Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 6/2011 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.12.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 6/2011


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 6/2011
V letošním šestém čísle časopisu Světlo se hned v úvodu dočtete, kde má tento časopis kořeny a jakým vývojem si musel projít, než získal nynější podobu. Jaké konference, semináře a zajímavé festivaly na podzim proběhly? Jak je to s bezpečností vánočních řetězů a kdo dnes ještě vyhazuje zářivky do popelnice? ...
Jana Kotková, ze dne: 8.12.2011


O časopisu Světlo
Před pohledem do budoucna je třeba uvést několik slov o tradicích odborné literatury a výuky oboru světelná technika u nás. V roce 1950 byl vydán 25. svazek Technického průvodce s názvem Elektrotechnika VI, Elektrické světlo. Tato technická příručka, učebnice a encyklopedie, zpracovaná kolektivem zkušených prvorepublikových světelných techniků pod redakcí prof. Vladimíra Lista a Ing. Josefa Cenka, byla vynikajícím souhrnem poznatků o světle a světelné technice tehdejší doby. Zároveň se nadlouho stala nepřekonaným zdrojem poznatků pro nastupující generaci techniků, učitelů, výzkumníků a vývojářů v oboru světlo a osvětlování.

V 50. letech minulého století začal vedle celostátních časopisů Slaboproudý obzor a Elektrotechnik spolu s rozvojem světelnětechnického průmyslu vycházet odborný podnikový časopis n. p. Tesla Holešovice Světelná technika. K jeho vydávání se později připojil n. p. Elektrosvit Nové Zámky. Oba tyto podniky postupně ovládly výrobu světelných zdrojů a svítidel v Československu a byly také s bývalými domy techniky hlavními pořadateli odborných seminářů, školení a konferencí. Zároveň tyto podniky iniciovaly založení a chod příslušných specializovaných předmětů na vysokých školách technického zaměření. Potřebu specialistů v počátečním stadiu a výuku odborných předmětů nejdříve v Praze a Bratislavě zpočátku zajišťovali lektoři stážisté nebo absolventi zahraničních technických škol. Ve světelné technice to byl v tehdejší situaci především Moskevský energetický institut, který měl v 60. a 70. letech minulého století výbornou katedru světelné techniky na Fakultě elektronických přístrojů.

Po rozdělení Československa existoval časopis Světelná technika ve s. p. Tesla Holešovice téměř do jeho skončení po nezdařené privatizaci. Z Elektrosvitu se zachovaly pouze zlomky, dodnes vyrábí Elektrosvit Svatobořice. Pozůstatkem této historie v České republice a na Slovensku jsou zaměření světelná technika na TU v Praze, Brně, v Ostravě, v Plzni a Liberci, v Bratislavě a v Košicích, většinou na fakultách elektroenergetiky, a také mnoho jejich absolventů, kteří se v nové době mohli aktivně podílet na současném rozvoji domácí světelné techniky.

Výrobu a trh světelných zdrojů ovládly velké zahraniční firmy, ve výrobě a distribuci svítidel se však objevilo mnoho českých podniků. K tomu přispěla nejen čilá výstavba nových objektů a modernizace starých venkovních i vnitřních osvětlovacích soustav, ale i připravená světelnětechnická inteligence. V roce 1998 se vedení vydavatelství FCC Public chopilo této příležitosti a založilo zvláštní odborný časopis pro světelnou techniku a osvětlování s názvem Světlo. Přes zdánlivě vhodné načasování a rozvinutý trh světelných zdrojů, svítidel, elektroinstalačního příslušenství a další rozvoj užití světla v průmyslu, zemědělství, dopravě zdravotnictví atd. není financování takového nezávislého časopisu v poměrně malém regionu (Česko a Slovensko) snadné. Zde si lze všimnout, že podobný časopis mají v Evropě jen některé z vyspělých zemí. Spíše se objevují neperiodické reklamní publikace velkých světelnětechnických firem.

Široké odborné zaměření časopisu Světlo přispělo k zisku mnoha čtenářů, dopisovatelů a inzerentů. Pro další jeho rozvoj je nutné trvale usilovat o publikování kvalitních informací a přizpůsobovat obsah aktuálním požadavkům oboru. V tomto roce byl proto obsah časopisu rozšířen o novou rubriku Architekturní a scénické osvětlení, v níž budou zveřejňovány poznatky o architekturním, scénickém a reklamním osvětlování.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor

Obsah

Veletrhy a výstavy

Světelnětechnická zařízení

Činnost odborných organizací

Architekturní a scénické osvětlení

Normy, předpisy a doporučení

Trh, obchod, podnikání

Názory a zkušenosti

Technicko-ekonomická hlediska

Pro osvěžení paměti

Aktuality

Cena časopisu je 52,-Kč, předplatné na rok 2011 je 312,-Kč vč. DPH.

Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.