Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

GND#2a: Strojené zemniče (definice)


Document Actions
GND#2a: Strojené zemniče (definice)
Učíme se, že je uzemnění zajištěno náhodnými nebo strojenými zemniči. Strojené zemniče se budují v případech, kde se zemnění pomocí náhodných zemničů nedá provést nebo pokud zemní odpor náhodných zemničů není dostatečně nízký. Dobrá. Od čeho vzniklo sousloví "strojený zemnič"? Proč to není všem tak jasné, jak bychom si představovali? Je to od slova stroj, strojit, sestrojit, nebo proč ne třeba sestavit? Jak dětem vysvětlíš definici strojeného zemniče ty?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.03.2022




... přepis mluveného slova

Jan Hájek: ... je uměle udělaný. Je to tedy zemnič, který zřizujeme strojeně tak, aby existoval. Jakýkoliv jiný zemnič, který vytváříme, kdy nevyužíváme něco, co už v té půdě bylo uloženo, ale děláme novou aplikaci, nové zařízení zemnící soustavy. Tak vystrojujeme nový zemnič. Ať už je to tyč, pásek, deska, plošina, vše co uměle umístíme do země, tak v tom případě se jedná o strojený zemnič.
Můžeme tedy použít analogii k vánočnímu stromečku (náhodný, přirozený strom vystrojíme k obrazu svému)?
Ano, nastrojíme vánoční stromeček ...

Oldřich Morávek: Strojený zemnič je zemnič, který nějakým způsobem uměle buduji. Strojím si postupně nějakou konstrukci, která mě jako zemnič bude sloužit.

Radim Strycharski: To říkají samy normy. Opozitum strojeného zařízení je zařízení náhodné.  Máme dvě kategorie zařízení, které mohou fungovat úplně stejně, nebo nám mohou sloužit stejně, přičemž v tom prvním případě (strojeného) zemniče, si ho musíme sami vystrojit, vyrobit, zhotovit, instalovat. V případě toho náhodného zemniče, zařízení jsem k tomu přišel náhodou, jen tak mimochodem. Mám to k dispozici, ani se o to nemusel nějak extra snažit.
Takhle bych viděl rozdíl mezi strojeným zemničem, který si musím sám vykopat a sám uložit a podle výrobků, které jsou k tomu určené. Pak mohu mít náhodný zemnič, což může být třeba základ stožáru, který jsem původně zamýšlel k tomu, abych založil a upevnil nějaký sloup. A musel jsem kvůli tomu vybetonovat základ v nějaké jámě. Pak taková konstrukce může sloužit jako uzemnění.

David Černoch: Přiznám se, že na to jsem se taky už kdysi díval. Není to od slova stroj. Zemnič je uzemnění, pospojování a náhodné pospojování. Něco náhodného. Pochopil jsem to tak, že to bylo převzato už roku cca 50, 60.  Bylo to ještě v normě před ČSN 34 1390. Bylo to v uzemňování v ČSN 34 1010 ...  rozdíl potenciálu, potenciál, zem, to znamená všechno se vším spojit Nejlépe odvést všechno pryč. Všechno co se stane v instalaci, co se stane z blesku, rozložit to co na nejvíce míst. Pochopil jsem to tak, že strojený zemnič vznikl z toho, že to je strojit. To znamená všechno se vším spojit (i náhodně topení).  Jestliže byla jakákoliv ocelová konstrukce venku, spojit. Všechno spojit tak, aby blesk a všechno ostatní přeteklo někam pryč.

František Kosmák: Syrové maso asi nejíš. Kdybys ho jedl, tak věř mi nebo ne, je to přírodní produkt. Přirozený přírodní produkt. Když hovězí maso uvaříš v hrnci, tak už je vařené, už je ustrojené. Je strojeným způsobem připraveno, takže strojený zemnič je vyrobený ve fabrice a je taky nějakým způsobem, předepsaným či strojeným, ustrojeným způsobem vetknut do země. To je strojený zemnič.

Rozbor významu strojeného zemniče určitě přispěje ke snazšímu pochopení všem, kdo k problematice uzemňování teprve přichází.

Související technické normy ČSN ...



Jak dětem vysvětlíš definici strojeného zemniče ty?

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933