Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

FRAENKISCHE: Ona není trubka jako trubka ...


Document Actions
FRAENKISCHE: Ona není trubka jako trubka ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Miroslav Minařík, ze dne: 13.10.2009

Vždyť je to stejné klubko po 100 metrech ...

Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...

Představte si situaci, kdy montér v zimním období upustil na smotek ohebných trubek tašku. Nestačil jsem se divit, jak málo z klubka zůstalo k použití. Tehdy jsem poprvé zaostřil na značky dodávané našim trhem.

Mnozí namítnou, "co může být na trubce jiného?". Máme trubky levné a předražené ...
Po delším pátrání zjistíme, že se výsledná cena odvíjí především ze samotné konstrukce. Trubky se mohou vyrobit z jedné nebo například až tří vrstev. K trubkám může existovat rozsáhlé příslušenství a také nemusí být vůbec žádné. Pokud se použije co nejlevnější hmota, určitě trubky nepoužijete při teplotách pod 0°C. Také u trubek kategorie "levnější než nejlevnější" můžeme očekávat dobrou hořlavost a kouř.

Co ovšem zajímá každého praktika?
Jaké, jak daleko a za jak dlouho protáhne vedení. Pokud mám být sarkastický, vytvořil bych kategorii, u které se praktik zeptá, "zda vůbec protáhne".

K testování mě přimněla návštěva výrobce instalačních trubek Fraenkische, kde jsem objevil speciální stěnu. Obsahovala vyměnitelný koridor pro různé průměry trubek se třemi ohyby. Poloměry ohybů se daly také měnit. Tehdy mě napadlo zkusit více různých značek. Ovšem jen tak přijet s prosbou by nemělo určitě výsledku, pokud by mou myšlenku neprosadil Pavel Heřmanský.
Nešlo o to určit, který krk je low end. Zajímalo mě především, zda uvedená stěna odhalí opravdu nějaké rozdíly.
A nestačil jsem se divit.

Co jsme zkusili?
Abychom nestrávili ve sklepení celý den, testovali jsme pouze krky o velikosti 25mm. Některé jsem přivezl z Česka, některé byly zakoupeny v místním velkoobchodě. Protahovali jsme testovanými trubkami stejný NYM 3x1,5, který se na stavbách standardně používá.

Jak probíhal test?
Jednoduše se do koridoru upevnila testovaná trubka a měřili jsme čas, jaký jsme potřebovali pro vtlačení celé smyčky na stěně. Zprvu jsem metodu podezříval, že měření nebude s přesností na tisícinu vteřiny. Nakonec jsem pochopil, že u rozdílů v řádek desítek vteřin na nějaké tisícině už opravdu nesejde.

A nepodvádělo se?
Ten, kdo potil "tričko", byl pracovník Fraenkische. U jedné z trubek jsem zkusil protáhnout kabel rychleji. Nepodařilo se mi. Nepodváděl.

Podívejte se na videospot z testů ...

 

A jaké byly výsledky?
Nejlepších výsledků jsme dosáhli u jediné značky, průměrných výsledků bylo nejvíce a jediná značka zcela propadla. Protože se jednalo pouze o informativní test (bez zástupců jiných výrobců), výsledky konkrétních značek uvádět nebudeme.

Závěr:
Naše vlastní pokusy odhalily Highspeed od Faenkische jako vítěze se slušným časovým náskokem před ostatními. Abych pravdu přiznal, nebylo to překvapení. Vždyť v této továrně všichni dýchají právě pro ohebné trubky. Ovšem zajímavé výsledky měly i jiné značky. Ale oficiální žebříček by se mohl sestavit pouze z oficiálního testu.

Pokud vás zajímá sortiment rychlých instalačních trubek Highspeed, máte možnost si objednat více informací níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

FRAENKISCHE CZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933