Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Evropský výbor pro normalizaci (CEN)


Document Actions
Článek
(19.) Co to je CEN? Kdo jsou členové CEN? Které státy čekají na přijetí za člena? Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 19.11.2002
reklama

Posláním CEN je podporovat dobrovolnou technickou harmonizaci v Evropě ve shodě s celosvětovými orgány a jejich partnery v Evropě. Harmonizace ztenčuje obchodní bariéry, zvyšuje bezpečnost, umožňuje výměnu zboží, systémů a služeb a zvyšuje základní technické porozumění. V Evropě CEN spolupracuje s CENELEC (Evropský výbor pro elektrotechnickou normalizaci) a ETSI (Evropský telekomunikační normalizační institut).

Principy CEN. CEN pracuje podle zásad, které zaručují respekt k následujícímu:

- otevřenost a průhlednost: všechny zainteresované společnosti se podílejí na práci; zastoupení je chráněno především národními normalizačními orgány, které mají povinnost posílat vyvážené zprávy politickým orgánům a technickým výborům. V roce 1992 byla vytvořena kategorie přidruženého členství pro organizace představující široký evropský zájem pro současné přidružené členy (viz níže). Průmysl a ostatní sociální partneři také mají zastoupení v politických výborech. Evropské federace mohou požádat status spolupráce s jednotlivými výbory. Celý pracovní program je vydán v „CEN´s Work programme“.
- konsensus: evropské normy jsou vytvořeny na základě svobodného souhlasu mezi všemi zainteresovanými členy
- národní výbor: formální přijetí evropských norem se rozhoduje prostou většinou hlasů ze všech národních členů a pro všechny je zavazující
- technická soudržnost na národní a evropské úrovni: normy tvoří soubor, který zajišťuje vlastní kontinuitu pro dobro uživatelů, jak na evropské úrovni, tak na národních úrovních a to díky závaznosti zavádění evropských standardů a stahování problematických národních norem
- správná integrace mezinárodní práce: normalizace je drahá a časově náročná

Tvorbu norem provádí technické komise a subkomise a koordinaci technických činností zajišťuje Technický výbor (Technical Board) CEN. Ročně se vypracuje v CEN zhruba 1000 evropských norem. Důležitá rozhodnutí jsou předkládána Generálnímu shromáždění, které se schází 1x ročně. Generální shromáždění má veřejnou část, na kterou jsou pozváni zástupci jiných mezinárodních a regionálních organizací a kde jsou projednávány obecné otázky evropské normalizace a uzavřenou část, kde jsou přítomni pouze zástupci národních normalizačních organizací řádných členů a přidružených členů CEN.
V září roku 1999 se poprvé konalo generální zasedání CEN i v Praze.

Členství a struktura CEN
Členy CEN jsou národní normalizační organizace zemí Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu.

CEN se skládá ze zřízení, které provádí formální postupy dělené mezi:

- národní řádné členy

Své zastoupení v CEN mají státy: Rakousko (ON), Belgie (IBN/BIN), Česká republika (ČSNI), Dánsko (DS), Finsko (SFS), Francie (AFNOR), Německo (DIN), Řecko (ELOT), Island (STRÍ), Irsko (NSAI), Itálie (UNI), Lucembursko (SEE), Nizozemí (NEN), Norsko (NSF), Portugalsko (IPQ), Španělsko (AENOR), Švédsko (SIS), Švýcarsko (SNV), Velká Británie (BSI).

 

- spolupracující členy (asociace)

ANEC (European Association for the co-operation of consumer representation in standardization)
CEFIC (European Chemical Industry Council)
EUCOMED (European Confederation of Medical Devices Associations)
FIEC (European Construction Industry Federation)
NORMAPME (European Office of Crafts, Trades and Small and Medium-sized Enterprises for standardization)
TUTB (European Trade Union Technical Bureau for Health and Safety)

 

- poradní členy (evropské instituce)

EC (The European Commission - Evropská komise)
EFTA Secretariat (European Free Trade Association - Evropská asociace volného obchodu)

 

- přidružené (afiliované) členy

Tito členové se mohou stát řádnými členy po splnění všech podmínek stanovených CEN, mimo jiné musí zavést 80% evropských norem do svých národních technických norem.

Na přijetí do CEN čekají státy se zastoupením: Albánie (DPS); Bulharsko (SASM); Chorvatsko (DZNM); Kypr (CYS); Estonsko (ESK); Maďarsko (MSZT); Lotyšsko (LVS); Litva (LST); Malta (MSA); Polsko (PKN); Rumunsko (ASRO); Slovensko (SUTN); Slovinsko (SMIS) a Turecko (TSE).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933