Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: GENERI: Katalog standardních nevýbušných elektrických zařízení 2014 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.11.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

GENERI: Katalog standardních nevýbušných elektrických zařízení 2014


GENERI: Katalog standardních nevýbušných elektrických zařízení 2014
Řešíte elektroinstalace v zónách se zvýšenou koncentrací výbušných plynů, par nebo prachů? A máte dobrý přehled o tom, jaké elektroinstalační prvky je možné provozovat v takovém prostředí? Podívejme se na katalog, který obsahuje zařízení navržená a konstruovaná způsobem, který za běžných provozních podmínek zamezí nebezpečí exploze. Tato zařízení jsou označována značkou Ex jako zařízení pro prostředí s nebezpečím výbuchu.
Miroslav Minařík, ze dne: 25.11.2014



Generi znám snad již od doby, co je Elektrika Elektrikou, tedy od roku 1998. Možná ještě déle, ale až letos poprvé jsem zabrousil do Šumperku a zastavil se přímo ve firmě. Bylo pozdní páteční odpoledne, tedy nevhodná doba někoho zdržovat prohlídkou firmy, a tak jsme mou návštěvu s Václavem Kinštem pojali jako přátelský brainstorming. O tom, že by tu bylo co natáčet, není pochyb, ale to až někdy příště. Nakonec jsem si nezapomněl vzít Katalog standardních nevýbušných elektrických zařízení 2014, na který se nyní krátce podíváme.




O čem katalog je
Pohledem do minulosti Generi zjistíme, že její podstata je nerozlučně spjatá s Ex prostředím. Proto se její portfolio točí kolem výroby a distribuce elektroinstalačních prvků do výbušných prostředí.

Co v katalogu nalezneme
Na pouhých šedesáti stranách najdeme poměrně hodně položek. Tedy ve stručnosti: Ex svorkovnicové skříně, Ex svorkovnicové přechodové skříně pro doly, Ex central stop tlačítka, Ex ovládací a indikační skříně, Ex rozvaděče, Ex přepěťové ochrany, Ex vývodky a zátky, Ex zásuvky a vidlice, Ex koncové spínače, Ex svítidla a doprovodné ohřevy.

  
Pro větší náhled kliknout!

Provedení
V barevném lakovaném obalu vyšší gramáže se skrývá 60 černobílých stran sešitých dvěma sponami. Na vnějším hřbetu jsou spony do tvaru, který umožňuje upnout katalog do pořadače.

Rozmístění informací

Není stejnoměrné a systematické jak bývá zvykem například u německých provedení. Tento katalog je sestaven technicky a pravděpodobně technikem. Převládají perokresby a schémata kontaktů nad fotografiemi. Těch bych co do množství přidal a zvýšil jejich rozlišení. Ovšem z hlediska potřebných podrobností se dozvíme vše podstatné.

Pro větší náhled kliknout!

Katalog je nadupán důležitými technickými informacemi. A ty jsou pro každého technika vždy přednější než designové provedení. Ovšem pro distribuci bych více myslel na komfort při orientaci a vyhledávání a nezapomínal na radu, že dobrý obal prodává. A nakonec, součástí podstaty každého obchodu je také emoční složka. Pokud chybí, jde o hendikep.

Ovšem Generi má emoční prvek zcela jinde!
Má totiž generálního ředitele jako málokterá firma. O tom, že je spontánní a otevřený světu, se přesvědčte sami v následujícím archivním videozáznamu.



Můj závěr
Ten, kdo se zajímá o projektování, instalace, revize či obchod v oblasti Ex prostředí, musí znát nejen předpisy, ale i dobře ovládat zbožíznalství. Nestačí pouze nadrilovat názvy a objednací čísla. Být dobrý v konkrétním oboru znamená znát spoustu souvisejících informací. A tak v případě výbušných prostředí je sortiment tuzemského výrobce Generi velice dobrý základ!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.