Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 3/2012 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.06.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 3/2012


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 3/2012
Je známo mnoho vznešených myšlenek o světle, o jeho významu, kráse, vlivu na rostliny a živočichy. Člověk se svou aktivitou podřizoval a neustále přizpůsoboval tomuto přírodnímu jevu až do doby, kdy poznal oheň, olejovou lampu, svíčku, petrolejku, žárovku, výbojku, zkrátka tzv. umělé světelné zdroje. Další zajímavosti, nejen o světle, se dočtete v aktuálním čísle časopisu "SVĚTLO", který vyšel 28.5.2012
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.06.2012


Světlo vábí nejen hmyz

Je známo mnoho vznešených myšlenek o světle, o jeho významu, kráse, vlivu na rostliny a živočichy. Toto fluidum, éter, vlastně zdánlivě nepatrná viditelná část elektromagnetického záření, které se šíří kosmem kolem naší zeměkoule miliardy let, možná souvisí se samotnou podstatou vzniku všehomíra. To se týká světla vznikajícího bez přičinění člověka. Člověk se svou aktivitou podřizoval a neustále přizpůsoboval tomuto přírodnímu jevu až do doby, kdy poznal oheň, olejovou lampu, svíčku, petrolejku, žárovku, výbojku, zkrátka tzv. umělé světelné zdroje. Devatenácté, dvacáté i jednadvacáté století lze charakterizovat jako období stále většího vlivu světla na lidskou civilizaci. Někteří myslitelé dokonce tvrdí, že příčinou prudkého rozvoje vyspělých společností v posledních několika staletích je právě zvládnutí a neustálé zdokonalování umělých světelných zdrojů a rozšiřování jejich používání při všech činnostech.
S tímto názorem můžeme souhlasit zvláště v současné době, vezmeme-li v úvahu hlavní využití umělého světla k osvětlování, abychom dobře viděli na práci, sporty, při noční jízdě auty atd. Dnes, když sluch je neustále přetěžován všeobecným hlukem (nasloucháním hudby z přehrávačů tomu nezabráníme), čich všemožnými umělými pachy, chuť přemírou koření a jídla vůbec, hmat všudypřítomnými plasty, nám vlastně pro orientaci a ochranu v okolním prostředí zbývá snad jen zrak. Ten je sice v moderním světě také vystaven značné zátěži, zůstává však poměrně stabilní, neboť je vývojově přizpůsoben dennímu světlu a jeho proměnám. Oční lékaři zatím popírají, že by zvýšená vizuální námaha nebo špatné osvětlení mohly kromě únavy poškodit zrak.

Jak je často pokrok využíván a zneužíván, lze vidět na všudypřítomné reklamě, zejména vizuální, každý den. Letáky, plakáty, televize, mobily, iPody, třeba i bez zvuku, sleduje spousta lidí. Vedle toho dobré osvětlení přitahuje pozornost k vystavenému zboží, příjemně osvětleným restauracím a na výstavách ke stánkům a exponátům. Špatně nebo nedostatečně osvětlená umělecká díla nebo průmyslové výrobky a novinky mohou znehodnotit celý záměr vystavovatele. Veletrhy a výstavy zaměřené na světelné zdroje, svítidla a osvětlovací prostředky jsou často zároveň přehlídkou rozmanitých způsobů osvětlení, a to jak dobrých, tak i nezdařených. Je možné si také všimnout, že současné výstavnictví ve všech oborech je vlastně na intenzivním a mnohdy nápaditém osvětlení stánků a exponátů založeno.
V tomto vydání časopisu je hodně prostoru věnováno právě výstavám, takže se lze aspoň prostřednictvím obrázků zamyslet nad rolí světla při prezentaci produktů všeho druhu.
Pro světelné techniky i uživatele světla platí stará dobrá zásada – všeho s mírou.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor

Obsah

Aktuality

Světelnětechnická zařízení

Architekturní a scénické osvětlení

Svítidla a světelné přístroje

Veletrhy a výstavy

Trh, obchod, podnikání

Světelné zdroje

Názory a zkušenosti

Technicko-ekonomická hlediska

Normy, předpisy a doporučení

Provoz a údržba osvětlení

Měření a výpočty

Činnost odborných organizací

 

Cena časopisu je 52Kč, předplatné na rok 2012 je 312Kč vč. DPH.

Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.