Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 2/2013 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.04.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 2/2013


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 2/2013
Existence lidstva je od jeho vzniku provázena různým hodnocením. Posudky, recenze, odsudky, kritika, soudy atd. jsou nedílnou součástí každodenních činností lidí. V důsledku toho vznikla spousta přívlastků a další jazykové prostředky, které umožňují oceňovat, třídit, kategorizovat okolní svět, bližní, faunu a flóru, podnebí, počasí atd. Všechna tato hodnocení jsou většinou ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.04.2013


Hodnocení osvětlení

Existence lidstva je od jeho vzniku provázena různým hodnocením. Posudky, recenze, odsudky, kritika, soudy atd. jsou nedílnou součástí každodenních činností lidí. V důsledku toho vznikla spousta přívlastků a další jazykové prostředky, které umožňují oceňovat, třídit, kategorizovat okolní svět, bližní, faunu a flóru, podnebí, počasí atd. Všechna tato hodnocení jsou většinou relativní, neboť vycházejí z porovnávání různých věcí a stavů mezi sebou. Snahy po objektivizaci těchto soudů vedly ke vzniku měr a vah, peněz a dalších měřitelných veličin.

Každé hodnocení má subjektivní a objektivní stranu, dokonce i exaktní měření může záviset na hodnotiteli. Je zřejmé, že většinou lze posuzovat pouze jednotlivé charakteristiky objektu nebo jevu. Tak se postupuje i při hodnocení osoby, sportovních soutěží, staveb, technických prostředků apod. Pro dosažení celkového hodnocení je nutné vybrat řadu kritérií, pro každé zvolit co nejobjektivnější míru a stupnici a pro získání souhrnného výsledku je nějak sumarizovat. Povšimněme si např. hodnocení krasobruslení, sportovního víceboje a konečně i člověka. Každá osoba má své míry, hmotnost, IQ, povahu, genetiku atp. Přesto je velmi obtížné tato kritéria a jejich hodnoty shrnout do určitého vypovídajícího celkového hodnocení.

Stejně obtížné je i hodnocení osvětlení. Jakmile se nad tímto úkolem zamyslíme, uvědomíme si množství dalších otázek a problémů. Přestože hovoříme o člověku, který se vyvíjel na Zemi pod jedním Sluncem, a má tedy velmi blízké vlastnosti a mj. i oči a mozek, bylo nutné při tvorbě kritérií pro hodnocení vnímání světla a následně osvětlení vytvořit světelné veličiny vycházející ze zprůměrovaných vlastností zraku. Tak máme spektrální světelnou účinnost středního fotometrického pozorovatele, která byla stanovena pro velmi specifické podmínky měření (zorný úhel, adaptační jas atd.). Dále lze hodnotit zrakovou ostrost, barvocit, zornicový reflex a další hodnoty individuálního zraku. Na základě velkého množství experimentů byla vytvořena další kritéria k hodnocení pozorovaných objektů a scén. Teplota chromatičnosti, index podání barev, různé činitele oslnění (pro vnitřní a vnější prostory, pro sportoviště a automobilový provoz). Ke všemu byly poměrně nedávno objeveny další zrakové receptory s odlišnou spektrální citlivostí na světlo ve srovnání se zmíněnou spektrální účinností středního pozorovatele, které zřejmě synchronizují denní rytmus člověka podle denního světla.

Všechny obdivuhodné vlastnosti zraku, tj. vynikající adaptace na jas v obrovském rozsahu jeho hodnot, akomodace na vzdálenost pozorovaných objektů, prostorové a barevné vidění, velká rychlost vnímání, umělé oko zatím nenahradilo. Bohužel to ztěžuje i vytvoření jednoduchého systému hodnocení osvětlení. Všechna doporučení, předpisy a normy pro dobré osvětlení při různých činnostech požadují splnění celé řady hodnot osvětlení a k nim je dnes nutné zařadit požadavky na minimalizaci spotřeby energie. Kdo se potřebuje o světle dozvědět více, měl by si pořídit odbornou knihu Světlo a osvětlování, o které najde bližší informaci na str. 3.
Jiří Novotný, šéfredaktor



Obsah

Aktuality

Světelnětechnická zařízení

Osvětlení interiérů

Činnost odborných organizací

Technicko-ekonomická hlediska

Měření a výpočty

Názory a zkušenosti

Trh, obchod, podnikání

Veletrhy a výstavy

Trh, obchod, podnikání

Svítidla a světelné přístroje


Příslušenství osvětlovacích soustav

Světelné zdroje

Architekturní a scénické osvětlení

Pro osvěžení paměti

Cena časopisu je 52Kč, předplatné na rok 2013 je 312Kč vč. DPH.

Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!

 


 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.