Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Hermetické akumulátory v praxi (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.06.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Hermetické akumulátory v praxi


heraku_3.jpg
Kolik znáte druhů akumulátorů? Jak se který akumulátor má správně dobíjet. Také je dobré vědět, jak je to s ekologickým likvidováním těchto zdrojů. Pokud chcete mít přehled o druzích tohoto sortimentu, přečtěte si základní anotaci publikace na toto téma....
Jan Lojkásek, ze dne: 8.06.2004

Vedle přehledu a rozdělení elektrochemických zdrojů proudu jsou v knize popsány základní vlastnosti hermetických akumulátorů, vysvětleny důležité pojmy a uvedeny odkazy na platné normy. Podrobně jsou popsány hermetické NiCd, NiMH a lithiové akumulátory, podmínky pro jejich používání a uvedena doporučení pro volbu vhodného napájecího zdroje s ohledem na uvažovaný způsob aplikace. Zvláštní pozornost je věnována nabíjení hermetických akumulátorů, volbě vhodných nabíjecích metod a nabíječů, protože správný způsob a podmínky nabíjení mají rozhodující vliv na životnost, spolehlivost a další vlastnosti těchto baterií. Čtenář je seznámen s funkcí elektronických obvodů, které se stávají nedílnou součástí akumulátorových baterií. Pozornost je zaměřena i na ekologické aspekty používání akumulátorových baterií. Zmíněny jsou legislativní a další závazné předpisy platné jak v ČR, tak i v EU.

V knize jsou uvedeny příklady z praxe, které odhalují nejzávažnější chyby při používání hermetických akumulátorů. Ty jsou objasněny jak z hlediska příčin, tak i z hlediska jejich následků. Pozornost je věnována i bezpečnostním rizikům při neodborné manipulaci s akumulátorovými zdroji.

Kniha je doplněna řadou přehledných grafů a tabulek usnadňujících orientaci v problematice.
Hlavní snahou autorů je usnadnit uživatelům hermetických akumulátorů a konstruktérům elektrotechnických výrobků orientaci ve stále se rozšiřujícím sortimentu akumulátorů, usnadnit volbu optimálního typu napájecího zdroje, doporučit vhodné způsoby jeho nabíjení, skladování a ošetřování. Kniha by měla pomoci i při hodinách fyziky, aby se nastupující generace nemusela učit věci, které jsou již několik let nebo i desítek let zastaralé.

Název: Hermetické akumulátory v praxi
Autoři: Ing. Jiří Marek, CSc., Luděk Stehlík
Svazek 71, základní edice ELEKTRO

Formát A5, 140 stran, 64 obrázků, 14 tabulek
ISBN 80-86230-34-1

Kniha je již vyprodána!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.