Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Historie OBO Bettermann 1951-1970 (část 2. Značka OBO obchází svět)


Document Actions
Historie OBO Bettermann 1951-1970 (část 2. Značka OBO obchází svět)
Další část historie firmy OBO Bettermann, tentokrát zajímavosti z let 1951-1970. Jak značka OBO obcházela svět a kdy přišel na svět panáček OBO se dočtete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.07.2011


Značka OBO Bettermann oslavila na jaře 2011 výročí 100 let od založení. Připomeňme si její historii.


Nyní 2. část ...

Značka OBO obchází svět
1951-1960

Velké německé značky se oprošťují od válečných zmatků a získávají mezinárodní uznání pro obnovu a "německý hospodářský zázrak". Již v roce 1952 stačí po celém světě jen tři písmena k označení celého odvětví: O B O.

Je totiž jasné: OBO znamená vynález inovačních kovových hmoždinek, pro něž se nemusí vrtat otvory a to je jejich velká přednost. Ocelový rýhovaný dřík ukončený závitem M4 nebo M6 s nákružkem vymezujícím zatlučení znamenal převrat v upevňovací technice. Stačilo kladivo a bylo hotovo. Zrodila se klasická značka.

Národní veletrhy byly pro OBO brzy příliš těsné, takže začalo narůstat nejen mimoevropské vystoupení a povědomí o firmě OBO, ale také její obrat. Marketingoví stratégové dosáhli s legendárním panáčkem OBO jasného reklamního průlomu.

Rodinný přírůstek v Bösperde

V roce 1957 se Johannu Bettermannovi a jeho bratrům Ernstu a Hubertovi podařil, díky jim vlastnímu citu pro nutné a proveditelné, další šťastný zásah a získali firmu Neuwalzwerk v Bösperde založenou v roce 1827. Především Ernst Bettermann, otec Ulricha L. Bettermanna, se nenechal odradit předchozími neúspěchy v tomto podniku (vzpomeňme jen na přechodné zastavení provozu během světové hospodářské krize, po kterém následovala 17. května 1943 velká voda, nebo obsazení americkými vojsky v roce 1945).

Diky firmě Bettermann našlo práci více než 400 lidí, kteří se postarali o zahájení expanze v oblasti kabelových nosných systémů z ocelového drátu nebo plechu. Franzi Bettermannovi nebylo od roku 1964 dopřáno dál se těšit z úspěšného působení svých synů. Tento čestný občan své rodné obce a velkorysý příznivec domácího kulturního a spolkového světa zemřel v roce 1964 v Hüingsenu tady se narodil a tady také skonal. Tato věta koluje již 35 let mezi pracovníky a zákazníky: "0d hrnce po kabelovou dráhu - s NEUWA je to možné".

Nejdelší příslušnost k firmě podle zemí

Jméno

 Příjmení

Datum příchodu

 Země

Theodor

Schaefer

5.4.1954

Německo

Neuwalzwerk AG NEUWA Bettermann

Tento tradiční podnik byl založen v roce 1827 a fungoval prvních 25 let jako pobočný provoz vlastnické firmy Kissing + Möllmann, Iserlohn. 23. června 1888 se silně rostoucí podnik změnil na akciovou společnost Neuwalzwerk.

Na začátku firemní historie bylo válcování sochorů a později tažení drátu. O 50 let později byla specialitou závodu výroba drátěných pletiv a sítí. V roce 1879 sestrojil Carl Altpeter první proplétací stroj na kontinentě a také zahájil sériovou výrobu tohoto typu v Bösperde. Tím se tento provoz stal až do přelomu století jedním z předních německých podniků a proplétací stroje byly až do roku 1906 exportovány do mnoha evropských zemí i do USA.

Paleta výrobků na přelomu století obsahovala kompaktní program kovového zboží: mosazné a měděné výrobky, vodní kotle, konvice na čaj, sporákové pláty, pánve, ohřívací lahve oválné i válcové, korečky, sběračky pěny, ruční a stolní svítidla, hrnce na klih, nádoby na vodu, trychtýře, nočníky, misky vah, orientální bazarové zboží, lavory chladiče vody, kávovary, mosazné a alpakové lité předměty, náprstky atd.

V roce 1931 přešla akciová společnost NEUWALZWERK na firmu Neunkirchner Eisenwerk AG, dříve Gebr. Stumm. Osazenstvo, které se s 250 zaměstnanci dostalo na nejnižší stav, narostlo i navzdory mechanizaci opět na 400 pracovníků. Pozitivní vývoj provozu však byl v roce 1939 přerušen vypuknutím 2. světové války.

Převzetí

1. ledna 1957 převzala většinu akcií firma Bettermann Elektro. Byl to především Ernst Bettermann, kdo po převzetí věnoval všechny své tvůrčí síly podniku NEUWALZWERK. Od roku 1957 se všechny investice zaměřily na koncentraci a racionalizaci stávající výroby. Jako logický důsledek je tedy nutno vidět utlumení výroby drátu a zahájeni výroby ohýbaných profilů stejně jako nákup moderních svařovacích mřížových stolic.

Uprostřed 60. let, kdy byl hospodářský růst mírnější, dokázala firma NEUWA Bettermann pozoruhodně zvyšovat obrat. Při rostoucí potřebě elektrické energie pro expandující průmyslová odvětví, školy, nemocnice, letiště, velké projekty v tuzemsku i zahraničí atd., vedené z elektráren kabely, byly čím dále více zapotřebí předem nainstalované kabelové trasy. Rovněž nové elektrárny, především jaderné, potřebovaly enormní množství osvědčených kabelových nosných systémů. Obchodní podnik, existující více než 150 let, tedy nezanikl. Jen se pod značkou Bettermann-Dra optimálně přizpůsobil momentálním požadavkům trhu.

Panáček OBO

Sympatický panáček OBO, od roku 1959 nerozlučný průvodce úspěšné značky, obrazový symbol jako synonymum prvotřídní instalační techniky.

Každý z branže zná panáčka OBO. Kde se objeví, tam se jedná o prvotřídní výrobky nebo informace od firmy OBO. Jednou v roli pomocníka, jindy zase specialisty na výrobky, přináší hravou formou informace.

Vždy přátelský a ochotný - typické pro OBO. Objevuje se znovu a znovu po celá léta a patří neodmyslitelně k podniku. Zprostředkovatel mezi výrobcem a uživatelem - tuto úlohu denně mistrně zvládá.

Krásné na něm je: Čím je starší, tím nejen lépe vypadá, ale tím lepší jsou i jeho průpovídky. Důvěřujte mu i nadále, stojí vždy na vaší straně. Stejně jako my ve firmě OBO - již 100 let.

 

Učenlivý podnik 1961-1970

Výzvu k růstu urychlila v 60. letech integrace firmy NEUWA Bettermann do podniku OBO Bettermann, která dala vzniknout strategické alianci na trhu.

V roce 1968 mohla skupina podniku Bettermann se vstupem Ulricha L. Bettermanna do operativního průběhu obchodu podstatně získat na mezinárodním profilu.

Jeho vize se soustředily na inovační růst zisku a následkem toho i na výstavbu a přestavbu stávajících struktur. To nabídlo 2.000 pracovníkům a 20.000 zákazníkům jistotu špičkového podniku. Kazdy, kdo dohlédne dál než na špičku nosu, ví, že úspěchy minulosti jsou nepřáteli budoucnosti.

V letech rozmachu byly odstraněny překážky změn a zahájeny změnové procesy. Nesly rukopis a trvalou zásluhu Ulricha L. Bettermanna, tehdy teprve třicetiletého. Mezi roky 1960 a 1970 určoval tempo, obrazně řečeno, symbol firmy - panáček OBO z pera Horsta Henniga. Název OBO Bettermann se dávno stal synonymem inovační instalační techniky a světově proslulou značkou.


ROBOt - nástroj na zatloukání svorníků a příslušenství
Hmoždinky OBO, hřebíky OBO, svorníky se závitem

Nejdelší příslušnost k firmě podle zemí

Jméno

 Příjmení

Datum příchodu

 Země

Anna Maria

Clemente

11.12.1968

Turecko

Aristidis

Mouratidis

1.7.1968

Řecko

Muenevver

Guerel

4. 11.1970

Turecko

Inovace 60.let

 


Podívejte se na živý rozhovor a ukázky z OBO Bettermann při oslavě 100 let založení firmy v tomto videoklipu ...

Další díly historie OBO Bettermann hledejte níže v souvisejících odkazech!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Navrhujete a přemýšlíte: Jak nainstalovat elektrické a datové porty pod kancelářskými stoly? Jak zapojit datové a multimediální porty do konferenčních stolů? Kde umístit výklopné zásuvky v hotelových pokojích? Jak přidat zásuvky a datové porty do poslucháren a knihoven? Kde je nejlepší místo pro zásuvky a datové porty v pacientských pokojích a operačních sálech? Jak instalovat informační kiosky s elektrikou a datovými porty? Jak připojit stroje a monitorovací systémy na výrobních linkách? Sledujte tuto malou recenzi k inspirativnímu katalogu ...
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933