Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Obchodni jednáni na veletrho


Document Actions
hanac_1.jpg
Domluvíte se s hanáckým Jarynem? Před vstupem do EU se bychom měli umět dorozumět v prvé řadě doma. Jak můžeme sledovat některé naše elektrotechniky, hovoří sice stejnou řečí, ale navzájem si nerozumí. Proto je dobré se učit cizí nářečí!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.01.2004
reklama

Export hanácké špionážní technologie až do Brna!!! Šokující odhalení!!! Praktické dovednosti s příchutí gramatiky: PVD - pozitivní věkový drift (oslovujeme hanácky)

autor Libor Smítal

Selnopródé inženyr Kovář pracoje v podniko Katoda Olomóc jož drohé rok. Má toť zajimavé úkol - vemeslet štvrtó generaci velepšenyho pertinaxovyho karburátoro... Ale nejak se mo nedaři - má krohe pod očema, pije litre kafe a všode jož vidi jenom displeje...Ož ani nepozvá vlastní ženo!!! Začéná to bet hosty - bléži se termin vehodnoceni projekta a on eště není hotové!!! A k temo je v Brně velké strojirenské veletrh, kde be neměl chebět. Jak to jenom všecko odělá???

"Tož tak nééé", pomesli si inženyr a zavolá Jaryna, pracovnika vyvojové dilne.

"Jaryne, poslóché", začéná proslov: " Te také děláš na tym novym pertinaxo a seš docela dobré na elektrické oblók...Meslim, že bes mně muhl pomuct...". Pokóši se vzbodit trocho zájmo v tym hňopovi...

"Tož nečom a poslóché co tě řikám!", zakřeči na Jaryna, keré se répe v nose a prohliži si kalendář s holéma babama, co má inženyr na zdě.

"V Brně je mezinárodni strojirenské veletrh a te bes tam muhl jet reprezentovat ...", včil se Kovář zameslel sám nad sebó, že mo něco ojelo co nechtěl řict: " te bes tam muhl prostě zastopovat náš podnik a odělat takovó maló prumyslovó špionáž!!! Omiš nějakó cezi řeč??"

" Ja", protahne ksicht Jaryn a vrazi si roke eště hlóbš do kapcé...

"Mloviš aspoň trocho německe?", vezvidá dál Kovář dál...

"Ja-gut-richtig-šmitec", zhópne se pyšně v nohách hňop Jaryn...

"Tož toť máš dva volny listke, vem si eště nejakyho chlapa z dilne sebó a o všeckym, co tam ovidite, napišete správo, jasny??", odili pokyne šéf.

"Ja-gut-richtig-šmitec", na potvrzeni slov opakoje skoroněmecke Jaryn. .

"Tož valte", skonči to trapnó scénko Kovář...

Kdež se Jaryn konečně veprdolel z kanceláře, pohlidl venálezce na displej svojeho počitača, na kterym se objevilo "FATAL ERROR"...Kde se stala cheba, zameslel se a zas se pohróžil do pertinaxovéch problému...

"Tomine", hulákal ož z daleka Jaryn na svojeho kolego: "Zétra nendeš do fabrike - vem si kvádro a šlajfko, jedeme do světa dělat špionáž - ale nikemo ani slovo, ani tvoji staré!!!"

Jak se domlovile, tak také odělale - drohé deň brzo ráno než velezlo slunko verazilo z Olomóca na Brno složebni auto firme Katoda a v něm dva chlapi v černéch kvádrech a šlajfce na gumce (je to praktycky a nemosi se tam dělat ozel...). Kromě taške měl Jaryn sebó nenápadné špijonské foťák Ljubitěl. Tomin bel také praktycké - žmólal v rokách mišek plné kadlátek - kdebe je přepadl nějaké jiné špión nebo hlad...

Jaryn je dobré šofér - je rechlé jak sračka a tak z Olomóca dorazile do Brna za necely tře hodine, chvilo se motale okolo Špilberka a v poledne prolezle bránó na véstavo.

"Tomine, veploj te kostke a vetahni tužko a blok", začal komandovat Jaryn.

"Viš co řikal náš inženyr? Že o všeckym, co ovidime máme napsat správo!!! A já eště odělám pár tajnéch fotek...", nechal se slešet nové šéf...

"Tož ja. Já teda začno", chetil se horlivé pracant Tomin

"Pišo - majó toť levné Radegast - je zadarmo", rozepsal se. "Hneď vedlivá majó stánek s kabanosem", pokračovat až mo roka modrala od teho nevidanyho vykono. .

"Hleď na to babo...!!! Jaryne, odělé fotko!!! To mosi také inženyr posódit, ne???", začal koktat Tomin, celé rozrošené pohledem na hostesko. Fakt je, že takovó babo eště o nich v Chomótově neviděl.

Jak šil čas, pokračovale ve špionáži aji naši dva experti - blok se plnil poznámkama o salámech, jednohobkách, vzorkách vina, igelitovéch taškách zadarmo, Jaryn fotil babe, pak Tomina, kerymo se po tym testováni všelejakéch divnéch jidel odělalo špatně a nakonec se nechale vefotit spolo před tim velkym kolatym pavilónem...

Na večir seděle na tym rantlo co odděloje bazének s vodotryskem od chodnika, nohe vraženy v té špinavé vodě a celi otahani z té náročné práce přeméšlele o všeckym. .

"Te, Tomine", hlóbal Jaryn: " mesliš, že staré bode spokojené?? Řikal, že má nějaky probléme s pertinaxem a že mo mosime pichnót na strojirenskym veletrho..."

"To viš že ja!!", oklidňoval ho: " Te fotke, te zápiske...Hleď já sem mo vzal aji nejaky knižke co toť dávale: Pivovar Létovel, Masokombinát Písnice - maso a sado pro příštich tisíc let, Pekárna Hanka peče pro každého a tak... A má toť aji katalog...!"

"Te máš katalog Kvéle???", zbestři Jaryn.

"Počké, pišó toť Katalog mezinárodniho veletrhu pivovarnictví a vinařství Pivex a Vinex", slabikoje Tomin...

"Tak to ja...To bode orčitě spokojené", kévá spokojeně hlavó Jaryn.

"A leď na ten plagát!"

"Gde?", málem se zadosel Tomin poslednim kóskem salámo, keré dostal také zadarmo na jakymsi stánko (co kdebe zezelenal, že ja...)

"Táhle! Tam pišó, že přišti měsíc bode ten strojirenské veletrh co sme na něho jele!!!", začéná mět divny tošeni Jaryn.

"Tož pojedeme zas!!!", zasviti skrmeny očka Tominovi a masná hoba se mo slastně protahne: "Deť mně se to toť tak lébi....."


Pokud jste se rozhodli, že ponoříte svůj volný čas do tajů cizích řečí, pak si pozorně prostudujte

"První internetový kurz hanáčtiny"

z kterého jsme převzali jednu lekci.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933