Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HELUKABEL: Inovace pro alternativní zdroje energie (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.05.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HELUKABEL: Inovace pro alternativní zdroje energie


HELUKABEL: Inovace pro alternativní zdroje energie
Zajištění zásobování energií pro další generace tak, aby toho bylo dosaženo pokud možno čistě a snesitelně pro životní prostředí znamená intenzivní hledání nových alternativ. Ideální jsou formy energie, které jsou ...
Komerční sdělení, ze dne: 31.05.2007

Úvodem
Zajištění zásobování energií pro další generace tak, aby toho bylo dosaženo pokud možno čistě a snesitelně pro životní prostředí znamená intenzivní hledání nových alternativ. Ideální jsou formy energie, které jsou neomezeně k dispozici, jako voda, vítr a Slunce. Síla vody je využívána již po staletí a zažívá dnes renesanci. Aby bylo možno využít i vítr a Slunce pro stoupající spotřebu energie lidstva, bylo v posledních letech vynaloženo velké úsilí ve výzkumu a vývoji a tím započal věk obnovitelných energií. Získávání energie ze Slunce a větru je stále výhodnější a efektivnější.

Solární energie - alternativa budoucnosti
Slunce je největší a nejvydatnější zdroj energie, který je lidstvu z dnešního pohledu k dispozici. Už ze samotné vzdálenosti v jaké Země obíhá kolem Slunce (150 mil. km), produkuje nepřetržitě obrovské množství energie ve formě energie záření. Slunce poskytuje naší zeměkouli dennodenně 15.000-násobné množství energie, než je denní primární spotřeba energie všech obyvatel planety. Tak by se například dala pomocí solárních elektráren na rozloze 3% Sahary pokrýt spotřeba energie celé Evropy a Afriky.

Kromě jednorázových investičních nákladů na nákup a výstavbu solárních zařízení nepřipadají už žádné náklady na eventuální "pohonné hmoty". Pouze musí být naplánována údržba a opravy. Všechna konvenční zařízení na výrobu energie vyžadují nějakou formu paliva, která musí být při kalkulaci započítána. Nehledě na náklady spojené např. s likvidací vyhořelých palivových článků v jaderné energii.

Fotovoltaika označuje přímou přeměnu sluneční energie v elektrický proud. V roce 1839 byl fotoelektrický efekt, základ solárních článků, objeven francouzským fyzikem Alexandre­Edmondem Becquerelem. Fotovoltaický článek byl však vyvinut až kolem roku 1950. Od té doby jsou solární články používány kupříkladu v kosmonautice, kalkulačkách, hodinkách v nouzových zdrojích, atd..Tepelná solární zařízení přeměňují sluneční energii v teplo, které je využitelné v nejrůznějších oblastech jak k ohřevu vody tak k vytápění.

Právě v sousedním Německu bylo dosaženo dalšího milníku ve využívání solární energie. Podle údajů "Unternehmen­svereinigung Solarwirtschaft eV. (UVS)" překračuje instalované solární elektrické napětí v těchto dnech jeden Gigawatt (1.000 Megawattů). Zároveň dále pokračuje růst tohoto odvětví. Do roku 2012 počítá německý solární průmysl s vytvořením 100.000 pracovních míst v solárních továrnách a v podnicích, zajišťujících instalační práce. Díky vzrůstajícím cenám za topení a snižujícím se nákladům na solární techniku by mělo být solární teplo zcela konkurenceschopné.

O světový solární trh se mezitím tvrdě bojuje. Stále více zemí se dotahuje a předkládá na trhu ctižádostivé solárně-technické zaváděcí programy po vzoru německého zákona o obnovitelných energiích (EEG). Chtějí se tak uplatnit na jednom z nejdůležitějších trhů budoucnosti. V následujících 20 letech se tento trh podle odhadů bankovního domu Sarasin & Cie AG více než zdesetinásobí na sumu přes 100 miliard Euro.

Díky nedostatku a s tím spojeným rapidním vzrůstem cen fosilních energií a zároveň celosvětové stoupající spotřebě energie předpovídají experti jednomyslně solární technice "slunečnou budoucnost".

Alternativní zdroj - větrná energie
Úspornější než solární energie je v mnoha směrech větrná energie. Proti výstavbě velkých rotorů se však často ozývají protesty. Podle zprávy European Wind Energy Association (EWEA) bylo v minulém roce v EU nově instalováno 6.183MW větrného výkonu. S nimi je nyní celkem v provozu 40.504MW celkového výkonu. Cíle, formulovaného Evropskou komisí na rok 2010, je tím již nyní dosaženo.

Růst v oboru větrné energie např. v Německu byl uvolněn v roce 2000 novelou zákona o obnovitelných energiích (EEG). V Evropě následuje stále více zemí německého příkladu. Po Dánsku buduje Španělsko masivně větrnou energii a také Francie chce následovat.

Mezi léty 1995 a 2005 stoupl celkový výkon proudu získaného z větrné energie v celé EU o ca. 32%, jak dál referuje EWEA. Tato data se projevila také na evropském trhu, který za stejné období přidal ročně o cca. 22% na objemu. Mezi prvními pěti Top evropského obchodu s větrnou energií jsou následující země: Německo (1.808MW), Španělsko (rovných 1.760MW), Portugalsko (500MW), Itálie (kol. 450MW) a Velká Británie (kol. 450MW).

Důležitým faktorem při výstavbě zařízení na získávání obnovitelné energie jsou kabely, které vyhovují speciálním požadavkům. Helukabel, známý svými stálými inovacemi kabelů a příslušenství, vyvinul také kabely vhodné pro využití u těchto druhů energií.

HELUKABEL SOLARFLEX
Přeměna sluneční energie na elektrickou vyžaduje přímo uzpůsobené kabely. SOLARFLEX kabely se používají na solárních panelech. Všechny typy jsou flexibilní, mají dvojitou izolaci, napětí 0,6/1kV, dále jsou bezhalogenové a odolné vůči UV záření a vysokým teplotám. Izolace je TPE nebo PUR.


SOLARFLEX 101-V4A je navíc pancéřovaný a proto i odolný proti hlodavcům.
SOLARFLEX 104 je navíc samozhášivý.

HELUKABEL SOLARFLEX - ZW
HELUKABEL SOLARFLEX -ZW 102/106 jedná se o dvoužilový kabel s dvojitou izolací TPE a PUR. Dále pak je bezhalogenový a samozhášivý. Helukabel SOLARFLEX-ZW 102 může být používán v zemi. Mezi 2 póly nemůže dojít k elektrickému zkratu.

Pro kabeláž do větrných elektráren Helukabel nabízí speciální silové a ovládací kabely.

HELUKABEL WINDKRAFTKABEL
HELUKABEL WINDKRAFTKABEL WK 101, 102, 103, 104 tyto bezhalogenové kabely se používají ve větrných elektrárnách. Dvojitá izolace ze speciální PVC je odolná vůči mrazu (až do -40°C).

Typ WK 102 má první izolaci z TPE a druhou izolaci z PUR. Je samozhášivý, extrémně odolný vůči opotřebení, UV záření, olejům, hydrolýze a mikrobům. Typ WK 103 má navíc stínění z pocínovaných Cu drátků. Je samozhášivý a odolný proti olejům.

HELUKABEL THERMFLEX 145
Helukabel THERMFLEX 145 se používá ke spojení generátorů ve větrných elektrárnách. Speciální izolace je odolná proti plameni. Je flexibilní a zároveň bezhalogenový a bez kouře. Vysoká teplotní odolnost: -20°C až + 120°C, při pevné instalaci -55°C až + 145°C. Kabel je odolný proti olejům, UV záření a ozonu.

Helukabel GALVANOFLEX
Helukabel GALVANOFLEX - vysoce flexibilní bezhalogenový silový kabel s extrémně silnou PUR izolací, odolnou vůči opotřebení, UV záření, olejům, hydrolýze a mikrobům.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Helukabel CZ s.r.o. - Areál dolu Max Libušín, Libušín - 312 672 620 - info@helukabely.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.