Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

GHV: 115. výročí založení firmy Chauvin Arnoux


Document Actions
GHV: 115. výročí založení firmy Chauvin Arnoux
Pracujete s měřicími přístroji? Zajímá vás, jaká je historie vývoje těchto přístrojů a jak dříve vypadaly? Podívejte se na srovnávací obrázky původních přístrojů a přístrojů současných ...
ze dne: 15.08.2008

115 výročí založení firmy Chauvin Arnoux

V letošním roce oslavuje francouzská firma Chauvin Arnoux, jejímž autorizovaným dovozcem pro Českou republiku je firma GHV Trading, již 115. výročí od svého založení. Toto vskutku obdivuhodné výročí svědčící o mimořádné tvůrčí invenci si zasluhuje připomenout nejvýznamnější události z její bohaté historie.

Firmu Chauvin Arnoux založili v roce 1893 pánové Raphael Chauvin a René Arnoux. „Měření je naše povolání, naše role je tvořit, náš úděl je sloužit potřebám zákazníků„ .Od samého počátku uplatňovala firma C.A představu zakladatelů být firmou ochotnou pomáhat svým zákazníkům při řešení jejich technických problémů a při měření fyzikálních veličin. První měřicí přístroje byly vyvíjeny ve spolupráci s Pierrem Curie a Charlesem–Edouard Guillaume, nositelem Nobelovy ceny za fyziku.


René Arnoux

Pod vedením syna zakladatele (André Arnoux) se brzy stala původně malá firma vskutku velkým průmyslový podnikem. Ověnčená stovkami patentů se Chauvin Arnoux stala lídrem ve vývoji a výrobě měřicí techniky. Skrze 20. století prochází firma s 350 přihlášenými patenty.


Raphael Chauvin

„Měření zůstává i nadále základem naší výroby a obchodních aktivit“. Koncem 90. let rozšiřuje firma výrobní program a její součástí se stávají firmy METRIX ( nejvýznamnější francouzský výrobce laboratorní techniky), Pyro-Controle (průmyslové měření teploty, teplotní čidla, řídicí procesy v průmyslových provozech), Enerdis (měřicí přístroje pro rozváděče, měřicí transformátory proudu , převodníky, měřicí transformátory a elektroměry atd.) a Oritel (mikrovlnné přístroje ).


Zaměstnanci firmy Chauvin Arnoux v počátku minulého století
 

Prvním opravdu významným výrobkem v oboru měření elektrických veličin byl magnetoohmmetr zkonstruovaný v roce 1905. Ten byl v roce 1923 zdokonalen tak, že přestal být závislý na rychlosti otáčení magnetického pole. Uvedeného měřicího principu se dodnes využívá při měření izolačních odporů pomocí přístrojů s induktorem.

V roce 1927 vyšla z dílny Chauvin Arnoux další novinka: Její „Contrôleur Universel „ se stal předchůdcem dnešních multimetrů. Navzdory patentu byla novinka kopírována po celém světě.

Nejvýznamnějším počinem firmy Chauvin Arnoux byl ale objev klešťového měřicího přístroje v roce 1934.

S postupem času se stane firma Chauvin Arnoux nejvýznamnějším inovátorem a výrobcem v oblasti klešťových měřicích přístrojů a klešťových převodníků a její klešťové přístroje budou známkou špičkové technické úrovně.

Na dalším obrázku je pro srovnání zobrazen moderní klešťový přístroj F09 umožňující měření TRMS (ss + stř) proudu, napětí, činného a výkonu, účiníku, kmitočtu, rozběhových proudů ( funkce INRUSH) ,sledů fází, odporů ( s možností kompenzace vlastního odporu měřicích vodičů). Dalšími funkcemi jsou test diod a propojení, funkce MIN, MAX, PEAK a HOLD. Přístroj má podsvětlený displej a je určený profesionálům pro použití v náročných provozech.


 

V roce 1936 přichází firma se svým prvním expozimetrem a otevírá výrobní závod v Polsku. V roce 1947 uskutečňuje dálkové měření teploty s přístrojem nazvaným Pyroptique. V roce 1959 vyvíjí svůj první skutečně přenosný osciloskop nazvaný Miniascope.

V roce 1965 otevírá závod v Normandii, pobočku v Německu a zakládá firmu Manumesure určenou jako servisní organizaci pro opravy, údržbu a kalibraci měřicích přístrojů skupiny Chauvin Arnoux. Manumesure se brzy stává garantem metrologie a v samotné Francii otevírá 15 poboček. ( V České republice je jediným pověřeným akreditovaným servisem a kalibrační laboratoří výrobků Chauvin Arnoux firma HES v Ostopovicích u Brna .)


Pro větší náhled kliknout.

V roce 1972 přichází na svět první digitální multimetr. Na výše uvedeném obrázku je zobrazen jeho současný moderní potomek - digitální grafický multimetr s „véčkovou“ konstrukcí s označením Metrix MTX3283. Přístroj má šířku pásma 200kHz, paměť na 6500 hodnot a je vybaven rozhraními RS232, USB a technologií Bluetooth.

Ve druhé polovině 70. let dvacátého století zaznamenává firma největší obchodní rozmach. Postupně buduje čtyři výrobní závody v Normandii, jeden v USA a otevírá obchodní pobočky v ekonomicky důležitých regionech, jako např. v USA, Německu, Itálii a Velké Británii. Současně buduje síť autorizovaných distributorů.

V roce 1982 je zahájena výroba klešťových přístrojů pro měření stejnosměrných proudů s využitím principu Hallova efektu. V roce 1994 vycházejí z výrobní linky firmy první klešťové měřiče odporu v uzavřené smyčce s označením CA6411, CA6413. Také tyto přístroje se brzy stanou předmětem kopírování konkurence. Na obrázku je již jedna z jejich inovací s označením C.A6415.


Pro větší náhled kliknout

V roce 1993 se firma stává sponzorem a spolugarantem prestižní Ceny za měření udělované Francouzskou akademií věd a v roce 1995 pak prvním výrobcem měřicích přístrojů vybaveným komorou pro testování elektromagnetické kompatibility.

 

 
Pro větší náhled kliknout.
Analyzátory elektrické energie

 

Věrna své roli na poli inovací přichází koncem roku 2007 s měřicím systémem C.A6472 – C.A6474 určeným pro měření uzemnění sloupů VN a VVN bez rozpojení vedení.

 
Pro větší náhled kliknout.
Měření uzemnění

Na přelomu tisíciletí otevírá Chauvin Arnoux další svá zastoupení v Británii, Libanonu, Rakousku , Španělsku a Švédsku a výrobní závod v Číně.

V současné době je firma organizačně členěna do 4 obchodních divizí. Její sortiment v oblasti přenosných měřicích přístrojů zahrnuje profesionální zkoušečky, multimetry, klešťové přístroje a převodníky, měřiče výkonu, dataloggery, přístroje pro měření izolačního stavu a uzemnění, testery el. přístrojů a instalací, mikroohmetry a přístroje pro měření neelektrických veličin jako jsou infrakamery , teploměry, luxmetry, otáčkoměry, hlukoměry, manometry, měřiče el. pole atd.


Pro větší náhled kliknout.
Měření teploty

V závodě METRIX se vyrábějí laboratorní a přenosné osciloskopy (velkým inovátorským počinem jsou přenosné „scopemetry“ řady Scopix s izolovanou architekturou a dotykovou obrazovkou, generátory, RLC mosty a spektrální analyzátory.


Pro větší náhled kliknout.
Scopix

Také dnešní Chauvin Arnoux uchovává tradice budované generacemi jejich zaměstnanců i prodejců být firmou s vysokou profesionální úrovní, být skutečným servisem reálných potřeb svých klientů. Přejeme firmě do dalších let hodně inovátorských počinů a hodně spokojených zákazníků.

Zájemce o přístroje firmy Chauvin Arnoux zveme na náš stánek č.73 , v pavilonu Z v průběhu Mezinárodního strojírenského veletrhu Brně ve dnech 15.9. až 19.9. 2008.

Jiří Ondřík, GHV Trading

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Profesionální provedení v kompaktním odolném pouzdru, snadné intuitivní ovládání, rychlé a efektivní měření, přístroj vhodný pro experty i méně zkušené uživatele. Jaké jsou tedy měřicí funkce nového přístroje? Více informací čtěte zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933