Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Formuláře na revizní zprávu


Document Actions
Formuláře na revizní zprávu
... formuláře bylo možné koupit, stály od deseti do třiceti haléřů ... začaly se objevovat různé programy na vypracování revizní zprávy, dokonce se specializací např. na pracovní stroje, instalace, hromosvody ... Dnes není žádný formulář závazný, najděte si formuláře, které vám nejvíce vyhovují!
Miloslav Valena, ze dne: 30.04.2008
reklama

V dobách, kdy byly normy závazné, byly formuláře pro zpracování revizní zprávy v podstatě jednotné, ačkoliv oficiálně se o nich mluvilo jako o doporučených tiskopisech. Také byly jako vzory uvedeny v normě ČSN 34 3801, a to formulář pro elektrická zařízení (první strana a pokračování) a formulář pro hromosvody (opět první stra na a pokračování). Tyto formuláře bylo možné koupit, stály od deseti do třiceti haléřů, a vyrostly na nich generace revizních techniků. Po roce 1989 si různí revizní technici a firmy začali vymýšlet různé speciální formuláře, prezentované většinou jako: "Jen od nás jsou to ty správné!"

Zajímavé bylo, že většina těchto formulářů vycházela ze vzoru uvedeného výše, jen byly poplatné tomu kterému reviznímu technikovi, popř. té které firmě. Vzhledem k obrovskému nárůstu výpočetní techniky po roce 1989 se začaly objevovat různé programy na vypracování revizní zprávy, dokonce se specializací např. na pracovní stroje, instalace, hromosvody atd. Mně se během doby dostalo do ruky mnoho takových formulářů co programů. Neříkám, že některé programy či formuláře jsou nepoužitelné, zcela určitě občas ulehčují práci a otrocké psaní stále stejných textů.

Jenže to s sebou přineslo určitý problém! Revizní technik přestal vlivem techniky přemýšlet nad tím, co do revize píše a jak daný stav popisuje. A to pro něj již nese určitá rizika!

Mnohokrát se mi stalo, že jsem viděl revizní zprávu na zařízení, které ani v daném prostoru nebylo, jen prostě revizní technik zkopíroval text z předchozí revize do té současné, aniž by zkontroloval původní text. Nebo také měřil impedanci vypínací smyčky tam, kde buď bylo zařízení chráněno izolací (ochrana izolací - třída II), nebo bylo v dalším textu konstatováno jako závada, že žádné zařízení třídy I nebylo spojeno s ochranným vodičem, lidově řečeno nebylo "nulováno"! Samozřejmě to záleží především na zodpovědnosti toho kterého revizního technika, jenže "když ono je to tak pohodlné"! Znám kolegu, který píše revizní zprávu přímo u zákazníka na počítači, a vydává to jako přednostní službu zákazníkovi.

A bohužel si neuvědomuje, že dává zákazníkovi do ruky především ten papír, o kterém již dlouho mluvím a píši i v tomto časopisu, a vystavuje se následným rizikům z nedostatečně objektivně zpracované revizní zprávy. Já již léta tvrdím, že revizní technik je především odborník, který zákazníkovi (provozovateli, investorovi apod.) v podobě revizní zprávy co nejobjektivněji sděluje stav jeho elektrického zařízení z hlediska bezpečného provozu a používá pro to nejen své vědomosti, ale i naměřené hodnoty a další zjištěné skutečnosti. K vypisování papíru, který potřebuje náš zákazník pro to, aby byl chráněn před postihem v případě, když se něco stane, nejsou zapotřebí znalosti revizního technika - stačí trochu poučená písařka (aby si nepletla jistič s chráničem a dokázala opsat údaje alespoň tak, jak jí byly předloženy - tady se omlouvám všem našim krásným asistentkám, které nám svým rychlým psaním občas šetří náš čas při hledání písmen na klávesnici).

Jenže ten, kdo revizní zprávu takto zpracovanou podepisuje, je právě revizní technik!

A znám mnoho případů ze své praxe, kdy zákazník domáhající se onoho "papíru", při problému prohlašoval, že on nic, "on muzikant", má přece revizní zprávu od revizního technika, který je "přece" odborník. A problémy vyplývajícími pro revizního technika z takto zpracované revizní zprávy se budeme zabývat v dalších textech tohoto článku i v dalším pokračování tohoto "nekonečného seriálu o zpracování revizní zprávy".
Takže ke zhodnocení části "Formulář revizní zprávy" shrnuji. Myslím si, že je úplně jedno, jaký formulář použijete, měl by to být takový, který vyhovuje vašemu rozsahu práce (někdo dělá jen zdvihadla, někdo EZS, EPS, někdo instalace, někdo benzinové stanice, rozvodny vysokého a velmi vysokého napětí apod.). Také záleží na způsobu zpracování revizní zprávy, na hbitosti při používání počítače a výpočetní techniky vůbec ­znám mnoho kolegů v mém věku, kteří revizi píší ručně nebo na psacím stroji a z výpočetní techniky znají jen plazmový monitor domácího kina, které jim koupily a připojily jejich děti, zvládající tuto techniku daleko lépe než naše generace. Také ale ze své zkušenosti vím, že většina z nás tuto techniku zvládá alespoň v rozsahu své práce.

Jen musí revizní zpráva splňovat požadavky na tuto zprávu kladené normami typu ČSN 33 1500 a ČSN 33 2000-6-61 i ostatními předpisy a musí minimalizovat riziko revizního technika, které vzniká vždy při zpracování revizní zprávy.

Chtěl bych upozornit především své kolegy začátečníky, žádný formulář není závazný, najděte si formuláře, které vám nejvíce vyhovují, využijte zkušenosti svých zkušenějších kolegů nebo si vytvořte své vlastní. Nedejte na "zaručené informace" různých svazů, cechů a podobně. Počítejte s tím, že si svou práci budete muset při vzniku problému vždy obhájit vy sami, žádný "geniální výrobce zaručených formulářů" za vás vaši práci obhajovat nebude. Formulář i zpracování jen musí splňovat určité požadavky, jak jsem o nich již psal.

Příklady, jak se zbytečně nedostat do problémů při psaní revizních zpráv, následují dále právě s touto výhradou. Jsou dány dlouholetou praxí autora, dlouholetou spoluprací s orgány státního odborného dozoru, ITI i dalšími orgány státní i veřejné správy, Policií České republiky, zkušenostmi ze znalecké činnosti a i z více než dvacetileté praxe přísedícího okresního soudu. A také zde chci konstatovat: Nemám v žádném případě nic proti programům či formulářům ulehčujícím práci reviznímu technikovi, jen si myslím, že každý takový program či formulář je vždy poplatný svému autorovi a tomu, k čemu ho hodlá použít. Takže doporučuji používat tyto produkty s rozmyslem, neboť urychlení práce na straně jedné je kompenzováno zvýšením rizika při zpracování revizní zprávy podle použité předlohy na straně druhé!

Poznámka:
Vzhledem ke značnému rozšíření digitální techniky i do fotografování chci upozornit své kolegy, že dokumentace stavu elektrického zařízení pořízená digitálním fotoaparátem, i s výhradou možné úpravy fotografie v počítači, značně zvyšuje objektivnost práce revizního technika, umožňuje dokumentovat viditelné zjištěné závady "nade vši pochybnost", místy dokáže nahradit mnoho vět slovního popisu ve zprávě. A také dokáže celkem úspěšně bránit revizního technika proti výpadům "žadatele PAPÍRU", že o nebezpečném stavu nevěděl, a že od toho má revizního technika, který za to může! Používám fotoaparát k dokumentování již od svých patnácti let, jsem léta členem Svazu českých fotografů, ale teprve s rozvojem digitální fotografie jsem pochopil, jaké netušené možnosti se reviznímu technikovi naskýtají při obhajobě jeho práce (revize) a pro minimalizaci rizik vznikajících při jeho práci.

Článek vyšel také v časopise ELEKTRO

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933