Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 1/2013 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.02.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 1/2013


FCC Public: Vyšel časopis SVĚTLO 1/2013
Od 4. února je k dispozici první letošní číslo časopisu SVĚTLO. Dočtete se v něm např. o architekturním osvětlení nové lávky přes Radbuzu. Z odborného tisku - Laserové paprsky "převálcují" zapalovací svíčky. Světelné zdroje - LED zdroje Verbatim pro obchody, restaurace a hotely. Osvětlení interiérů - Osvětlování bytů – Část 4 Kuchyň. Svítidla a světelné přístroje -Nová LED svítidla pro vnitřní pracovní prostory ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.02.2013



Nahlédnutí do minulosti a světlo

Historie vesmíru, naší planety, lidstva, jednotlivých civilizací, filozofie, jednotlivých vědních oborů, vynálezů a nakonec rodů, rodin i jednotlivců skýtá poučení i zábavu. Nechceme-li začínat až od velkého třesku, ale jen několik tisíc let před současností, zdá se, že vše se odehrává podle nepochopitelného scénáře. V různých částech země vznikají zárodky velkých říší, ty se rozvíjejí, rostou, jako by chtěly ovládnout celý svět. Pak začínají chřadnout, ztrácet sílu, až zdánlivě úplně zaniknou, podobně jako je tomu u lidí a u všech subjektů. Pouze doba existence, života se v jednotlivých případech značně liší.

Jednotlivé existence však vždy zanechávají pozorovatelné stopy v podobě staveb, uměleckých předmětů – šperků, kreseb, skulptur, i různých zpráv tesaných do kamene, tlačených do hlíny, malovaných na textilie, psaných na papyrus a později na papír. Kromě toho se v lidských populacích přenášejí a zdokonalují různé dovednosti, např. pěstování rostlin a chov zvířat, zhotovování různých výrobků a využívání energie větru, vody a ohně. Dnes bychom řekli, že lidé zvládají stále lepší výrobní postupy, tj. technologie. Vítr, voda, oheň – za to vše vděčíme, ať už přímo nebo nepřímo, Slunci a hlavně jeho světlu. Přestože se některé znalosti a dovednosti během času ztrácejí, jsou zapomínány, objevují se znovu a stále jsou zdokonalovány.



Výrobky a zařízení – technika a výrobní postupy – technologie jsou už velmi dlouho, zvláště v nejrozvinutějších státech předmětem vlastnictví a patentových práv. Jejich striktní dodržování umožňuje zdatným objevitelům, vynálezcům a vývojářům dále vynikat, zatímco ti méně úspěšní zaostávají. Zároveň nedodržování těchto pravidel, tj. kopírování výrobků a zcizování myšlenek, umožňuje méně vyspělým státům dohánět ty vyspělejší.
Ve světelné technice jsme této nevyhlášené soutěže svědky již dlouhou dobu. Povšimněte si pozadí sporů o prvenství objevu žárovky v článku na stránkách 16 a 17 tohoto vydání časopisu. Za pozornost stojí také článek o vynálezu laseru – Světlo, 2004, č. 1, str. 62, kde priorita tohoto objevu byla v tehdejším SSSR upřena Valentinu A. Fabrikantovi, zřejmě pro jeho židovský původ.

Vývoj světelné techniky, vědy o výrobě a využití světla, za posledních 100 až 150 let je neuvěřitelný. Umělé světelné zdroje jsou převážně elektrické a elektrická energie se vyrábí většinou spalováním fosilních paliv. Je však pravděpodobné, že se bude pro osvětlování více využívat denní světlo, které sice neumíme skladovat přímo, avšak prostřednictvím fotovoltaiky a akumulátorů ano. Projekty obřích fotovoltaických farem na Sahaře pro zásobování severní Afriky a jižní Evropy zatím čekají na příhodnější dobu, představují ale vlastně jednu z nadějí lidstva na světlejší budoucnost.
Všechno nejlepší v tomto roce vám přeje redakce časopisu Světlo.
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor

Obsah:

Aktuality

Světelnětechnická zařízení


Z odborného tisku


Účinky a užití optického záření


Pro osvěžení paměti

Světelné zdroje


Veletrhy a výstavy


Osvětlení interiérů


Činnost odborných organizací


Svítidla a světelné přístroje


Příslušenství osvětlovacích soustav


Názory a zkušenosti


Technicko-ekonomická hlediska


Měření a výpočty


Architekturní a scénické osvětlení


Rejstřík Světlo 2012




Cena časopisu je 52Kč, předplatné na rok 2013 je 312Kč vč. DPH.
Celoroční předplatné si můžete objednat níže uvedeným formulářem!

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.