáliemi z r. 1920, jež platí i dále, ruší se příslušné stati Předpisů Elektrotechnického spolku ve Vídni, dosud platných, takže z nich zůstávají v platností jen §55b, §56c, §57c, §58c, §59c, §60c, §61c, §62, §63-73, §8hl03.

Nové strojové předpisy odpovídají mezinárodním předpisům IEC. Elektrotechnické zboží u nás obvyklé bylo podle usnesení sjezdu v Mor. Ostravě znormalisováno podle německých normálií; s povděkem stvrzujeme, že berlínský Verband Deutscher Elektrotechniker povolil je otisknouti. Zásuvky vyhovují i normáliím francouzským. Předpisy pro transformátorový olej umožňují užití výborné domácí suroviny.

Již tehdy se nesmělo kopírovat, ovšem jaká byla cena a kolik literatury bylo potřeba ...
Výbor výslovně uvádí, že je možno otiskovati, překládati a rozmnožovati byť jen jednotlivé stati z těchto Předpisů a normálií jen s jeho výslovným svolením.

Tato výzva platila tehdy i dnes. Včetně cílového města ...
Výbor prosí všechny členy ESČ, aby chyby, které zde snad naleznou, aneb náměty na zlepšení Předpisů a normálií, nenechávali si pro sebe, ale napsali je ESČ a poslali na adresu V. List, Brno, Česká technika. Výbor již nyní děkuje za tuto součinnost.

Dr. techn. Fr. Kneidl, jednatel.
Ing. J. Trnovský, předseda.
Ing. V. List, za redakci.

Pokud budete mít přání k uveřejnění některé části normálií, zkuste napsat třeba rychlým vzkazem oč máte zájem a s odvolávkou na tyto předpisy!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933