Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

LOVATO, historie a současnost


Document Actions
lohist_16.jpg
O vývoji, nových trendech ve firmě LOVATO a rámcové informaci o sortimentních skupinách. ....firma Lovato byla založena jako malý rodinný podnik v roce 1922 v severoitalském městě Bergamo. Její první sídlo a výrobní dílna se nacházela v přízemí nenápadného činžovního domu na předměstí. Zakladatelé vložili své úspory do výroby vzduchových jističů a olejových vypínačů......
ze dne: 15.06.2004
reklama

Firma Lovato Electric má za sebou osm desetiletí vývoje a růstu. Během této doby se stala uznávaným hráčem v soutěži o podíl na celosvětovém trhu elektromechanických přístrojů a elektronických komponentů pro elektrická zařízení. Osmdesát let je dlouhá doba, jeden průměrný lidský život. Můžeme použít toto přirovnání a podívat se na Lovato v časové retrospektivě, když dělalo své první dětské krůčky a na Lovato zkušené a dospělé v úctyhodném věku dnes, kdy hledí s novými smělými plány do budoucnosti.

Firma Lovato byla založena jako malý rodinný podnik v roce 1922 v severoitalském městě Bergamo. Její první sídlo a výrobní dílna se nacházela v přízemí nenápadného činžovního domu na předměstí. Zakladatelé vložili své úspory do výroby vzduchových jističů a olejových vypínačů.
Firma se slibně rozvíjela a přežila i těžké válečné roky. V roce 1948 bylo rozhodnuto o přechodu na výrobu tzv. sběrnicových stykačů. Tato zastaralá konstrukce byla na počátku šedesátých let nahrazena kompaktním vzduchovým stykačem.
Šedesátá léta znamenala pro severní Itálii období velkého průmyslové růstu. Vznikaly nové továrny a k tradičnímu textilnímu průmyslu se řadila další nová odvětví. Oblast Bergama se stala známou v oboru elektromechanických přístrojů.

V této době rozhodli majitelé Lovata o velké investici. Ve vesnici Gorle, která je dnes součásti aglomerace Bergama, zakoupili pozemek o rozloze 14 000m² a na něm byla postavena výrobní továrna Lovato. Nová továrna a nová řada stykačů B (B jako Bergamo) byla signálem, že to firma myslí se svou účastí v klubu výrobců elektrických spínacích přístrojů vážně.

V polovině sedmdesátých let , kdy už výroba stykačů běžela naplno, vznikla ve struktuře společnosti další divize. Ta se měla zabývat vývojem a výrobou elektronických komponentů. Sortiment Lovato se tak začal rozšiřovat o nové prvky, jako například elektronická časová relé.

Aby firma mohla zvyšovat objem své výroby a dále růst, bylo nutné překročit hranice Itálie.

V roce 1979 byla založena ve Venezuele první zahraniční pobočka. Po ní následovaly další: Mexiko, Chile, Německo, Lotyšsko, Austrálie …..

V roce 1991 byla necelé dva roku po pádu komunismu založena pobočka Lovato s.r.o. v Československu se sídlem v jihočeském městě Písku. Písek má díky někdejšímu státnímu podniku Elektropřístroj stejně jako italské Bergamo dlouholetou tradici ve výrobě elektromechanických přístrojů. Tento fakt určitě přispěl k tomu, že se Lovato s.r.o. stalo nejen obchodním zastoupením, ale i výrobní jednotkou.

V duchu globálního propojování světa byla otevřena v roce 1998 výrobní továrna Lovata v Číně. V roce 2000 Lovato koupilo italského výrobce koncových vypínačů firmu Reiter.

Do firmy nastoupila nová generace managementu a na prahu 3.tisíciletí bylo učiněno zásadní strategické rozhodnutí: Lovato se stane specializovaným výrobcem v jasně definovaných skupinách elektromechanických a elektronických přístrojů. V těchto skupinách bude nabízet široký sortiment, konkurenční ceny, vysokou kvalitu a úroveň servisu. U firmy Lovato Electric v Bergamu vyrostlo nové vývojové centrum vybavené nejmodernějšími technologiemi a vlastní zkušebnou certifikovanou italskou národní zkušebnou. Prototypy nových výrobků jsou modelovány v třírozměrném prostoru na počítačích a vyráběny v laserových komorách. Proces, který dříve trval týdny, se zkrátil na několik hodin.

Lovato se rozhodlo, že bude specialistou v oboru přístrojů na nízké napětí. Jedná se o stykače, motorové spouštěče, tlačítkové ovladače a koncové vypínače. Protože tyto přístroje souvisí se spouštěním elektromotorů, doplňují sortiment elektromechanické spouštěče, rozběhy hvězda/trojúhelník, reverzační kombinace, softstartéry a frekvenční měniče. Přístroje Lovato mají řadu unikátních vlastností. Stykače se vyrábějí v plné řadě i ve čtyřpólovém provedení, u Lovata naleznete i stykače se čtyřmi hlavními rozpínacími kontakty. Softstartéry Lovato Vám dokážou sami poslat e-mail nebo SMS, pokud dojde k poruše.

Důležitým oborem, ve kterém je firma aktivní již řadu let, je kompenzace jalové energie. Jedná se o automatické regulátory účiníku a speciální kompenzační stykače. V letošním roce přichází Lovato na český trh hned se dvěma novými řadami regulátorů DCRK a DCRJ, které nejen regulují, ale umí také měřit a analyzovat elektrickou síť. Když dojde k přehřátí vnitřního prostoru rozváděče, regulátor to rozpozná a umí si sám spustit ventilaci.

Novým segmentem trhu se pro firmu stalo měření elektrickým veličin pomocí multimetrů a analýza harmonického zkreslení v síti. Multimetry Lovato řady DMK představují nový trend náhrady jednotlivých analogových nebo digitálních měřících přístrojů v rozváděči jedním přístrojem. Naměřené hodnoty se zobrazují, ukládají do vnitřní paměti a nebo přenášejí do centrálního počítače.

Regulace hladin vodivých kapalin je další tradiční výrobkovou skupinou značky Lovato. Relé LV2D se v České republice již řadu let úspěšně používá pro ochranu čerpadel ve vrtech a studních. Nerezové vodotěsné sondy zaručují spolehlivou funkci s mnohaletou garancí.

Posledním oborem, ve kterém se firma snaží vyniknout , je oblast záložních zdrojů a regulace motorgenerátorů. Nová jednotka RGK60 umí monitorovat hlavní napájení, spustit záložní generátor, přepnout na náhradní napájení po jeho rozběhnutí. Automatické nabíječky baterií Lovato řídí nabíjení záložních baterií.

Vize firmy Lovato pro nové tisíciletí je být pro každého zákazníka v oboru spínací a regulační techniky nejlepším dodavatelem. Konstrukce výrobků Lovato musí vyhovovat při realizaci jakékoli aplikace ve svém oboru.

Své poslání Lovato vidí ve schopnosti nabídnout zákazníkovi řešení jako stoprocentně spolehlivý partner s dodávkami v co nejkratším čase.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
První hromosvodní centrum v České republice bylo před třemi léty otevřeno v odborném učilišti v Chomutově. Minulý týden se objevilo na zcela nové adrese. Vše v souvislosti s narozeninami LUMA Plus a rekonstrukcí jejich sídla ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933