Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Greentech pěstuje bazalku s ABB


Document Actions
Greentech pěstuje bazalku s ABB
Zelená farma na červenobílé expozici ABB se nedala přehlédnout! Rostliny na veletrhu AMPER? Kam jinam takovou přírodu zařadit než do divize automatizace! Obecně se tvrdí, že elektrika prostupuje napříč celým spektrem lidských činností. A je tomu tak i v zemědělství. Pěstování se posouvá z tajných receptů našich praotců do prostředí vyladěných algoritmů. Už brzy bude stačit stáhnout správný vzorec pěstování oblíbené zeleniny a podobně jako si na 3D tiskárně vytiskneme květináč, tak si vypěstujeme i potřebné množství bazalky. Je to však k zamyšlení ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.08.2022


Na expozici ABB na AMPERu 2022 byla k vidění i malá zelená farma. Faktický důkaz toho, že dnešní technologie může ovládat i růst rostlin.
Dmitrij Lipovskij, Greentech
Naše společnost Greentech staví hydroponické farmy. Jde o technologie ovládané automaticky. Využívá produkty a komponenty od společnosti ABB. Tato společnost si vybrala Greentech, aby se prezentovalo, co je výsledkem takto řízené farmy. To znamená tyto krásné rostliny bylinky bazalky a saláty.

Pokud pomineme zdraví, co se skrývá za tím zeleným ze značky ABB?
Dmitrij Lipovskij, Greentech
ABB dodává kompletně spínací techniku do rozvaděčů. Každá farma, kterou vyrobíme má několik rozvaděčů a komponenty ABB náš technický tým využívá k tomu, aby farma mohla běžet.

V čem spočívá to technické kouzlo, to řízení?
Dmitrij Lipovskij, Greentech
Je to celkem jednoduché. Veškeré procesy ovládá řídící systém (pomocí PLC). Dnes to máme již tak dokonalé, že ruční práce je pouze zasívání a sklízení. Veškeré ovládání osvětlení, úpravy vody, vzduchotechniky, zavlažování je automatické. Vytvořili jsme si vlastní software, který automatizovaně řídí kontejner, naši indoor farmu a důležité je zmínit, že máme vlastní remote control. Vzdálenou správu. Nyní se staví  naše farma v Dubaji a až se postaví, tak ji můžeme jednoduše spravovat a sledovat z pražské centrály.

Budeme mít tedy vlastní farmu, tu osadíme senzory? Co vše se pak ovládá?
Dmitrij Lipovskij, Greentech
Pokud přijdete na naši farmu, vyberete si místo. Systému řeknete, chci tam zasadit bazalku! Zasadíte, dáte substrát, semínko, zmáčkněte na ovládacím panelu, že tam chcete bazalku a systém automaticky nastaví osvětlení, úpravu vody, zavlažování tak, aby bazalka vyrostla v ten správný termín, v té nejlepší kondici. Říkáme, že částečně umíme ovládat růst zvolené plodiny.

Až teď budete sedět v restauraci nebo si objednáte jídlo z hotelové kuchyně, vzpomeňte si, že zelenina může růst za ideálních podmínek a na stůl ji dostanete v prvotřídní kvalitě. Pokud se zajímáte o technologie řízení, můžete se obrátit na společnost ABB.

-- přepis mluveného slova reportáže ---



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933