Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: FCC PUBLIC: Vyšel časopis ELEKTRO 4/2014 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.05.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

FCC PUBLIC: Vyšel časopis ELEKTRO 4/2014


FCC PUBLIC: Vyšel časopis ELEKTRO 4/2014
Ve čtvrtém čísle časopisu Elektro se v editoriálu jeho šéfredaktor zamýšlí nad moudrostí termitů při stavbách jejich obydlí. I člověk se vyvíjí a inspiruje, třeba přírodou. Hlavními tématy tohoto čísla jsou inteligentní budovy a elektroinstalace a enegreticky úsporné bydlení. Kromě článků s tématickým zaměřením naleznete i přehled připravových akcí vzdělávacích agentur, pozvánky na semináře, kdo získal Zlatý Amper 2014 nebo něco málo z legislativy...
Komerční sdělení, ze dne: 8.05.2014




EDITORIAL

Vážení čtenáři.
V jednom anglickém moudru se praví: Čím více poznávám lidi, tím více miluji psy. Pravda je, že člověk od nepaměti sleduje projevy zvířat a často se nechává od nich inspirovat nejen v oblasti společenské, ale také technické. Vědce současnosti fascinují mj. určité zvláštní schopnosti hmyzu. Velká pozornost je v tomto smyslu věnována stavbám některých druhů termitů – termitištím. Pokud bychom chtěli s největšími termitišti porovnat lidskou stavbu, byl by to mrakodrap téměř dva kilometry vysoký, který by pokrýval osm městských bloků, a na jeho výstavbě by se podílelo na milion lidí (pomineme-li, že termití stavbaři jsou slepí). Termitiště reguluje teplotu a vlhkost, která je např. v komůrkách s vajíčky a mladými jedinci udržována obvykle nad 90 %. Existují také tzv. magnetická termitiště, která mají tvar klínu a jsou orientována severojižně. Termiti je staví na australských pláních, které jsou sužovány sezónně záplavami, extrémními horky i nízkými teplotami.

Z tohoto důvodu jsou tato termitiště stavěna jako nadzemní a mají dokonale fungující termoregulaci. Východní strana je zahřívána vycházejícím sluncem a západní strana zase zapadajícím sluncem. V poledne je žhnoucímu slunci vystavena jen horní úzká hrana stavby. V říši inteligentních bytostí – lidí jsou velkým hitem posledních let inteligentní budovy, nízkoenergetické a pasivní domy. Chytře a kvalitně postavená budova poskytuje tepelný komfort, řízené větrání s rekuperací odpadního tepla, a tedy stálý přísun předehřátého čerstvého vzduchu. Aby k tomuto řešení člověk „dozrál“, potřeboval na to řádově až desítky tisíc let. Nevím, jak dlouho to trvalo „hloupým“ termitům, ale faktem je, že mají od nepaměti perfektní řešení pasivního domu. Je vidět, že i přes ujišťování starořeckého dramatika, kněze a politika Sofokla, že není na světě nic mocnějšího než člověk, se my lidé můžeme od přírody a jejích „méně mocných tvorů“ ještě stále hodně naučit.

Energeticky úsporné bydlení, inteligentní budovy a chytrá elektroinstalace jsou také zdůrazněnými tématy tohoto čísla Elektra. Tyto tematické okruhy jsou „zastřešeny“ pozvánkou na tradiční brněnské Stavební veletrhy 2014 (viz str. 32), které se konají v době od 23. do 26. dubna.
Věřím, milí čtenáři, že v tomto čísle najdete kromě toho, co vás profesně zajímá, také inspiraci, poučení i povzbuzení do dalšího úspěšného života.
Ing. Josef Košťál, šéfredaktor



OBSAH

Téma: IBF 2014; Inteligentní budovy a elektroinstalace; HVAC


Informace o tematickém plánu a celoročním předplatném časopisu ELEKTRO naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
FCC PUBLIC s.r.o. - Pod vodárenskou věží 1143/4, Praha 8 - 296 583 011 - public@fccgroup.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.