Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 4/2012 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.08.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 4/2012


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 4/2012
V současné době již snad není možné říci nebo napsat, že je nabízen nový nebo vylepšený výrobek nebo dokonalejší služba. Téměř vždy jde o inovaci nebo inovovaný výrobek či jeho funkci. Spolu s tímto termínem se často vyskytuje slovo sofistikovaný místo promyšlený, účelně navržený nebo zkonstruovaný. V tomto zamyšlení je možné pokračovat... Pokračování této úvahy nad inovací a další zajímavé informace, nejen z oblasti světelné techniky, najdete v novém čísle časopisu SVĚTLO, který vyšel 27.7.2012 ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.08.2012

 

Inovace

Slovo inovace se v mluvených i psaných projevech vyskytuje již několik desítek let. Ve Slovníku cizích slov Lumíra Klimeše ze sedmdesátých let minulého století je jeho význam uváděn jako obnovení, nový jazykový jev, v ekonomice jako novinka ve výrobě, službách apod. Již v šedesátých letech se při úvahách o nových výrobcích v průmyslových závodech diskutovalo o tom, zda jde o inovaci prvního, druhého nebo vyššího řádu. Vyskytuje se samozřejmě v angličtině (innovation), v němčině (Innovation) i v dalších evropských jazycích a zdá se, že je používáno stále častěji, zejména v projevech marketinkových a reklamních pracovníků.

V současné době již snad není možné říci nebo napsat, že je nabízen nový nebo vylepšený výrobek nebo dokonalejší služba. Téměř vždy jde o inovaci nebo inovovaný výrobek či jeho funkci. Spolu s tímto termínem se často vyskytuje slovo sofistikovaný místo promyšlený, účelně navržený nebo zkonstruovaný. V tomto zamyšlení je možné pokračovat a nacházet další hodně používaná slova, jejichž význam není vždy zcela jasný, avšak zní velmi odborně, ba dokonce tajemně – jako by byla určena jen zasvěceným. Vedle toho v odborném názvosloví existují dávno zažitá, běžná slova, v jejichž používání mnozí tápou.

Velmi často dnes sledujeme efektivitu, což není nic jiného než účinnost, tj. poměr mezi výsledkem a vloženou energií, finančními prostředky, vynaloženým úsilím. V technice je to poměr přiváděné energie k energii získané, poměr mezi příkonem a výkonem zařízení. Měříme-li přiváděnou a získanou energii ve stejných jednotkách, je výsledkem účinnost jako bezrozměrné číslo menší než 1 nebo v procentech nepřevyšujících číslo 100. V případě, že jde zároveň o přeměnu jedné energie na jinou, používají se v češtině termíny jako měrný výkon (např. lm/W), měrná spotřeba paliva (např. l/100 km) atp. Zdá se, že to jsou základní věci, přesto však mnozí říkají a píší: žárovka o "výkonu" 100W, svítidlo o "výkonu" 130W. V obou příkladech jde jednoznačně o příkon, přičemž účinnost v prvním případě se pohybuje kolem 4% a měrný výkon je asi 14lm/W; v druhém případě např. u zářivkového svítidla je energetická účinnost asi 20% a měrný výkon přibližně 80lm/W.

Dodejme, že v současné době máme k dispozici výborné domácí i zahraniční výrobky s velkou účinností a užitnou hodnotou. Mnohdy je však neumíme ani výstižně popsat a prodat a jako uživatelé účelně používat. Bohužel často nejsme ani dostatečně technicky gramotní při studiu zahraničních podkladů a při jejich překladech pro domácího spotřebitele. Měli bychom se více technicky i jazykově vzdělávat, neboť vývoj a nabídka stále dokonalejší techniky i technologie pokračují velkým tempem. Hodně úspěchů a štěstí ve vašem bohulibém počínání přeje redakce časopisu Světlo.

Jiří Novotný, šéfredaktor

Obsah

Činnost odborných organizací

Světelnětechnická zařízení

Veletrhy a výstavy

Trh, obchod, podnikání

Architekturní a scénické osvětlení

Aktuality

Osvětlení interiérů

Svítidla a světelné přístroje

Příslušenství osvětlovacích soustav

Provoz a údržba osvětlení

Názory a zkušenosti

Světelné zdroje

Normy, předpisy a doporučení

Měření a výpočty

Technicko-ekonomická hlediska

Pro osvěžení paměti

 

Cena časopisu je 52Kč, předplatné na rok 2012 je 312Kč vč. DPH.

Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.