Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Feromagnetické (elektromagnetické) měřicí přístroje (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.08.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Feromagnetické (elektromagnetické) měřicí přístroje


Feromagnetické (elektromagnetické) měřicí přístroje
Na čem je založena funkce feromagnetických přístrojů? Jaké bylo uspořádání vnitřní konstrukce původních jader? Direktivní moment ústrojí je vyvozován spirálovou pružinou. Dojde-li k vyrovnání pohybového momentu vyvozeného odpudivou silou plíšků a direktivního momentu pružiny, ručka se ustálí ...
Přednášející, ze dne: 14.08.2008

Feromagnetické (elektromagnetické) měřicí přístroje
Princip těchto přístrojů je založen na silovém působení dvou feromagnetických plíšků nacházejících se v magnetickém poli cívky.

U původního konstrukčního uspořádání bylo do dutiny válcové cívky vtahováno feromagnetické jádro zavěšené na pružině, která vyvolávala řídicí (direktivní) sílu. To silně připomíná princip elektromagnetu, proto se tyto přístroje někdy označují jako elektromagnetické. Dnes se toto uspořádání měřicího obvodu používá pouze u některých zkoušeček pro orientační měření napětí, např. ZN 1 či starší VADAS.


Původní konstrukční uspořádání feromagnetického měřicího přístroje.

V současné době používané přístroje se skládají z pevné válcové cívky, na jejíž vnitřní straně je umístěn pevný plíšek. Druhý, pohyblivý plíšek je umístěn na hřídelce otočného ústrojí, které má zpravidla hrotové uložení. Protéká-li cívkou proud, dojde k tomu, že oba plíšky se vlivem magnetického pole zmagnetují souhlasně a začnou se odpuzovat. Pohyblivý plíšek se začne pevnému vzdalovat a tím natáčí ručku. Direktivní moment ústrojí je vyvozován spirálovou pružinou. Dojde-li k vyrovnání pohybového momentu vyvozeného odpudivou silou plíšků a direktivního momentu pružiny, ručka se ustálí.


Pro větší náhled kliknout!

Protože přístroje pracují s poměrně slabým magnetickým pólem, nelze použít magnetické tlumení. Proto se používá tlumení vzduchové pomocí křidélka pohybujícího se v uzavřené vzduchové komůrce.

Výchylka feromagnetických přístrojů je úměrná druhé mocnině proudu protékajícího cívkou, stupnice je tedy nerovnoměrná. Kvadratická závislost výchylky na proudu může být částečně linearizována vhodným tvarem a počáteční polohou plíšků. Počátek stupnice má však vždy zhuštěné dělení a nelze tedy odečítat malé výchylky měřené veličiny (asi do 1/10 až 1/5 rozsahu). Zbylá část stupnice má již přibližně lineární dělení.

  


Pro větší náhled kliknout!

U feromagnetických přístrojů se používají plíšky různých tvarů. Provedení na obr. 1 se používá u běžných přístrojů, uspořádání podle obr. 2 zvyšuje citlivost přístroje a linearitu stupnice. Používá se u moderních feromagnetických přístrojů. Provedení zachycené na obr. 3 se používá u přesných laboratorních přístrojů, provedení celého měřicího ústrojí laboratorního přístroje je pak na obr. 4. Provedení rozváděčového feromagnetického přístroje s výchylkou až 2700 je na obr. 5.


Pro větší náhled kliknout!
Obr. 1 Plíšek běžných přístrojů
 


Obr. 2 Plíšek pro citlivější přístroje s lepší linearitou.


Obr. 3 Plíšek pro přesné laboratorní přístroje.


pro větší náhled kliknout!
Obr. 4 Provedení ústrojí laboratorního měřicího přístroje
 


Pro větší náhled kliknout zde!
Obr. 5 Provedení ústrojí rozváděčového feromagnetického měřicího přístroje s výchylkou až 2700.
 

Vlastnosti:

TIP:
Literatura na téma "měření" zde!

Nejobsáhlejší diskuzní fórum na téma "měření"
zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
BEN - technická literatura s.r.o. - Věšínova 5, Praha 10 - 274 820 211 - ben@ben.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.