Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Historická ohybačka trubek (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.07.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Historická ohybačka trubek


Historická ohybačka trubek
Přesto, že se pancéřové trubky v domovních instalacích v Česku příliš nepoužívaly, v oblasti průmyslu to je naopak. Dnes, s vývojem nových technologií, se ohýbání pancéřových trubek již nevidí. Ale někteří pamětníci mají tuto ohybačku nesmazatelně vrytou do paměti. A co vy? Uměli byste pancéřovou trubku v takové ohybačce správně ohnout?
Miroslav Minařík, ze dne: 16.07.2014



Ohybačku pancéřových trubek nalezneme v povinné výbavě montéra rozvodných zařízení. Přeloženo "montéra v průmyslových objektech". V domovní elektroinstalaci máme více možností. V domovním prostředí nehrozí poškození vedení tak často a vedení lze snadno skrýt od omítku.

Vít Rotrekl při uklidu skladu narazil na níže uvedenou ohybačku pancéřových trubek a neváhal se podělit s ostatními.



Kdo používal ohybačku pancéřových trubek
Je nutno předeslat, že se pancéřové trubky stále používají. I ohyby. Ovšem trubku samotnou i s ohybem pořídíte v každém větším velkoobchodě. Proč tedy vlastnit toto těžké a neskladné "závaží"? Na rozsáhlých průmyslových montážích je ekonomičtější mít skladem rovné díly a ohyby tvořit dle potřeby. I přesto, že Vítkovické pece měly zpracovány všechny projekty, takové detaily jako byly ohyby trubek se neprojektovaly, a proto se nedaly dopředu specifikovat.

Kde se používají ohyby pancéřových trubek
Asi nejčastějším užitím je ochrana přívodního vedení ke strojům nebo ovládacím a signalizačním prvkům umístěným v prostoru. Nezřídka v průmyslu naleznete ohnutou pancéřovou trubku u svítidel.

Kde se trubky dodnes používají v domovních instalacích
V Česku jsem na ně až na vyjímky v domovních instalacích nenarazil. Pokud pominu domovní kotelny, které se dají nazvat průmyslovou částí elektroinstalace. Ovšem s dnešními možnostmi jiných ochran vedení bude patrně pancéřová trubka v domovních rozvodech raritou. V USA je ovšem situace jiná. Například v Kalifornii naleznete v tamních dřevostavbách rozvody v nebytové části domu právě v pancéřových trubkách. Kromě pospojování neživých částí je to jediná účinná ochrana před hlodavci, zvláště před nenáviděnými veverkami.

Nač si musel montér dát pozor při ohybu
Ohyb se musel dělat v místě švu trubky. Pokud se udělal ohyb jinde, ohyb nedopadl dobře.

A tak podobné pomůcky budou pravděpodobně k vidění u pamětníků, sběratelů nebo průmyslově orientovaných elektromontážních firem.

A co vy? Máte také své zkušenosti s ohýbáním pancéřových trubek?
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.