Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HELUKABEL: Nerušící pohony (2/2) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.08.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HELUKABEL: Nerušící pohony (2/2)


HELUKABEL: Nerušící pohony (2/2)
Nestíněné vodiče oproti tomu překračují intenzitami rušivých polí především u hlubokých (velmi nízkých) kmitočtů mezní hodnoty pro průmyslovou oblast a velmi výrazně pro obytnou oblast. Na nízkých kmitočtových rozsazích mezi 1MHz a 30MHz byl naměřen nízký vazební odpor, který způsobuje malou ...
Komerční sdělení, ze dne: 7.08.2006

Vysokou EMC v kmitočtové oblasti od 30MHz do 1GHz lze prokázat s pomocí srovnávacích měření rušivého elektromagnetického vyzařování na nestíněných připojovacích vodičích a na stíněných připojovacích vodičích pro EMC fy Helukabel. Pro dolní kmitočtovou oblast od 1MHz do 30MHz je možné dokladovat vysokou EMC stíněných vodičů pro EMC prostřednictvím měření, která poskytují extrémně nízký vazební odpor. Vazební odpor je považován za kritérium účinnosti stínění určitého elektrického stínění. Čím menší je vazební odpor, tím menší je rušivé napětí rozhraní napájecího zdroje a tím lepší je i účinek stínění.

Logistické centrum Hemmingen.
Výsledek měření rušivé úrovně v laboratoři EMC jednoznačně ukazuje, že u motorových připojovacích vodičů pro EMC fy Helukabel s optimálním stíněním nejsou překračovány mezní hodnoty intenzity rušivého pole podle EN 61800-3.

Důkaz prostřednictvím měření EMC
Nestíněné vodiče oproti tomu překračují intenzitami rušivých polí především u hlubokých (velmi nízkých) kmitočtů mezní hodnoty pro průmyslovou oblast a velmi výrazně pro obytnou oblast. Na nízkých kmitočtových rozsazích mezi 1MHz a 30MHz byl naměřen nízký vazební odpor, který způsobuje malou intenzitu rušivého pole v okolí. To zaručuje nízkou intenzitu rušivého pole pro rozhlas v kmitočtové oblasti od 1MHz do 30MHz. Izolace žil motorového připojovacího vodiče by měly být z elektricky vysoce kvalitního polyetylénu (PE).

Tloušťka stěny PE izolace je speciálně dimenzována tak, aby odolávala permanentním napěťovým špičkám o dvojnásobné hodnotě jmenovitého napětí měniče.

Jmenovité napětí:
uo = 600 V
Nejvyšší přípustné provozní napětí:
Ub = 1200V


Logistické centrum Hemmingen

Většinou je výstup frekvenčního měniče ještě dodatečně opatřen elektrickým filtrem, který odfiltruje vysokofrekvenční harmonické složky a vyhladí tak napěťové špičky. Prostřednictvím nízké relativní permitivity εr = 2,3 speciální PE izolace žil (2Y) se u motorových připojovacích vodičů pro EMC dosahuje ve srovnání se staršími motorovými připojovacími vodiči s PVC izolací nižší provozní kapacita a kapacita stínění. To má za následek podstatné snížení kapacitních rušivých proudů, čímž je umožněn přenos výkonu mezi měničem a motorem s malými ztrátami. Dále je následkem vysoké kvality PE izolace zajištěna dlouhá životnost vodiče. Prostřednictvím symetrického uspořádání žil s třemi napájecími žilami a ochranným vodičem rozděleným na třetiny (3 + 3 žilová konstrukce), jako u vodičů typu Topflex EMC 3 PLUS a Motorflex EMC 3/3, je možné tyto vlastnosti ještě zlepšit. Tím se sníží provozní kapacita, indukčnost a kapacitní rušivé proudy. To ještě výrazněji zlepšuje přenos výkonu z frekvenčního měniče na vstup motoru.

Oliver Streich,
Helukabel

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Helukabel CZ s.r.o. - Areál dolu Max Libušín, Libušín - 312 672 620 - info@helukabely.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.