Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

FireBox T - evoluce v zachování funkčnosti


Document Actions
FireBox T - evoluce v zachování funkčnosti
Potřebujete vyřešit spojení kabelů v elektroinstalaci se zachováním funkčnosti při požáru? Zde se nabízí jisté řešení. Krabice FireBox série T mají všechny přednosti běžné kabelové odbočné krabice z termoplastického materiálu. Tímto typem požárně odolných krabic lze řešit silová i datová vedení. Jsou testovány Pavusem na všechny potřebné normové parametry. Seznamte se s jejich základnimi přednostmi v tomto článku ...
Jiří Burant, ze dne: 16.06.2014


Zachování funkčnosti elektrických zařízení za požáru podle vyhlášky č. 23/2008 Sb. patří v současnosti mezi požadavky na téměř veškeré budovy s výskytem většího množství osob.


Spoje kabelů se zachováním funkčnosti
Požárně bezpečnostní řešení budovy může mít různou podobu. Vnitřní prostor budovy může být celistvý nebo může být rozdělen do více požárních úseků. Při dělení zpravidla narůstá počet instalovaných elektrických nouzových systémů i jejich složitost. Roste tedy zákonitě i počet kabelových spojů, pro něž platí obdobné požadavky na požární funkčnost jako pro vlastní kabelové trasy a připojená zařízení.


Navíc by neměla být opomenuta ani prostá logika návrhu a realizace elektrických rozvodů. Většinou je napájeno více osvětlovacích těles nouzového osvětlení jednou společnou kabelovou trasou, která prochází i několika požárními úseky. Zde by mělo být zajištěno, že zkrat jednoho osvětlovacího tělesa, vyvolaný např. právě požárem, nezpůsobí současně výpadek ostatních společně napájených zdrojů. Nejen v praxi, ale ani podle norem přitom neexistuje světelný zdroj, u něhož by bylo možné zaručit jeho funkčnost ve smyslu vyhl. č. 23/2008 Sb.

Jak tento problém řešit?

FireBox T - bezpečné rozbočení

Krabice FireBox série T mají všechny přednosti běžné kabelové odbočné krabice z termoplastického materiálu. Patří mezi ně velká pevnost v tahu, odolnost proti nárazu i vysoký stupeň krytí. Navíc jsou testovány i na zachování funkčnosti za požáru podle ZP 27/2008 PAVUS. Vše s klasifikací podle normové teplotní křivky z EN 1363-1 od 30 do 90min, v závislosti na použitých kabelech.


Tyto krabice základním provedení se svorkovnicí nebo s kombinací svorkovnice/pojistka pro distribuované jištění odbočných větví funkčních kabelových tras představují vždy efektivní a současně ekonomické řešení pro všechny druhy staveb. Při současném omezení spotřeby dalších prvků kabelových tras zajišťují velkou přizpůsobivost kabeláže.
Jakost krabic FireBox T byla prokázána mnoha požárními zkouškami v akreditovaných požárních laboratořích několika států.

Jejich základní přednosti lze shrnout do těchto bodů:

-    třída funkčnosti 30 až 90min podle použitých kabelů,
-    snadná nástěnná i stropní montáž,
-    krabice z pružného, ale velmi houževnatého plastu,
-    vstupy kabelů měkkými spolehlivými násuvnými těsněními,
-    výběr z několika velikostí svorek pro silové i datové vodiče,
-    svorky dodávány z výroby v sestaveném bloku,
-    dodávka včetně upevňovacích kotev,
-    volitelný držák pojistky k jištění odbočné trasy,
-    rychlouzavírání plastovými šrouby otočnými o 90°,
-    bezhalogenový materiál krabice.


Za své vynikající požárně bezpečnostní vlastnosti krabice FireBox T vděčí především kvalitním keramickým svorkám a jejich fixaci pomocí masivních ocelových prvků. Toto řešení zaručuje, že keramické svorky zůstanou ve své poloze i za vysokých teplot a nebudou vyvolávat žádné nežádoucí přídavné síly na tepelně exponované kabely nebo jejich žíly.


Vnitřní i vnější montáž
V provedení pro vnitřní montáž se ocelová konstrukce svorkovnice fixuje do stavby dvěma kotvami prostrčenými dvěma ze čtyř vylamovacích otvorů ve dně krabice. U provedení pro vnější montáž je z výroby provedeno pevné mechanické propojení vnitřní kovové konstrukce s vnějším ocelovým pásem přesahujícím obvod krabice. Za otvory ve vnějším pásu se celá sestava fixuje do stavby, zcela bez potřeby jakéhokoliv zásahu do jejího vnitřního prostoru.

Elektrické vlastnosti
K dispozici jsou hned čtyři provedení keramických svorek pro jmenovité průřezy vodičů a kabelových žil do 4, 6, 10 nebo 16mm2 vše při vysokém stupni krytí min. IP65 a kvalitní rázové odolnosti pro jednotlivé varianty krabic.
Problém s možným zkratem jednoho nebo několika požárněbezpečnostních zařízení připojených na společné páteřní trase vyřeší krabice s vestavěným pojistkovým pouzdrem, vždy obsahující i svorku pro samostatné připojení jištěného vývodu. Stačí jen vhodně zapojit a zvolit správnou pojistku tak, aby byly dodrženy zásady selektivity jištění.



Energie i data

Jako jeden z mála výrobců nabízí OBO pro kabelové rozvody se zachováním funkčnosti při požáru takto obsáhlé a přitom ekonomické systémové řešení na připojení, zabezpečení a větvení elektrických silových i datových vedení. Pro datová vedení jsou přitom k dispozici i velké rozvodnice s až 28 svorkami.
 

Díky nové generaci krabic OBO FireBox T je prodloužení nebo odbočení vedení se zachováním funkčnosti, včetně jeho jištění, jednoduchým montážním úkonem tak, jako je tomu u běžných instalačních rozvodů. Možnost výběru mezi vnitřní a vnější montáží ještě dále násobí variabilitu upevnění ke stavební konstrukci, bez narušení vnitřního prostoru krabice. Vestavné jištění odbočné větve kabelové trasy poskytuje možnost distribuovaného jištění.

Tyto a množství dalších předností krabic OBO FireBox T poskytují uživateli nebývalou paletu možností při vypracovávání návrhu i při realizaci všech druhů specifických rozvodů s požadavkem na integrované zachování funkčnosti při požáru ve smyslu požadavků vyhlášky č. 2/2008 Sb. v platném znění, popř. normy ČSN 73 0848. Stačí se jen osobně přesvědčit.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog krabic  Firebox T od OBO Bettermann
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933