Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

HAGER: Nová řada výkonových jističů Hager od 16A do 1600A


Document Actions
HAGER: Nová řada výkonových jističů Hager od 16A do 1600A
S novou kompletní řadou vám představujeme asi 90 nových přístrojů v tří a čtyř pólovém provedení s možností otočného nebo motorového pohonu, ale i s elektronickou spouští, které pokrývají rozsah 16A až 1600A a jsou využitelné v průmyslových i komerčních aplikacích ...
Komerční sdělení, ze dne: 30.06.2011
reklama

 

S novou kompletní řadou vám představujeme asi 90 nových přístrojů v tří a čtyř pólovém provedení s možností otočného nebo motorového pohonu, ale i s elektronickou spouští, které pokrývají rozsah 16A až 1600A a jsou využitelné v průmyslových i komerčních aplikacích. Díky široké škále možností připojení a rozsáhlému programu příslušenství (pomocné a signální kontakty, otočné rukojeti, motorové pohony apod.), můžete řešit neobvyklé požadavky bez větší námahy.

Nové výkonové jističe se vyznačují jednoduchostí montáže a jednotným designem. Snadná je například instalace příslušenství pomocných obvodů: pouhým pootočením
jistícího šroubu o 90° dojde k odjištění krytu přístroje, do kterého lze nacvaknout pomocné kontakty, které jsou bezšroubové a tudíž i jejich elektrické zapojení je velmi rychlé a jednoduché. Obvzlášť praktické jsou průzory v krytu, díky nimž jednoduše identifikujete instalované příslušenství v přístroji.

V jednotném designu
Aktuální design nových výkonových jističů s šedým pouzdrem je sladěný s designem a barvou modulárních přístrojů Hager, což dává každé instalaci výraz jednoty stylu a profesionality.

Snadná a bezpečná montáž
Nová řada výkonových jističů zajišťuje bezpečné a snadné řešení ochrany v nn obvodech. Nastavitelné hodnoty nabízí širokou škálu přístrojů, ze které si vyberou projektanti i montážní firmy. Zvláštní pozornost byla věnována ergonomii, a to zejména s integrací do rozvaděčů.

Výhody

Jednoduchá instalace
Rychlá a bezpečná montáž příslušenství
Široký rozsah jmenovitých proudů a vypínacích schopností
Kalibrované při 50°C

Technické údaje

V souladu s IEC 60947-2
6 velikostí: x160, x250, h250, h630, h1000, h1600
Vypínací schopnosti: 18, 25, 40, 50, 65, 70kA
Termo magnetické a elektronické jednotky spouští
3 pól a 4 pól
Kompletní sortiment příslušenství

Profi tipy

1. Hager Design
V souladu s rozvodnicemi a modulárními přístroji

2. Elektronická spoušť (LSI)
Umožňuje nastavit selektivní i motorovou ochranu

3. Vypínací schopnosti
Rozsah 18 až 70kA pokryje veškeré aplikace

4. Snadná montáž příslušenství
Jednoduché otevření středního krytu a zacvaknutí příslušenství

5. Viditelnost instalovaného příslušenství
Pomocí průzorů mate přehled o typu nainstalovaného příslušenství

6. Integrované zamykání pomocí visacího zámku
Jednoduché řešení pro údržbu

7. Kompletní sortiment příslušenství
Otočné rukojeti, visací zámky, motorové pohony, kryty svorek

8. Různé druhy připojení
Blokové svorky pro kabely, přímé nebo zadní připojení …

Pro instalaci výše uvedených výkonových jističů se nejlépe hodí skříňový rozvaděč univers.

Nová generace: samostatně stojící skříňový rozváděč univers
Skříňový rozvaděč univers IP54 od firmy Hager využívaný hojně pro účelové stavby má jednotnou velikost a u montérů se těší velké oblibě díky své praktické konstrukci, četným montážním výhodám a systému univers N. V roce 2010 Hager na mezinárodní výstavě Light&Building ve Frankfurtu poprvé představil novou generaci úspěšného skříňového rozvaděče, který byl v mnohých aspektech technicky zdokonalen a inovován. Základní technická data se ale nezměnila:

Hloubka 400mm a 600mm
Výška 1900mm
1 až 6 polí
144 až 864 modulů
Třída izolace I s ocelovým korpusem
Třída izolace II s korpusem z polyesteru

S trendem: Skříň a sokl ve světle šedé
Již z vnějšku se dá nová generace skříní poznat podle nové barvy: skříň i sokl se prezentují ve světle šedé barvě (RAL 7035) a odpovídají tak aktuálnímu architektonickému trendu ke světlým barvám. Ostatní odstíny RAL jsou k dodání na přání.

Technicky zdokonaleno
Nový rozvaděč IP54 přesvědčuje také po technické stránce. Nový je například koncept soklu, který spojuje vysokou flexibilitu s maximální efektivností při montáži: pro montáž soklu je tak nyní potřeba jen 8 šroubů místo původních šestnácti. Výška soklu 200mm se dá realizovat buď přímo z příslušenství anebo jednoduše montáží dvou soklů nad sebe – a to bez velké námahy pouze pomocí čtyř šroubů.

Montážníci jistě ocení i montáž dveří, která se dá uskutečnit pouze ve dvou krocích: dveře se jednoduše umístí na předmontované panty; nakonec se zastrčí pouze závlačky.

Nové kolmé montážní nosníky, které díky své konstrukci nabízejí podstatně více možností k uchycení, umožňují větší variabilitu při montáži.

Konkurenční výhoda nového rozvaděče IP41
Pokud jde o veřejná výběrová řízení v oblasti účelových staveb, vždy se pečlivě kalkuluje: vyhrává ten, kdo sází na výrobky s optimálním poměrem ceny a kvality - jako například nový samostatně stojící skříňový rozvaděč od firmy Hager. Se svým krytím IP41 se jeví jako cenově výhodná alternativa k rozvaděčům IP54.

Mnohostranně využitelný v účelové výstavbě
Nové skříňové rozváděče IP41 odpovídají požadavkům třídy izolace I a jsou k dodání s hloubkou 400mm a 600mm; výška je jednotná 2.000mm. Pro každou hloubku je k dispozici šest různých provedení s šířkami od 350mm do 1.600mm, které nabízejí 144 až 864 modulů. Standardní barvou je světle šedá (RAL 7035), na přání jsou ale k dodání i varianty v ostatních RAL odstínech. Ke standardní dodávce patří snímatelné zadní stěny a ocelové dveře; k příslušenství patří průhledné dveře z nerozbitného bezpečnostního skla. Bočnice se musejí objednat zvlášť.

Přesvědčivý až do detailu
Kromě nového krytí se samostatně stojící skříňové rozvaděče vyznačují celou řadou detailních praktických řešení, které elektrotechnikům značně ulehčují práci a umožňují rychlou a cenově výhodnou instalaci. Pro montáž a demontáž dveří obzvláště u velkých skříní díky nově vyvinutým univerzálním pantům zapotřebí pouze   jednoho montážníka. A takto to vypadá v praxi:

  • 1. závlačky se vytáhnou z pantů (důležité: dveře i bez závlaček nemohou vypadnout)
  • 2. horní část dveří se lehce naklopí dopředu a dveře se vyjmou
  • 3. dveře se zpět nasadí na spodní profil skříně, zatlačí se do pantů a nasadí se závlačky

Montážníci zajisté uvítají také nový koncept soklu, který zjednodušuje transport vydrátovaných skříní. Za tím účelem se dají jednoduše odstranit postraní soklové zákryty, aby skříň například pomocí vysokozdvižného vozíku mohla být nadzdvižena a mohlo se s ní pohybovat. Sokly jsou součástí příslušenství a jsou k dispozici s výškou 100mm a 200mm pro všechny velikosti skříní. Nové samostatně stojící skříňové rozvaděče mohou být také použity bez soklu - skříně jsou vybaveny rámem a dveře se při otevírání a zavírání nezachytávají o zem.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Hager Electro s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933