Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

FRAENKISCHE: Trubka pro multimediální kabeláž


Document Actions
FRAENKISCHE: Trubka pro multimediální kabeláž
Plochá plastová trubka pro multimediální kabeláž od společnosti FRAENKISCHE je určená pro instalaci pod omítku. Díky své malé šířce se dá zabudovat do příčky, zapotřebí je přitom montážní hloubka jen asi 6 centimetrů. Trubka slouží k propojení mezi přístroji - videem, satelitem a televizí. Kabely a konektory, které jsou trubkou protažené, se dají i po letech pohodlně vyměnit.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.05.2016

O plastové trubce pro multimediální kabeláž jsme na veletrhu AMPER 2016 hovořili s Radkem Štouračem.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Tak nezadržitelně se nám do našich domácností zaplňují multimédií, ať chceme nebo nechceme. Když se podíváme do nějakého bytu, zjistíme, že nejenom televize, rádia a domácí kina nám zkrášlují naše zdi, ale je tam daleko více vedení. Teď je otázkou, jak všechny ty vodiče dostaneme do nějakého skupenství tak, aby nás to nenarušilo. Fraenkische jako výrobce trubek nejenom pod omítku, ale i na omítku a různých dalších věcí má nové řešení. Mám zde hosta, Radka Štourače, který nám řekne, co to vlastně je za trubku a proč trubka není kulatá, ale šišatá? Tak pane Štourači, dobrý den. Zkuste nám vysvětlit, proč je to šišaté?

Radek Štourač:
Šišatý, to je dobrý terminus technicus. Jedná se vlastně, tahle trubka, jedná se vlastně o novou trubku určenou pro tahání multimediální kabeláže, kterou taháme vesměs například od DVD přijímačů k televizím, které jsou pověšené na zdi. Díky této trubce vlastně můžeme si, aniž by dráty byly za televizí vidět, protáhnout veškerou kabeláž od země, až vlastně na pověstnou televizi, například ve stěně. Výhodou to, proč je to vlastně šišoid nebo proč ta trubka je takhle šišatá je to, že nemusíme sekat tak hlubokou drážku a vlastně trubka nemá žádnou hranu, čímž pádem se i v trubce dobře protahuje kabeláž potom.

Elektrika.tv:
No a proč nemůžu použít normální kulatou?

Radek Štourač:
To můžeme, ale neprotáhnete tolik. To komfortní protahování už tam potom nebude a neprotáhnete tam tolik té multimediální kabeláže. Právě tato trubka je díky tomu ideální na protahování konektorů, které máte třeba na HDMI konektorech nebo na Cinche atd. Ten postup probíhá tak, že vlastně vysekáte díru v místě, kde plánuje majitel rekonstrukce nebo novostavby v budoucnu mít televizi a vlastně až trubku teprve zaházíte maltou a zapravíte, tak teprve vykružovákem vykroužíte vstupy přesně v místech, kde máte dole vstup nějaké té kabeláže a nahoře výstup televize. Ta trubka se dodává ve dvou baleních. Jedno balení má délku 1,5 metru a druhá verze balení, druhá možnost, co si zákazník, co si může zakoupit je 2x1,5 metru. To znamená, ty kratší balení 1,5 metru se používají většinou pro domácnosti a ty větší balení 2x1,5 metru jsou určeny pro školy, pro školící centra, pro školící zařízení. Čili už tu trubku a tu televizi vytáhnete zhruba do výšky maximálně třeba 3 metrů.


Elektrika.tv:
Jaký typ koncovek nebo konektorů tam protlačím tím otvorem? VGAčko možná taky.

Radek Štourač:
VGAčko asi taky. V každém případě protlačíme HDMI konektory, SCARTy, mohli bychom i klasický SCART, pardon. Anténní konektory. Když to už vezmete v celém tom svazku, těch konektorů je v konečném důsledku poměrně hodně, protože pokud propojíte HDMIčkem televizi a DVD přehrávač, potom vezmete například napájení internetem, pokud máte SMART TV, máte tam potom anténní přívod těch konektorů. Už je potom hodně a ten celý svazek to samozřejmě v tom začátku poměrně hodně navýší.

Elektrika.tv:

Je jasné, že to normální trubky instalační vlastně nemám šanci dostat ten konektor. Otázkou je, máte představu, jak se to dělá dneska? Jak to řeší?

Radek Štourač:
Dneska spousta elektrikářů možná díky tomu, že nezná nebo se to snaží vyřešit po svém, používá kabelové žlaby nebo používá nějaké náhrady, používají se třeba trubky do země, které jsou tlusté. Ale chybí tam už potom ten výstup, ten vývod. Musí to různě zatáček, zahýbat. Tato trubka je v podstatě připravená. Ten zákazník si trubku zazdí a určí si sám, kde si vyvrtá ten výstup a kudy si vlastně z té země vyleze. Navíc je tam teď v tomto roce připravená novinka, že zákazník si může k této multimediální trubce dokoupit koleno. Čili může vylézt kolenem přímo a udělat si za televizí přímý výstup, samozřejmě i vstup.

Elektrika.tv:

Co se týká souběhu vedení. Ty multimédia si nevadí spolu, že?

Radek Štourač:
To bychom nedoporučovali. Toto je ožehavé téma. V každém případě toto je trubka určená pro multimediální kabeláž, takže doporučujeme nedávat současně s napájením 230 voltů. Toto už je řešení samostatné, samostatnou trasou.

Elektrika.tv:
Takže projektant se rozhodně sám podle nějaké míry rizika. Jak to vedení, kolik přepětí vést samozřejmě. To je práce projektanta. No ale vy vlastně dodáváte řešení pro multimédia, a to už vlastně je dnes datový kabel nebo, to už je.

Radek Štourač:
Nebo to už je jakékoliv napájení. Vezměme třeba anténní napájení atd. Dneska poměrně hodně jsou rozšířené SMART TV, čili tam v případě toho, že byste v této multimediální trubce vedli 230 voltů, čili napájení televize, tím pádem si zásadně zasahujete do toku těch dat, kterým vlastně napájíte tu televizi tím internetem. Čili nedoporučujeme.

Elektrika.tv:

Koho to podle vás oslovuje jednoznačně?

Radek Štourač:
Jednoznačně to osloví elektroinstalační firmy, které mají hotové řešení. V setu ty trubky, kterou zakoupíte, jsou dvě koncovky, které zaslepí tu trubku nahoře i dole a potom dva výstupy, které vlastně po zazdění a po zakončení štukem dáte vlastně do otvoru, a tím si zakončíte vzhledově i pohledově tu celou trubku. Čili každá elektroinstalační firma, případně i zákazníci, kteří si sami renovují starší domy nebo staví nový dům. Je to určené pro ně.

Elektrika.tv:

Prostě může na to přijít na poslední chvilku. Nemusí plánovat dlouho.

Radek Štourač:
Jediné samozřejmě, co může být kontraproduktivní, když zákazník na poslední chvilku zjistí, že má starou stavbu stavěnou z velkých kamenů, to samozřejmě je potom těžké tahat někde husí krky nebo dejme tomu chráničky elektroinstalační. Ale v každém případě ta varianty, kdy to instalovat tu trubku, tam je to samozřejmě jedno.


Elektrika.tv:
Potom teda ještě důležitá otázka. Pořídím už, když to potřebuji okamžitě?

Radek Štourač:
Ano. Trubka je běžně k dostání ve velkoobchodech. Čili je to možné zakoupit.

Elektrika.tv:
Potom je to dobré, no. V tom případě, na tom se nedá nic pokazit. Katalog k tomu existuje, parametry, ty také známe. Potom jedině skladové zboží.

Radek Štourač:
Ano, a potom bych možná připomněl, že v tomto roce jsme připravili rozšíření k té multimediální trubce o doplňky. Čili zákazník si může dokoupit zvlášť doplňky jak zakončení trubky, spojky, pokud chce dělat delší trasy. Může si dokoupit koleno, kterým může zakončit trubku i udělat základní vstup do trubky a může zakoupit i samostatně tyto okrasné koncovky, kterými vlastně může do té trubky kdekoliv vstoupit a kdekoliv z té trubky opustit s tou kabeláží.

Elektrika.tv:
Fajn, takže vlastně my dneska už nemáme důvod měnit multimediální přívody, protože máme krásně řešení. Takže díky za návštěvu.

Radek Štourač:
Není zač. Taky děkuji.


Krátce o společnosti FRAENKISCHE
FRAENKISCHE je inovativní rodinná firma, která zaujímá vedoucí postavení v oblasti vývoje, výroby a prodeje plastových trubek, inspekčních šachet a systémových komponentů z umělých hmot a nabízí řešení pro pozemní stavitelství a inženýrské sítě, sanitární rozvody, potrubí k instalaci topení a vedení plynu a další systémy jak pro průmyslové aplikace, tak pro automobilový průmysl. V současnosti společnost zaměstnává přibližně 2700 spolupracovníků po celém světě, z toho více než 650 v české pobočce v Okříškách.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální papírový
katalog
instalačních trubek
FRAENKISCHE
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

FRAENKISCHE CZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933