Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 5/2012 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.10.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 5/2012


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 5/2012
Tento týden mne zaujaly dva články v deníku MFD, jeden od autora A. Michla, analytika Raifeisenbanky, s názvem Nekrolog žárovky s podtitulkem Zelené myšlení tlačené z kanclů nepřináší kvalitu a druhý Elektřina zlevňuje, ale lidem účty za proud znovu porostou od J. Brože. Každý z nich je zaměřen na jiné téma, avšak mají společného víc, než by se na první pohled zdálo. Především od analytika bych čekal více než ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.10.2012

 

  Sbohem žárovky 

Tento týden mne zaujaly dva články v deníku MFD, jeden od autora A. Michla, analytika Raifeisenbanky, s názvem Nekrolog žárovky s podtitulkem Zelené myšlení tlačené z kanclů nepřináší kvalitu a druhý Elektřina zlevňuje, ale lidem účty za proud znovu porostou od J. Brože. Každý z nich je zaměřen na jiné téma, avšak mají společného víc, než by se na první pohled zdálo. Především od analytika bych čekal více než jen nostalgické konstatování, že žárovky zemřely násilnou smrtí. Očekával bych zasvěcenou analýzu příčiny tohoto rozhodnutí. A tou je velmi neefektivní spotřeba elektrické energie právě těmito dosud nejrozšířenějšími světelnými zdroji. Obyčejné žárovky mají sice pro běžného spotřebitele celou řadu výhod, k nimž patří především nízká pořizovací cena (mimochodem dnešní cena obyčejné žárovky je shodná s cenou žárovky prodávané před 30 až 40 lety, což je v porovnání s jinými výrobky zcela výjimečné), má příjemnou teplou barvu světla, která věrně reprodukuje všechny barvy osvětlovaných předmětů, její výroba i používání jsou velmi jednoduché, její rozměry i hmotnost jsou malé, ekologové si pochvalují, že neobsahuje žádné škodlivé látky (ty se však dostanou do přírody již během výroby elektrické energie na jejich svícení) atd. 


V citovaném článku se však vůbec neobjevilo, a to nutno rovněž zdůraznit, že žárovka je zřejmě nejméně účinným spotřebičem elektrické energie vůbec (pouze 2 až 4% přiváděné elektrické energie se změní na světelnou) a že např. oplakávaná levná žárovka stovka za svůj krátký život (v průměru 1.000h) spotřebuje 100 kW·h za bratru 300 korun. A tato částka navíc vlivem bezhlavé podpory obnovitelných zdrojů, vyvolané nekompetentními rozhodnutími našich kompetentních orgánů, zřejmě ještě dále poroste, přestože v naší vlasti máme elektrické energie dostatek, takže ji můžeme dokonce vyvážet. Zákaz obyčejných žárovek ostatně nebyl náhlý. Probíhal v několika etapách, během nichž výrobci přicházeli s širokým sortimentem lepších, byť dražších náhrad (nové typy halogenových žárovek, ale zejména kompaktní zářivky a světelné diody), které však díky podstatně vyšší účinnosti (tři- až osminásobek), delšímu životu (pěti- až 50násobek) v porovnání se žárovkami investované prostředky na jejich nákup dříve nebo později se ziskem vrátí. Stejně tak se spotřebitel mohl seznámit s možnostmi, jak svou oblíbenou, ale velmi neekonomickou žárovku ve svém konkrétním svítidle nahradit a neplatit za elektrickou energii zbytečné peníze. Připouštím, že se během tohoto přechodného období mohlo udělat více v propagaci nových světelných zdrojů, a to nejen v odborném (v tomto směru v našem časopise Světlo byla zveřejněna celá řada článků, a to jak na odborné, tak i na populární, úrovni pro laika přístupnější, ale i v denním tisku. Ale ruku na srdce, v lidské povaze, českou nevyjímaje, je odkládat věci až na poslední chvíli. Ale čekání na dobu, až se žárovka sama historicky znemožní, by v daném případě bylo ke škodě věci. Ostatně k podobnému rozhodnutí dospěly nejen členské země EU, ale i další, vesměs technicky a ekonomicky velmi rozvinuté státy ostatních kontinentů.

 Ing. Vladimír Dvořáček, člen redakční rady časopisu Světlo

Obsah

Činnost odborných organizací

Světelnětechnická zařízení

Veletrhy a výstavy

Příslušenství osvětlovacích soustav

Trh, obchod, podnikání

Svítidla a světelné přístroje

Světelné zdroje

Osvětlení interiérů

Měření a výpočty

Architekturní a scénické osvětlení

Technicko-ekonomická hlediska

Názory a zkušenosti

Normy, předpisy a doporučení

Pro osvěžení paměti

Cena časopisu je 52Kč, předplatné na rok 2012 je 312Kč vč. DPH.

Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.