Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HANNOVER: Toho dne se opravdu blýskalo ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.05.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HANNOVER: Toho dne se opravdu blýskalo ...


HANNOVER: Toho dne se opravdu blýskalo ...
Aby se neblýskalo, když byl takový zájem! Všechny přitahovala energie, které se v přírodě bojíme. Ochočený a drezůrovaný výboj poslušně přeskakoval z jímače na jímač. Nechyběla ani podívaná, kdy krotitel strká hlavu mezi ostré špičáky nebezpečné šelmy ...
Miroslav Minařík, ze dne: 27.05.2008

Poslední den Hannover Messe v hale 27 u Energy Tower, největší evropské Blitzmachine, tedy česky generátorů výbojů.

Ten den se opravdu pořádně blýskalo. Akciová společnost Energie Baden-Württemberg přivedla bouřku až do haly. Pokud je obloha zatažená, obvykle pobýváme pod střechou a před bouřkou spíše utíkáme. Zde to bylo naopak. Lidé kvůli bleskům přicházeli, možná pro jistotu, že zde nezmoknou.

Díváte se na stroj, co je schopen vytvářet až pětimetrové výboje. Samozřejmě že to nebylo zcela bezpečné, ti se srdečními implantáty poodstoupili a ti s naslouchacími přístroji ztlumili "volume". Generátor produkuje krátkodobý zvuk o intenzitě až 100 db. Takže to byl pořádný hluk.

Byla to elektrika,...  byl to záblesk světla,... při kterém chlapíka těšilo představit Energy Tower.

Začal malým bleskem, abychom si prý zvykli. Pak odstranil jeden jímač, co byl umístěn v blízkosti Teslova transformátoru, dal ho stranou, aby blesk dostal možnost se mezi jímačem a generátorem pěkně klikatit. Šlo o Teslův transformátor, tedy zařízení pro vytváření vysokého napětí a frekvence. Nahoře na tubusu bylo napětí kolem jednoho miliónu voltů.

Mohli jsme se dívat pořádně na vznik výboje, byla možnost sledovat dva druhy výbojů.

Tedy dva druhy blesků , jeden tmavý, fialový a druhý světlý, který byl hlučný.

Pokud se ocitnete v bouřce, je třeba se dobře chránit. Jedna z dobrých ochran je takzvaná Faradayova klec. Například velká klec, do které byl vestavěn generátor. Faradayova klec je i malá klícka, kam se blíží komentátor, ale i třeba vaše auto. Takže pokud Vás na cestách zastihne bouřka, zůstaňte v autě, tam jste ochráněni. Protože kovová kostra automobilu svede výboj stejným způsobem jako ta nyní vkládaná klec. A jak to funguje, vám nyní ukáže komentátor sám, vleze si do této Faradayovy klícky, pohodlně se usadí, zavře dvířka a nechá blesky dopadat na klec.

Co je úžasného na fyzikálních experimentech je to, že jsou opakovatelné, komentátorovi se opět nic nestalo, Faradayova Klec fungovala. A protože i vy chcete vidět to, co zde popisuji, máte možnost se podívat na náš krátký videosetřih!



U technického názvosloví z němčiny asistoval Jan Hájek
www.kniska.eu
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.