Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Grafické značky pro schémata a pro použití na předmětech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.05.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Grafické značky pro schémata a pro použití na předmětech


Grafické značky pro schémata a pro použití na předmětech
... používání mezinárodně normalizovaných grafických značek přispívá k účinné a výkonné přípravě dokumentace pro produkty a instalace, stejně tak jako ke zvýšení pochopení dokumentů, tudíž k růstu úspěšnosti těchto produktů jak v regionálních tak v globálních odbytištích ...
Josef Rýmus, ze dne: 15.05.2007

Grafické značky pro schémata
Používání mezinárodně normalizovaných grafických značek přispívá k účinné a výkonné přípravě dokumentace pro produkty a instalace, stejně tak jako ke zvýšení pochopení dokumentů, tudíž k růstu úspěšnosti těchto produktů jak v regionálních tak v globálních odbytištích. IEC 60617 Graphical symbols for diagrams. Tato norma, publikovaná v podobě databáze přístupné na webu, je už dlouho řádně zažitá a realizovaná ve většině zemí a regionů na světě; umožňuje snadnější přístup, ale také kvalitnější- rychlejší- obsluhu. Zmíněná databáze obsahuje v současné době 1 750 grafických značek shodujících se s veškerou předchozí tištěnou publikací.

Odbytiště pro normy v této oblasti je tradičně ve společnostech zabývajících se navrhováním a projektováním pro elektrotechnická zařízení, systémy a instalace. S použitím CAD systémů je v dnešní době možné objevit nové odbytiště a to sice dodavatele CAD systémů. Toto však bude vyžadovat, aby se značky dodávaly elektronicky jako edice těchto značek s připojenou funkčností jednoduše adaptovatelnou a zpracovatelnou v různých návrzích a projekčních systémech. Základní pravidla pro navrhování grafických značek v této souvislosti jsou ustanovena v ISO 81714-1 a IEC 81714-2 a -3.

Společná taktika ISO/IEC na poli technické dokumentace produktů, což zahrnuje společné obecné principy pro tvorbu grafických značek pro použití v technické dokumentaci produktů a koordinovaná normalizace těchto značek. To může vyústit ve společné mezinárodní normy grafických značek, o kterých se plánuje, že budou široce používané v elektrických a neelektrických aplikacích.

IEC 61286 Information technology- Coded graphic character set for use in the preparation of documents used in electrotechnology and for information interchange, specifikuje soubor grafických znaků pro použití v elektrotechnických schématech.

IEC 61352 Mnemonics and symbols for integrated circuits, a IEC 61734 Application of IEC 60617-12 and IEC 60617-13 standards, jsou technické zprávy (IEC TR), které podporují použití IEC 60617-12 a -13 (binární logiku a analogické elementy).

Grafické značky pro použití na předmětech
Použití mezinárodně normalizovaných grafických značek přispívá k účinnému, výkonnému a bezpečnému použití produktů, a tedy zvýšení úspěšnosti těchto produktů jak v regionálních tak globálních odbytištích. Mezinárodně normalizované grafické značky zlepšují použití a bezpečnost produktů, a tedy přispívají ke zvýšení objemů prodeje.

SC 3C vyvíjí nové značky pro výrobce zhotovující předměty pro hlavní spotřebitele a profesionální oblasti, např. všeobecně známé domácí přístroje, audio/video zařízení, zařízení zpracovávající data a lékařská vybavení; značky SC 3C publikované jako IEC 60417, Graphical symbols for use on equipment, oslovují jak specialisty tak i veřejnost.

Pro podporu správy IEC 60417 byla tato norma předělána do formy databáze on-line přístupné přes Internet. Norma je obsahem této databáze. Což umožňuje nejen lepší přístup, ale i vylepšenou-rychlejší-obsluhu.

Norma je uložená v databázi, která zahrnuje nyní také značky z ISO 7000 (rovněž s názvem: Grafické značky pro použití na předmětech, avšak zaměřující se na neelektrické značky), což umožňuje podporovat a dělat běžná vyhledávání ve dvou databázích.

Shodně s rostoucím počtem lidí užívajících elektronická zařízení roste i důležitost práce SC 3C. Za účelem poskytnout vylepšené principy pro kvalitu a důslednost práce, IEC 80416 General principles for graphical symbols for use on equipment byla aktualizována ve spolupráci s ISO TC145.

Odbytiště pro grafické značky pro předměty je docela odlišné od toho pro grafické značky pro schémata. Značky pro předměty jsou výrobci přepsány a zavedeny na předměty a nejsou spojeny s jakoukoliv technickou funkčností při použití. Avšak to se může změnit když jsou použity na obrazovce, kde může být požadováno dynamické chování.

zpracoval: J. Rýmus
 ESiCCO Plzeň

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 23", který lze objednat za cenu 180,-Kč + dobírka.

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.