Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Historie OBO Bettermann 1911-1950 (část 1. Zakladatel firmy)


Document Actions
Historie OBO Bettermann 1911-1950 (část 1. Zakladatel firmy)
Jubilea jsou mezníky, které zavazují k pohledu do minulosti i budoucnosti. Firma OBO Bettermann letos oslavila 100 let. Jaký byl začátek "historie úspěchu Bettermann" a co vše se událo až do konce 2. světové války, se dočtete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.06.2011


Značka OBO Bettermann oslavila na jaře 2011 výročí 100 let od založení. Připomeňme si její historii.


Nyní 1. část ...

Zakladatel firmy 1911-1920

Franz Bettermann (1879-1964)
Nemají snad úspěchy dneška a šance zítřka vždy také svou historii? Ano, mají. Pro středostavovský (a přece globálně působící) rodinný podnik je tradiční a samozřejmou povinností vzpomenout na zakladatele z doby před devadesáti lety, Franze Bettermanna.

A ten by možná také začal psát historii svého úspěchu u předků v roce 1659, protože krátce po 30leté válce se v tehdejší zemědělské vesnici Hüingsen u Mendenu a Lendringsenu, tedy v místě dnešního sídla firmy OBO Bettermann, usadila tehdy již sedmičlenná rodina Kaspara Bettermanna.

Franz Bettermann musel v roce 1907 jako zemědělec nejprve překonat jednu překážku, aby se pak mohly plně projevit jeho podnikatelské schopnosti a ambice: když vyhořel jeho statek v Hüingsenu, hledal si nějaký jiný dostačující výdělek.


Zakladatel firmy Franz Bettermann na tradiční lidové slavnosti v Hüingsenu

On, který byl tolik spojen s domovem a přitom tak otevřený světu a s nevídaným sociálním cítěním, založil v roce 1911 se dvěma odborníky a bývalými kolegy firmu na zpracování kovů, jež dodával domácím podnikům vyrábějícím svítidla. Prvním podnětem pro zakladatele podniku, aby se nadále s úspěchem věnoval upevňovací technice a ochraně proti bleskům, mohla být korouhvička na věži kostela sv. Jakuba v Hamburku. Takový je tedy začátek "historie úspěchu "Bettermann", která nyní trvá již 90 let.

Orientace a závazek 1921-1930
Pro Franze Bettermanna představovala ekonomická činnost pole pro uplatnění lidí a lidskosti. To zůstalo i pro všechny další generace rodiny Bettermann důležitým záchytným bodem a závazkem. Dějiny hospodářství nás učí: "Existují vůdčí lidé, kteří udávají dimenze a směr své době a okolí."


Hmotnostní seznam z roku 1928

Jeden z takových pionýrů se jmenuje Franz Bettermann. lntuice a inspirace, odvaha a odhodlanost byly za kmotry, když Franz Bettermann vytvořil na místě dnešního sídla skupiny OBO Bettermann v Hüingsenu svou vlastní lisovnu. Chtěl zůstat nezávislý a investovat ovoce svých podnikatelských aktivit do dalšího rozvoje a do budoucnosti. Nezní nám to dnes povědomě? To je přece heslo firmy Bettermann, které dodnes přebírají jak členové rodiny tak i firemní šéfové.

Franz Bettermann dal v roce 1920 svému výrobnímu programu první a dosud aktuální obrysy: "Upevňovací technika pro elektrotechnické a sanitární instalace a součástky pro ochranu budov proti bleskům". Základ pro další růst podniku a jeho výrobních programů spočívá v podnikatelské odpovědnosti. V archivních dokumentech nalezneme i odpověď podnikatele na znepokojivou otázku, zda měl strach z napodobitelů. Tato odpověď zní: "Má patentová ochrana se nazývá a vždy bude nazývat KVALITA." Dalo by se to vyjádřit příhodněji?


Dílna v Hüingsenu 1930

Řešení s vizí 1931-1940
Zkušenosti Franze Bettermanna z fáze průmyslového rozvoje nás oslovují i dnes, byl v transformované podobě. Řeč je o inovacích a skutečnosti, že tento "štafetový kolík" byl bez přerušení donesen až do dnešní třetí generace.

Kdo to nezná? Často musíme na dlouho "otěhotnět" nějakým problémem, abychom pak "porodili" jeho řešení. Přitom platí, že je třeba snášet bolesti dosud neuvolněných napětí .., tím museli Franz Bettermann a jeho spolupracovníci projít, než v roce 1932 začali s výrobou termosetu a termoplastu.

Nyní byl program firmy Bettermann označován již jako kov a plast v moderní instalační a upevňovací technice!  Rovněž bylo shromážděno bohaté strojové vybavení s moderními vstřikovacími stroji.


Instalační materiál 30. let, jako např. příchytky, litinové příchytky a litinové háky byl již tehdy vyráběn ve firmě OBO. Odbočné krabice a příchytky Greif-lso OBO, které jsou ještě dnes k nalezení v mnoha budovách.

Krátce před vypuknutím 2. světové války se vývojem, výrobou a prodejem více než 3.700 druhů zboží zabývalo již 245 pracovníků. Začalo vítězné tažení. Byla vytvořena první celoplošná síť zástupců a do podniku Franz Bettermann byla integrována firma s mosaznými soustruženými díly.


 Patent na řadovou příchytku OBO z roku 1936

Optimismus vítězí 1941-1950
Franz Bettermann, bývalý rolník, jistě věděl také to, že se v zemědělství všech dob a zemí vyskytoval a vyskytuje plevel, který vyžaduje zahradnickou péči, aby neohrožoval vlastní růst semen. V roce 1940 si působivé zařídil vlastní zahradu. V těchto válečných dnech změnil Franz Bettermann dosavadní samostatnou firmu na otevřenou obchodní společnost.

Své čtyři syny Franze, Johanna, Ernsta a Huberta učinil svými mladšími partnery. Tím byla zajištěna kontinuita vedení firmy v rodinných rukách. Ve svých 65 letech, tedy v roce 1944, opustil Franz Bettermann, dědeček dnešního šéfa firmy, první řadu na velitelském můstku a s důvěrou předal kormidlo do rukou svých synů.

Podařené nástupnictví, které se tehdy ani dnes nezdálo být samozřejmé a vyžaduje lidskou velikost odstupujících předků. V tomtéž roce zničilo dělostřelecké ostřelování prakticky celý závod. Několik týdnů poté se bratři dohodli na tom, že začnou s okamžitou obnovou. Tento ctižádostivý záměr byl uskutečněn za pomoci zaměstnanců a navrátilců již v roce 1945.

Jaké štěstí, že většina strojového vybavení byla včas vystěhována. Nouze dělá v těchto měsících zázraky. Provoz opouštějí hřebeny, skleničky a jiné předměty denní potřeby, které byly v té době užitečným výměnným zbožím. Kořeny v elektroinstalační technice však zůstaly zachovány. Tomu nemohla zabránit žádná střelba.


Podívejte se na živý rozhovor a ukázky z OBO Bettermann při oslavě 100 let založení firmy v tomto videoklipu ...

Další díly historie OBO Bettermann hledejte níže v souvisejících odkazech!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933