Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Připomínky z teorie

Elektrické rozmrazování vodovodních potrubí

  • 28.05.2003
Elektrické rozmrazování vodovodních potrubí
Jaké předpisy je nutno dodržet při rozmrazování kovových částí pomocí transformátoru? Kde je takové rozmrazování zakázáno? ČSN 34 3395 Schválena 4/62 s účinností 4/63

Důležitý parametr přepěťových ochran

  • 23.05.2003
Důležitý parametr přepěťových ochran
Honba za co nejmenším zbytkovým napětím a s ní spojená úskalí. Na která fakta bychom neměli zapomínat? Co mohou přinášet za problémy zbytečně nízké hodnoty omezeného (zbytkového) přepětí na přepěťových ochranách?

Předpisy pro elektrická zařízení se svítícími trubicemi vn

  • 16.05.2003
Předpisy pro elektrická zařízení se svítícími trubicemi vn
Jak musí být chráněny vysokonapěťové přívody? Co se musí použít jako ochranný vodič? Vysokonapěťové obvody napájené z transformátorů, střídačů nebo měničů, musí být chráněny zařízením pro ochranu proti zemnímu svodu....

Proudový chránič přímo v zásuvce? (2.)

  • 14.05.2003
Proudový chránič přímo v zásuvce? (2.)
Mohu ve staré instalaci TNC použít proudový chránič v zásuvce? A za jakých podmínek mohu z výstupních kontaktu připojit další zásuvky chráněné takovým chráničem?

Elektrické přípojky (2.)

  • 12.05.2003
Elektrické přípojky (2.)
Kolik přípojek se zřizuje pro jeden objekt? Jaké jsou minimální průřezy vodičů přípojek venkovního vedení? Co musí splňovat jištění v přípojkové skříni a dle které normy? Znáte podmínky pro umístění přípojek?

Elektrické přípojky (1.)

  • 7.05.2003
Elektrické přípojky (1.)
Znáte rozdělení elektrických přípojek podle způsobu zhotovení? A podle napětí? Co vše patří mezi přípojkové skříně? Dle kterých ČSN se provádí výběr izolace?

Omezené vodivé prostory

  • 2.05.2003
Omezené vodivé prostory
Co je to vodivý prostor? Pro omezené vodivé prostory a jejich napájecí vedení platí zvláštní požadavky. ČSN 33 2000-7-706 Jaké jsou opatření k zajištění ochrany před nebezpečným dotykem živých částí?

První pomoc při úrazu elektrickým proudem

  • 28.04.2003
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Víte, co je vaší povinností při úrazu elektrickým proudem? Jak poskytnete první pomoc? Jak u nn a jak u vn a vvn? Jak ošetříte postiženého? Je nutné umělé dýchání?

Pojízdné a převozní prostředky.

  • 25.04.2003
Pojízdné a převozní prostředky.
Předpisy pro elektrická silová zařízení v pojízdných a převozných prostředcích. Víte co musí obsahovat výkonnostní štítek? Jaké musí být použity bezpečnostní tabulky? Kdy nemusí být tato zařízení chráněna před bleskem?

Zařízení elektrické zabezpečovací signalizace

  • 23.04.2003
Zařízení elektrické zabezpečovací signalizace
Víte k čemu EZS slouží? Kdo může toto zařízení zřizovat? Základní informace o čidlech. Do jakých kategorií rozdělujeme ústředny EZS? Co a jak často se musí přezkušovat? POZOR JIŽ NEPLATNÁ NORMA!

Zvláštní požadavky pro odporová elektrotepelná zařízení

  • 17.04.2003
Zvláštní požadavky pro odporová elektrotepelná zařízení
K čemu je nutné přihlédnout při stanovování hodnot elektrotepelného zařízení? Co je nutné provést při použití holých topných vodičů? Kdy musí být na štítku el.tep. zařízení uveden maximální výkon? Tato norma je identická s EN 60519-2:1993.

Bezpečnost u elektrotepelných zařízení

  • 15.04.2003
Bezpečnost u elektrotepelných zařízení
Víte podle jakých napětí se třídí elektrotepelná zařízení? Víte, že je zakázáno používat jako části aktivního obvodu uzemnění? Vydáno 3/97 ČSN EN 60519-1, Část 1: Všeobecné požadavky. Definice používané v této normě.

Elektrická zařízení v divadlech a jiných objektech pro kulturní účely

  • 7.04.2003
Elektrická zařízení v divadlech a jiných objektech pro kulturní účely
Jaká osvětlení se smí při představeních používat? Odkud se má ovládat osvětlení hlavního hlediště? Odkud se napájí nouzové osvětlení? Víte jaké rozvadeče se v divadlech instalují? Přečtěte si doplňující doporučení. ČSN 33 2420 Schválena 8/86 s účinností 1/85, změna 3/91.

Kritika současných metod ochrany před bleskem

  • 3.04.2003
Kritika současných metod ochrany před bleskem
Znáte současné metody doporučovaných způsobů ochran před bleskem? Myslíte si, že místa úderu blesku jsou náhodná, a že nelze nalézt žádnou zákonitost? Jakou hraje roli roh objektu?

Antistatické pomůcky

  • 2.04.2003
Antistatické pomůcky
Víte, kde se používá které označení? Víte např. jak má být označena obuv vhodná na odstraňování fyziologického působení elektrostatického náboje? ČSN 33 2033 Označování materiálů a výrobků s ověřenými elektrostatickými vlastnostmi Schválena 8/90 s účinností 8/91.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933