Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ETS již v češtině! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.01.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ETS již v češtině!


ETS již v češtině!
Po dvacetileté praxi s používáním KNX systémových instalací je projekční software ETS k dispozici konečně také v českém jazyce. Znamená to odstranění nejpodstatnější překážky v rozšíření softwaru i mezi ty projektanty a elektroinstalatéry, kteří odmítají cizojazyčné softwary anebo pro něž je používání anglického nebo německého jazyka poněkud obtížnější.
Josef Kunc, ze dne: 7.01.2013


Po dvacetileté praxi s používáním KNX systémových instalací je projekční software ETS k dispozici konečně také v českém jazyce. Znamená to odstranění nejpodstatnější překážky v rozšíření softwaru i mezi ty projektanty a elektroinstalatéry, kteří odmítají cizojazyčné softwary anebo pro něž je používání anglického nebo německého jazyka poněkud obtížnější.

Těsně před Vánocemi 2012 byla na stránkách Mezinárodní asociace KNX zveřejněna aktualizace projekčního softwaru ETS 4.1.6, obsahující i čtyři nové jazykové verze: češtinu, finštinu, portugalštinu a turečtinu. Tím se rozšířil počet volitelných jazyků pro práci s tímto programovacím nástrojem na nynější počet 17, jak je vidět na obr. 1.

 

Obr. 1: Nastavení jazyka pro práci s ETS

Nyní tedy každý specialista zabývající se projektováním nebo dodávkami komplexních elektrických instalací v budovách může skutečně bezproblémově využívat jedinou celosvětově normalizovanou systémovou instalaci KNX. Navíc, při nutnosti uplatňovat i evropskou normu EN 152 32 „Energetická účinnost budov – Dopady na automatizaci budov, ovládací a řídicí systémy budov“. Podle ní musí být od letošního roku vydávány energetické štítky pro budovy, v závislosti na jejich vybavení řídicími systémy majícími vliv na hospodaření s energií, vedle štítků vydávaných ve vazbě na stavební řešení budovy.

Zmíněná norma nedovolí např. zařadit do tříd A nebo B takové komerční objekty, které nejsou vybaveny automaticky řízenými venkovními lamelovými žaluziemi. Jejich činnost v objektech třídy A i B ovlivňuje i spotřebu energie pro osvětlování, vytápění a chlazení. Objekty nevybavené systémovou instalací nelze ani zařadit do těchto vyšších tříd, jsou to budovy energeticky neúsporné.

Jak získat software ETS?
Na první pohled se nemusí jevit cesta k němu jednoduchá. Je totiž nezbytné mít vtvořený tzv. osobní účet (bezplatný) na stránkách https://onlineshop.knx.org (tyto stránky nejsou v češtině), k čemuž postačí vyplnit potřebný přihlašovací formulář. Poté již získáváte zákaznické číslo. K přihlášení na účet je potřebné vždy zadat toto číslo (nebo e-mailovou adresu, která byla uvedena v přihlašovacích údajích) a vámi zadané heslo, které můžete kdykoli změnit.

Poté již lze bezplatně stáhnout software ETS (obr. 2) a následně jej nainstalovat. Pak již bude fungovat v demo verzi, v níž je možné do databáze uložit libovolný objem produktových dat. Avšak vytvářet, programovat a diagnostikovat lze projekty obsahující vždy nejvýše tři přístroje, což je pro získání základních zkušeností a pro ověření práce s tímto pracovním nástrojem sice vyhovující, ale pro jeho skutečné použití zcela nepostačující.

 

Obr. 2: Stažení softwaru ETS z osobních stránek na onlineshopu KNX

Práci s alespoň malými projekty systémových instalací (s využitím nejvýše 20 přístrojů) dovoluje tzv. „školní“ verze – ETS4 Lite. Zakoupit časově neomezenou licenci na tuto variantu softwaru je možné za 100€. Je ovšem možné získat ji i bezplatně za předpokladu úspěšného absolvování krátkého internetového kursu (e-Campusu) s přístupem přes svůj osobní účet – obr. 3. Tento kurs je k dispozici i v češtině.

 

Obr. 3: Přístup ke krátkému internetovému kursu KNX

Za nákup časově neomezené licence na software ETS4 Professional, dovolující vytvářet, programovat i diagnostikovat libovolně rozsáhlé systémové KNX instalace, může být vynaložena částka 900€ (při upgradu z ETS4 Lite 800€). Přídavnou slevu ve výši 125€ získává každý účastník základního kursu, který úspěšně absolvoval závěrečné testy v některém z certifikovaných školicích center. Pohled do jednoho z těchto zařízení je na obr. 4.

 

Obr. 4: Pohled do školicího centra v ABB s.r.o. Elektro-Praga Jablonec nad Nisou

Literatura:


[1]    www.knx.org
[2]    www117.abb.com
[3]    onlineshop.knx.org
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.