Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Fenomén Česká technická normalizace - rozhovor s Jiřím Kratochvílem


Document Actions
Fenomén Česká technická normalizace - rozhovor s Jiřím Kratochvílem
Od vzniku České republiky zabezpečuje zájem státu a ochranu obecného zájmu v oblasti technické normalizace Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR prostřednictvím Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Od roku 2011 je ředitelem Odboru technické normalizace ÚNMZ Ing. Jiří Kratochvíl. V rozhovoru pro časopis Elektro zodpověděl několik otázek týkajících se problematiky současné technické normalizace.
Autorský článek, ze dne: 17.03.2015
reklama


Od vzniku České republiky zabezpečuje zájem státu a ochranu obecného zájmu v oblasti technické normalizace Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR prostřednictvím Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ), přičemž v období let 1993 až 2008 byl tvorbou a vydáváním českých technických norem pověřen Český normalizační institut (ČSNI, později ČNI). Od 1. ledna 2009 jsou tyto činnosti vykonávány v rámci ÚNMZ Odborem technické normalizace, který tak působí jako národní normalizační orgán.

Od roku 2011 je ředitelem Odboru technické normalizace ÚNMZ Ing. Jiří Kratochvíl, kterému redakce časopisu Elektro položila několik otázek týkajících se problematiky současné technické normalizace.



V čem vás osobně oslovila problematika technické normalizace?
Technická normalizace je všestranný obor podporující svými výstupy všechny (zejména technické) disciplíny lidské činnosti. Technická normalizace kombinuje technické znalosti a diplomatické přístupy - to je to, čím mě technická normalizace oslovuje.

S technickými normami jsem se hojně setkával už při studiu na ČVUT v Praze a po absolvování stavební fakulty v roce 2004 jsem zajišťoval pro svého tehdejšího zaměstnavatele (orgán státní správy) agendu kontaktní osoby pro problematiku technické normalizace. V tomto období jsem byl v častém kontaktu s pracovníky tehdejšího Českého normalizačního institutu. Od roku 2008 do roku 2011 jsem působil jako technický manažer v jedné retailové společnosti a mnou vedený tým byl typickým příkladem aktivního užívání technických norem. V roce 2011 jsem potom vstoupil do svojí současné role ředitele Odboru technické normalizace.

Jaký je právní statut ÚNMZ?
Tady si dovolím citovat z našich webových stránek: „UNMZ byl zřízen zákonem České národní rady číslo 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví. ÚNMZ je organizační složkou státu v resortu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Hlavním posláním ÚNMZ je zabezpečovat úkoly vyplývající ze zákonů České republiky upravujících technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví a úkoly v oblasti technických předpisů a norem uplatňovaných v rámci členství ČR v Evropské unii. Od roku 2009 zajišťuje také tvorbu a vydávání českých technických norem. “

Co je hlavním posláním Odboru technické normalizace ÚNMZ?
Misí Odboru technické normalizace, který v rámci ÚNMZ zajišťuje činnosti Národního normalizačního orgánu, je zabezpečování tvorby, vydávání a distribuce technických norem. Národní normalizační orgán také zajišťuje spolupráci s evropskými a mezinárodními normalizačními organizacemi.

Které organizace to jsou?
V rámci evropského prostoru je ÚNMZ členem Evropského výboru pro normalizaci (CEN) a Evropského výboru pro normalizaci v elektrotechnice (CENELEC). Zároveň zabezpečuje ÚNMZ úkoly národní normalizační organizace v Evropském ústavu pro telekomunikační normy (ETSI). V mezinárodní oblasti jsme potom součástí Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) a Mezinárodní elektrotechnické komise (IEC).

V čem spočívá tato spolupráce?
Hlavním cílem těchto organizací je přispívat tvorbou mezinárodních nebo evropských norem, které jsou dobrovolné, k odstraňování technických překážek obchodu. Díky našemu členství mají čeští odborníci možnost podílet se na tvorbě mezinárodních a evropských norem.

Musí ČR převzít do své soustavy všechny evropské a mezinárodní normy?
Zavedení všech evropských norem je s ohledem na podmínky členství ČR v evropském hospodářském prostoru nutné. Zavedení mezinárodních norem je dobrovolné.

Kdo je uživatelem technické normy?
Reálnými uživateli technických norem ČSN jsou všichni obyvatelé ČR. Osobně ale rozděluji uživatele na aktivní a pasivní. Aktivní je ten, kdo ČSN používá vědomě, například stavební inženýr, který na základě ČSN zpracovává projektovou dokumentaci pro stavbu rodinného domu. Pasivním uživatelem ČSN je potom rodina, která následně v domu zhotoveném podle projektu bydlí.

Jsou technické normy v ČR závazné?
Česká technická norma není obecně závazná.

Jaké jsou zainteresované strany na tvorbě technických norem?

Členění zainteresovaných stran v procesu tvorby technických norem obsahuje Statut a jednací řád technických normalizačních komisí. Nicméně hlavními partnery pro nás při tvorbě norem jsou průmyslové a obchodní podniky, ústřední správní úřady, zástupci spotřebitelů a uživatelů norem a akademická sféra.

Jak dlouho trvá vypracování technické normy?

Průměrná doba potřebná pro tvorbu původní (nové) technické normy se pohybuje mezi 24 až 36 měsíci. Tato doba ale může být značně individuální a závisí na počtu stran zainteresovaných na tvorbě technické normy. Zejména v případech, kdy k navrhovanému znění technické normy existuje velké množství připomínek (stovky až tisíce), na způsob řešení je více odborných názorů, popř. zainteresované strany neusilují o dosažení vzájemného konsenzu, se čas potřebný na tvorbu technické normy zvyšuje. Samozřejmě v případě, kdy se do soustavy ČSN zavádí již existující technická norma, je potřebná doba kratší.

Jaké jsou způsoby distribuce ČSN konečným uživatelům?

Rozlišujeme dva základní typy distribuce technických norem. Prvním je elektronický přístup k úplnému souboru ČSN (tj. 33 500 platných norem) s využitím portálu ČSN online, který nyní využívá už více než 28.000 uživatelů. Druhým je potom možnost pořízení tištěné technické normy v Informačním centru ÚNMZ, popř. u některého ze smluvních prodejců.

Jak se projevuje služba ČSN online na zájmu o tištěné normy?
Zájem o tištěné normy od zavedení ČSN online (resp. jeho předchůdce PDF online) přirozeně klesá. Nicméně předpokládáme, že tištěné produkty budou mít i v budoucnu své zákazníky.

Proč nejsou ČSN zdarma?

Tato otázka by si zasluhovala samostatný článek. Nicméně z komplexního pohledu je to zejména z důvodu ochrany autorských práv.

Kam jsou investovány příjmy z prodeje norem?
Příjmy z prodeje ČSN a příjmy z dalších námi poskytovaných služeb nejsou bohužel příjmem, který by ÚNMZ mohlo zpětně investovat do tvorby technických norem a infrastruktury technické normalizace. Všechny příjmy ÚNMZ jsou od roku 2009 příjmem státního rozpočtu.

Co byste závěrem popřál ÚNMZ do budoucna?
Aby v něm i nadále pracovalo hodně lidí s nadhledem a jen málo pomazaných úředníků.

(Rozhovor vedl Ing. Josef Košťál.)

Tento článek vyšel také v časopise Elektro 2/2015.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933