Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FRÄNKISCHE: Optické vlákno je řešením nové digitální doby (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.07.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FRÄNKISCHE: Optické vlákno je řešením nové digitální doby


FRÄNKISCHE: Optické vlákno je řešením nové digitální doby
Přestože z pohledu českého elektroinstalatéra není optický rozvod po bytech stále ještě není na pořadu dne, v zemích uvažujících o vážném nasazení digitálních technologií je to opačně. Na veletrhu jsme hovořili s Radkem Šťouračem o optických vedeních integrovaných přímo v podomítkových elektroinstalačních krcích. Vyrábí se optika už v každé chráničce, každém Kabuflexu? Jak je to s nasazením v Česku? Jak vypadá takové polymerové vlákno vsazené v elektroinstalační ohebné trubce?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.07.2018




Na stánku FRANKISCHE mě zaujal testovací kufr na Datalight. Co na kufru můžeme vyzkoušet mi prozradil Radek Štourač, i když by mě víc zajímalo, jak datalight je u nás používaný.


Radek Štourač, FRÄNKISCHE ČR
My na kufru předvádíme nebo demonstrujeme zákazníkovi budoucí možný rozvod domácí optické sítě za pomocí polymerového optického kabelu, který vlastně nám dává možnost přenosu mnohem větších dat, než klasický UTP nebo FTP kabel.

Vyrábíte optiku už v každé chráničce, každém Kabuflexu?
Radek Štourač, FRÄNKISCHE ČR
Nene. V Kabuflexu rozhodně ne. Optické vlákno vyrábíme v jedné chráničce, je to velikost 25 a vypadá tak, že základem je klasická chránička, která v sobě má udělaný výsek, do něj je vložené optické polymerové vlákno a vlákno je potom celé překryté obalem. Chránička se dá používat ve více možnostech. Potom nabízíme 2 alternativy k tomu, jedna je udělat rozvod pomocí chráničky, ve které je integrované optické polymerové vlákno, nebo zakoupit samotné polymerové vlákno, duplexní, které se dá natáhnout se stávajícím vedením sítě 230V. Velká výhoda je ta, že nedochází k souběhu metalického vedení. Podle normy musí být od klasického elektrického vedení UTP nebo FTP určitá vzdálenost, ale v případě použití polymerového optického vlákna můžete táhnout souběžně z 230V vedením.


Jak je to s nasazením v Česku? Jak moc se to používá, v Německu to asi bude jinak.
Radek Štourač, FRÄNKISCHE ČR
Na Slovensku a v České republice je nasazení zatím minimální. My jsme k tomu zatím ještě tzv. nedospěli. Německo jako leader Industry 4.0 se připravuje na větší použití a zatížení dat, takže rozšíření tohoto výrobku je v Německu, Holandsku, Francii a v zemích, které už počítají s tím, že i v domácím rozvodu, když přivedete optiku k domu, i v domácím rozvodu budete potřebovat větší tok dat. My zatím používáme přenos 1 GB s tím, že připravujeme další navýšení. Není to otázkou polymerového vlákna, ale koncových bodů, na kolik umožňují přenos. My jsme zatím na 1GB a postupujeme dál.

Pokud tedy uvažujete seriózní konektivitu v novém digitálním věku, použijte levnou optiku v každé zásuvce!



POKUD PRACUJETE V OBORU,
vyžádejte si katalog
DATALIGHT FRÄNKISCHE
níže uvedeným formulářem!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FRAENKISCHE CZ s.r.o. - Na Dolech 6, Jihlava - 325655031 - pavel.hermansky@fraenkische-elektro-cz.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.