Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Fotovoltaické střídače (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.08.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Fotovoltaické střídače


Fotovoltaické střídače
Pokud jde o oblast fotovoltaických aplikací, často se zmiňuje FV střídač. Co to vlastně je za zařízení, k čemu slouží a jaké jsou jeho možnosti? Do jaké míry ovlivňuje výkon FV elektrárny? Je nejdůležitějším faktorem střídače jeho účinnost?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.08.2010

Vyrobená energie ze slunečního panelu se musí dále upravit neboli přeměnit na elektrickou energii, kterou běžně používáme v rozvodné síti. FV produkuje stejnosměrný proud, který je potřeba pomocí střídače (měniče) přeměnit na střídavý, to je jeden z hlavních úkolů střídače. Střídač má ovšem i celou řadu dalších doplňkových funkcí (monitoring sítě a provozních údajů, ochranné funkce atd.). Na trhu jsou dnes k dispozici desítky až stovky typů takových zařízení. Některé můžeme považovat za kvalitní, jiné konkurují spíše nízkou cenou než kvalitou. Zde ale obzvláště platí známé přísloví: nejsme přece tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. To, co investor potenciálně ušetří na počáteční investici, může několikanásobně zaplatit v následných opravách nebo sníženým výkonem elektrárny. Nejde však jen o cenu zařízení, častým mýtem je také tvrzení, že nejdůležitějším faktorem střídače je jeho účinnost.

Ve skutečnosti je důležitá kombinace několika faktorů, které mají vliv na množství dodané energie. A dodaná energie je to nejdůležitější, co investor od fotovoltaické elektrárny očekává. K čemu je investorovi střídač s největší účinností, když v průběhu krásného slunečného dne odmítne plnit svou funkci a není zde např. možnost rychlé opravy? Finanční ztráta u fotovoltaické elektrárny např. o výkonu 1MW může být za pouhý jeden den v rozsahu několika desítek tisíc korun (záleží na konfiguraci systému: použití jednoho či více centrálních střídačů nebo střídačů řetězcových). Obdobně můžeme uvažovat i finanční ztráty u malých systémů na rodinných domech, kde jsou prodělky v poměru k ceně investice ještě markantnější. Ztráty u levnějších střídačů (obvykle také střídače s nižší účinností) bez dostatečné záruky kvalitních servisních služeb pak mohou mít na ekonomiku a návratnost investice zásadní vliv. Selský rozum tedy velí hledat optimální poměr cena/výkon. Rozumný investor si tak nebude všímat jen účinnosti nebo ceny, ale také dalších faktorů, které mají na spolehlivý chod měniče vliv.

Pavel Žižka

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.