Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

GPH: Katalog izolovaného nářadí pro práci pod napětím do 1kV


Document Actions
GPH: Katalog izolovaného nářadí pro práci pod napětím do 1kV
Při běžném úklidu na pracovním stole a přebírání papírů jsem našel i katalog izolovaného nářadí pro práci pod napětím do 1.000V. Z praxe vím, že elektrikáři pracují pod napětím téměř denně. Ne že by museli, ale kolikrát je větší práce jít vypnout vypínač než utáhnout spoje pod napětím. Řekl jsem si, že katalog trochu prozkoumám. Je sice staršího data (2012), ale nebude na škodu do něj trochu zabrousit.
Igor Nováček, ze dne: 13.05.2013
reklama


Pokud katalog prolistujeme, zjistíme, že celý sortiment je přehledně uspořádán. Hned na prvních stránkách nalezneme několik upozornění, které poukazují na vychytávky této značky.
  • Nářadí má uvnitř žlutou a vně červenou izolaci. Tímto je možná rychlá vizuální kontrola a možnost rychle identifikovat vadný nebo opotřebený kus.
  • Vše je zkoušeno podle euronormy EN/IEC 609000:2004, výrobek při testu odolává -25 a +70°C, je zkoušen napětím 10kV, a prochází tlakovými zkouškami. Tímto procesem prochází každý kus nářadí.

Veškerý sortiment nářadí je určen pro práci pod napětím do 1.000V u střídavého napětí a do 1.500V u stejnosměrného.

 

Co v katalogu najdeme
Nyní zalistujeme už na nějaké nástroje, které zajímají asi každého víc, než povídání, podle čeho je to vyráběné, či počítání cen, slev a podobných věcí.

Na straně 4 začíná nabídka kleští. Musím říci, že je mě docela příjemné pokud se dočtu, že jde o těžší, či lehčí model, případně z čeho je vyrobený. Nechybí zde ani kompletní tabulka různých provedení, včetně váhy, délky a ceny. Taková to tabulka je u každého výrobku, tím pádem se vše stává přehlednější. Je užitečné, že autoři katalogu vynechali zbytečné psaní a postavili katalog jen na důležitých parametrech.




Šikovné řešení pro začátečníky i pokročilé
Kdo by nechtěl vybírat ze široké řady kleští, štípaček, šroubováků, klíčů a dalšího milionu věcí, které v katalogu vidíme, tak právě proto jsou ke konci zařazeny i celé sestavy. Je to elegantní řešení pro všechny, co začínají nakupovat od nuly, protože v takto provedených sadách najdou vše pro každodenní praktickou montáž.




Zajímavostí nakonec je stránka věnovaná zkoušení jednotlivého nářadí a popisu jednotlivých zkoušek. Kdyby takové to ukázky byly v  každém katalogu, asi bych se nebál některé nářadí používat.


Rozhodně doporučuju prolistovat celý katalog důkladněji, nachází se v něm mnoho věcí, které člověk použije, nebo se můžou hodit ve speciálních situacích.




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933