Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 2/2012 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.04.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 2/2012


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 2/2012
Kdy začali lidé měřit světlo a jaké k tomu měli pohnutky? Víte, že světlo úzce souvisí se vznikem vesmíru a velkým třeskem? Je náš zrak vhodný k měření světla? Na kdy jsou datovány počátky vizuální fotometrie? Jak moderní LED technika podporuje pěstování pokusných rostlin? Jaké jsou nové normy pro osvětlení? Odpovědi na tyto otázky naleznete v aktuálním čísle časopisu SVĚTLO.
Komerční sdělení, ze dne: 2.04.2012

Měření světla

Měřit začali lidé od počátku svého vývoje, kdy si začali vzájemně vyměňovat přebytky své činnosti, a tedy vlastně obchodovat. Mnohem více museli měřit a počítat stavitelé chrámů, paláců a jiných staveb (např. pyramid) starověkých civilizací. Rané civilizace také dávno měřily čas, a to z více důvodů. Bylo třeba určovat vhodnou dobu pro různé zemědělské práce, pro přípravu na období dešťů, zimu a náboženské rituály. K tomu potřebovali různé pomůcky jako délkové, váhové a časové srovnávací vzory, dnes bychom řekli jednotky pro délku, váhu (hmotnost) a čas. Pro vlastní měření bylo třeba vyrobit měřidla – míry, váhy a měřidla času – hodiny. Tato měřidla se vyvíjela, zpřesňovala a měnila souběžně s vývojem poznatků o přírodě a fyzikálních vlastnostech světa.

U světla, které, jak dnes víme, úzce souvisí se vznikem vesmíru a velkým třeskem, byl vývoj jednotek a měřidel mnohem pomalejší. Zde si povšimněme, že pro měření délek a času bylo světlo mimoděk používáno dávno, jak o tom svědčí různé pravěké observatoře pro přesné stanovení slunovratů, a k vyměřování rozsáhlých starověkých staveb bylo nutné používat jednoduché optické zaměřovače (vizíry) a poznatky z geometrie.

Zrak, který nám poskytuje neocenitelné informace o světě a vesmíru, není pro jeho ohromující adaptaci na velký rozsah jasů k přímému měření světla vhodný. Byl však použit pro srovnávací měření v prvních vizuálních fotometrech, neboť oko je schopno velmi přesně rozlišit nepatrné rozdíly jasů dvou přilehlých polí, zvláště mají-li stejnou barvu a poskytují-li dostatečně velký adaptační jas. Počátky vizuální fotometrie jsou zaznamenány koncem 16. a na počátku 17. století. Pro srovnávací měření (ale i pro objektivní fotometrii) je základem tzv. čtvercový zákon, který umožnil při vyrovnání jasů měřicího a měřeného světelného zdroje v tzv. fotometrické kostce nastavením jejich vzdáleností, nejlépe na fotometrické lavici, stanovit výpočtem poměr jejich svítivostí. První formulace tohoto zákona (1604) je přisuzována Johanu Keplerovi. Pro dosažení dostatečné přesnosti vizuálního měření je nutné splnit několik dalších podmínek, popř. mít doplňující pomůcky, takže vizuální fotometrie není pro měření v terénu nyní vhodná.

Objektivní fotometry (luxmetry a jasoměry) založené na polovodičových čidlech, v poslední době na křemíkových fotonkách a elektronických digitálních přístrojích, urychlují a usnadňují odečítání sledovaných hodnot, pro dostatečnou přesnost je však třeba dodržovat další zásady. Ty základní pro měření osvětlení v osvětlovacích soustavách jsou uvedeny ve dvou článcích v tomto vydání časopisu na str. 64 a 69. Přesto se přesnost měření podle kvality měřicích přístrojů a pečlivosti měřičů pohybuje řádově v desítkách procent naměřených hodnot. Při použití nekvalitních přístrojů a zjednodušených postupech nelze o věrohodnosti naměřených osvětleností nebo jasů hovořit vůbec.

Aktuálnost kontroly osvětlení kvalitním měřením i kontrolními výpočty (kvalitní programy v rukou neznalých pracovníků nejsou zárukou dobrého výsledku) je dána velkou nabídkou a konkurencí dodavatelů osvětlovací techniky, což může být někdy příčinou zklamání a špatně investovaných peněz.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor

Obsah

Činnost odborných organizací

Architekturní a scénické osvětlení

Z odborného tisku

Světelnětechnická zařízení

Osvětlení interiérů

Názory a zkušenosti

Světelnětechnické materiály

Světelné zdroje

Příslušenství osvětlovacích soustav

Technicko-ekonomická hlediska

Měření a výpočty

Trh, obchod, podnikání

Normy, předpisy a doporučení

Svítidla a světelné přístroje

Veletrhy a výstavy

 

Cena časopisu je 52Kč, předplatné na rok 2012 je 312Kč vč. DPH.

Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.