Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 3/2013 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.06.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 3/2013


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 3/2013
Ať už hovoříme o lidské, či strojové paměti, máme na mysli uchovávání důležitých informací pro jejich další využití. Lidská paměť krátkodobá či dlouhodobá je velmi individuální a podléhá změnám, okolnostem a hlavně ji neumíme ovládat vůlí. Často si říkáme "to či ono si musím zapamatovat", a ono to nefunguje. Naše paměť řízená mozkem žije podle nám málo známých pravidel. Někteří jedinci mají tzv. vizuální paměť a jsou schopni si uchovat viděné do nejmenších podrobností ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.06.2013



Přírodní a umělá paměť

Ať už hovoříme o lidské, či strojové paměti, máme na mysli uchovávání důležitých informací pro jejich další využití.

Lidská paměť krátkodobá či dlouhodobá je velmi individuální a podléhá změnám, okolnostem a hlavně ji neumíme ovládat vůlí. Často si říkáme "to či ono si musím zapamatovat", a ono to nefunguje. Naše paměť řízená mozkem žije podle nám málo známých pravidel. Někteří jedinci mají tzv. vizuální paměť a jsou schopni si uchovat viděné do nejmenších podrobností, např. celé stránky textů, obrázků nebo množství pozorovaných událostí. Jiní mají spíše paměť zvukovou a umějí i doslova reprodukovat mluvené projevy, někdy včetně hlasového zabarvení a intonace. Domnívám se, že hlavně nadaní hudebníci, kteří jsou schopni slyšet muziku při studiu notového záznamu, mají vizuální i zvukovou paměť.

Položme si jednoduchou otázku: co je pro člověka dobré, mít výbornou všestrannou paměť, tj. hromadit někde v šedé kůře mozku velké množství poznatků a znalostí, nebo delší dobu nepoužívané informace prostě zapomínat s tím, že když bude třeba, může se někoho zeptat, načerpat potřebné vědomosti v knihách nebo v současném světě na internetu. Spoléhat se jen na vnější zdroje informací však není rozumné, ostatně přirozená zvídavost nám to ani nedovolí.

Jednoznačná odpověď na nastolenou otázku asi neexistuje. Zdá se však, že náš zdravý mozek, náš centrální procesor, řeší tento problém spontánně, automaticky sám. Některým jedincům se sice stane, že ohromné množství podnětů dnešního přetechnizovaného světa nezvládnou a duševně onemocní. Konec konců indiáni považovali blázny za vyvolené bohem.

Jinak se chovají strojní paměti, tj. paměti počítačů, telefonů, záznamníků, fotoaparátů a podobných zařízení. Uchovávají vše, co je do nich vloženo, až do jejich naplnění, a to po dobu, kterou určí uživatel nebo jejich technická životnost a nebo porucha. Výhody těchto zařízení jsou zřejmé a jejich kapacita a spolehlivost neustále rostou. To svádí jejich uživatele, aby hromadili všechna dostupná data, kupovali si výkonnější přístroje, aniž by je mohli rozumně využívat. Dalším pokrokem je nabídka tzv. cloudů, umožňujících ukládat data a programy ve vzdálených zabezpečených, velkokapacitních serverech.

Nedostatkem všech uvedených zařízení je, kromě závislosti na napájení, právě chybějící smysluplný výběr a odstraňování nepotřebných dat.

Tímto zamyšlením bych chtěl podpořit čtení papírových knih a časopisů, poslouchání a provozování živé hudby a mluveného slova a přirozené vnímání okolního světa s rozumným používáním pomůcek, jako je televize, mobil, osobní počítač apod. Mozek i tělo potřebují nejen trénink, ale i odpočinek.

Pěknou dovolenou všem za redakci časopisu přeje Jiří Novotný, šéfredaktor



Obsah

Světelnětechnická zařízení

Veletrhy a výstavy


Svítidla a světelné přístroje

Trh, obchod, podnikání


Světelné zdroje

Normy, předpisy a doporučení


Příslušenství osvětlovacích soustav


Měření a výpočty

Osvětlení interiérů

Názory a zkušenosti

Architekturní a scénické osvětlení


Činnost odborných organizací


Pro osvěžení paměti
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.