Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HAGER: QuickConnect, okamžik kdy odpadá utahování momentovým klíčem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.07.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HAGER: QuickConnect, okamžik kdy odpadá utahování momentovým klíčem


HAGER: QuickConnect, okamžik kdy odpadá utahování momentovým klíčem
Všichni jsme zasypáni novinkami ze všech možných zdrojů. Ale pouze některých si všimneme podrobněji. Víte které? Ty, které nám projdou rukama. Ty, které si sami vyzkoušíme. A tak nakonec z toho obrovského množství nových vychytávek se k samotným praktikům dostává pouze několik z mnoha. Letos jsme na Elektrické spojce zkoušeli několik avízovaných vylepšení naživo. Formou hry, soutěže. Oč šlo a jaký byl závěr? Soutěžilo se o rychlejší zapojení vodičů do přístrojů se správným utažením spoje. Závěr si udělal ze svého výkonu každý účastník sám ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.07.2019



Na stále největší spontanní událost, Elektrickou spojku, jezdí elektrotechnici z Česka a Slovenska. Primárním důvodem je zábava a odpočinek. A protože jde o odbornou událost, nejsou pro nikoho překvapením různí sponzoři události. Proč používám pojem "sponzoři"? Protože událost není komerční a sponzorské příspěvky pouze okoření připravený program.

HAGER je na českém trhu již celá léta a o značce již každý ví. Ovšem novinka, vylepšení, chcete-li vychytávky, ty se komunikují lépe názorně než pouze tiskovými oznámeními. Letos na Elektrickou spojku lidé z HAGERu přivezli napříhlad rozvaděč FV, do kterého se střílelo vzduchovkou na terče. Jan Franěk nejen poznamenal, že tato rozvodnice má široké využití, ale své tvrzení prokázal i praktickými ukázkami.


Pro větší náhled kliknout!


Na pořadu dne však bylo jedno z hlavních témat, správné utažení vodiče v jističi. V praxi se lze setkat s dobře utaženými spoji stejně jako s málo utaženými. Ale jak poznat správné utažení? Pofík držící šroubovák každý den, má ze své praxe již utahovací moment nakódován v genech. Lze také použít momentový klíč..

Při soutěži se připojovala řada jističů na čas. Následně se kontrolovala síla utažení a světe div se, občas jsme nevěřili. Touto soutěží se názorně demontrovala novinka bezšroubových spojení QuickConnect, které ušetřilo mnoho montážního času. Pokud má někdo na montáž vždy dostatek času a spěchat nemusí, pak ho může zajímat i skutečnost, že díky přístrojům obsahující systém QuickConnect odpadá periodické dotahování vodičů. A to při větším počtu pólů a celých rozvaděčů znamená v rozpočtu nemalou částku.



A koho zajímá více o systému quickconnect?
Asi každého, kdo připojuje vodiče k přístrojům. Princip bezšroubových spojů je nám známý a bez nadsázky lze tvrdit velice oblíbený. Staromilec možná něco mumlá o jistotě šroubu, ale praktici udržující nebo opravující obvody, ví své. Z domovních instalací dobře známe situace, kdy ubývající hliník zapříčiní jiskření spoje. Jiskřící spoj způsobí tak velkou teplotu, že rozehřátý vodič roztaví izolaci. A bez izolace? No přece zkrat, plamen ...
Ale dál to patří již do jiného příběhu ...

Pokud vás zajímají dostupné katalogy v naší redakční knihovně k okamžitému použití, prohlížejte a prohledávejte je zde!





POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
přístrojů QuickConnect Hager zažádat
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Hager Electro s.r.o. - Pražská 238, Zdiby - 281 045 721 - info@hager.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.