Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

GND#2e: Kdy pro strojený zemnič použít měď?


Document Actions
GND#2e: Kdy pro strojený zemnič použít měď?
Měď jako materiál pro zemnič je pro mnoho lidí naprosto nepředstavitelná alternativa. Přesto se její použití připouští. Co je ve hře? Co hraje roli pro a proti použití? Měď má větší vodivost, ale i cenu. Proslýchá se, že neuvážené použití měděného zemniče může mít pro okolí fatální následky. Podle Davida Černocha je nasazení měďi při úvaze cena versus její vlastnosti naprosto nepřijatelné. Měděný zemnič mohu použít kdykoliv, pokud soused nemá ... říká Jan Hájek. Kde byste navrhli pro strojený zemnič měď vy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.04.2022


Kdy pro strojený zemnič použít měď? Měď je vodivější než pozink, ale jeho cena je vyšší. Víte, co ještě kromě ceny je proti použití tohoto materiálu?



... přepis mluveného slova ...

David Černoch:
Pro mě měď je absolutně nevhodný materiál na jakýkoliv …  teďka pominu samozřejmě pospojování,  hopku, navrchu, jo tak jasně tam měď je měď. Další věc je, že drát jakýkoliv využitý na vodivé pospojení v technologických místnostech, LPZ 0B nula béčku u hromosvodu, je to ideál, ale potom tam je to jedno, měď, hliník, pozink,.. Tam to celkem není problém, ale do země měď nebo vůbec využití mědi v zemi jako takové? Ano, ona má ideální korozivní vlastnosti, ano mechanicky se s ní dobře pracuje, ale zaprvé cena a zadruhé její vlastnosti nejsou úplně ideální pro mě na použití. Já osobně měď do země NE. Nebo, když na to mám, ano, proč bych to nedal. Dobře se s tím pracuje je to měkké, má to vynikající vlastnosti, ale cena versus tyto vlastnosti je pro mě absolutně nepřijatelná do země.

Oldřich Morávek:
V Čechách, pokud vím, tak měď používat nemůžeme, nebo minimálně není doporučená. Jinak ten problém s mědí je ten, že v podstatě jako jediný kov, který se na uzemnění používá má kladnou elektronegativitu a vlastně vytváří chemický článek, čímž degraduje všechny ocelový konstrukce ve svým okolí, které jsou uloženy v zemi. Takže pokud, nevím, vymyslím si: mám vysílač na opuštěném řeckém ostrůvku, který chci dobře uzemnit, tak tam asi můžu použít bez problému měď. V Čechách bohužel všude máme ocelové potrubí, máme zemniče, takže tam jako když si někdo udělá měděný zemnič, tak ho všichni sousedi zabijou.

Radim Strycharski:
No, prostorové zemniče, měď, to si dost dobře neumím představit nějakou aplikaci, která by byla přijatelná, protože měď je takový hodně reaktivní materiál, že nevím, kde bych mohl doporučit, kdyby teda na tom někdo trval, musely by to být asi nějaké opravdu hodně suchá místa nebo kamenitá, možná písčitá, těžko říct. Ale zase tyhlety zemniče by asi nebyly moc učinné. Účinný zemnič je takový, který má dobrý styk s dobře vodivou a vlhkou půdou čili nevím. Skutečně měděný zemnič bych obecně nedoporučoval vůbec.

Jan Hájek:
Materiál jako měď můžu použít kdykoliv na uzemňovací soustavu, pokud nemám sousedy, kteří mají pozink, protože v okamžiku, kdy umístím měděný zemnič do země, tak já mám úžasnou zemnící soustavu, ale jsou nešťastní všichni moji sousedi, kteří na zemnící soustavě šetřili. Protože díky tomu, že se mi vytvořit v rámci země vytvoří článek, tak dochází k odplavování toho méně kvalitního materiálu, v tomto případě pozinkovaný oceli v prospěch tý mý elektrody měděný. Jinak měděný vodiče se užívají všude tam, kde lze očekávat velké zkratové proudy, takže klasický použití v Český republice měděný zemnící soustavy je na rozvodnách a podobných zařízeních, kde se počítá s velkou energií, která poteče do země, protože na rozdíl od těch ostatních materiálů u tý mědi můžu očekávat nejmenší ohřev.


Zvolit pro konstrukci strojeného zemniče měď je možné, vyžaduje však pečlivé zvážení všech konkrétních okolností.






 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933