Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ETS a možnosti školení KNX na jaře 2019


Document Actions
ETS a možnosti školení KNX na jaře 2019
Od lokálních sdružení KNX se očekává podpora členské základně. Členskou základnu tvoří výrobci zařízení, systémoví integrátoři, ale také i školy. Kameru jsme namířili na Josefa Kunce, výkonného sekretáře spolku s otázkou, co se aktuálně děje na pozadí této platformy. Pro dodavatele KNX je alfou omegou ETS software, kterým se systémová instalace této značky oživuje. Jaké jsou podmínky získání ETS? Jaké jsou možnosti školení KNX v Česku, kdo všechno je provádí? Pokud si někdo vzpomene, chci jít dnes na kurz. Co má udělat?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.05.2019
reklama


Ani letos se nesmíme zapomenout zastavit na stánku KNX za Josefem Kuncem, kterého se zeptám co je nového nejen v ETS ale ve spolku.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Josef Kunc KNX národní skupina České republiky
V ETS jsou neustále vydávány nové a nové verze a je tam vždy doplněná nová funkcionalita. Teď třeba v poslední verzi ETS5.7, v té je konečně doplněno to, co bylo slibováno už do verze 5.5 a to je možnost přechodu mezi projekty vytvořenými v ETS Inside a v ETS Professional. Mohu převádět projekty, mohu vytvořit projekt v ETS Professional a převést do ETS Inside. Pěkná, logická změna je, že nepotřebuji speciální aplikaci k ETS, kterou jsem musel doposud mít, což je online katalog. Tato aplikace je teď už jako modul v ETS. Jsem online, mám k dispozici online katalog a nemusím se tam pracně dobývat, hledat v katalozích různých výrobců atd.


Jaké jsou podmínky získání ETS?
Josef Kunc KNX národní skupina České republiky
Může to mít bez školení, akorát to dostane za plnou cenu. Nemůže být nikdo diskriminován, jestli je nebo není vyškolen. Ti, co jsou vyškolení, mají různé slevy. Nikdo nemůže nikoho nutit, aby byl vyškolený. Když se to naučí, je jen otázka, jestli se to sám naučil dobře, nebo špatně. To pozná až zákazník.


Jaké jsou možnosti školení v Česku, kdo všechno je provádí?
Josef Kunc KNX národní skupina České republiky
Já bych začal od začátku, je možné studovat samostudiem, tzv. na našich stránkách www.knx.cz tam máme řadu materiálů, které je vhodné prostudovat a je tam uvedeno po teoretické stránce prakticky cokoliv. Pak by mohl následovat přes mezinárodní stránky, kde si vytvoří osobní účet na my.KNX.org  a přes tento web se dostane na zkrácený online kurz e-campus. A v e-campusu jsou otázky, je velice zkrácený kurz, ale je zaměřený především na základy práce se softwarem ETS.
Tam si může vyzkoušet funkce softwaru jak se s ním pracuje. Pokud odpoví na otázky s úspěšností alespoň 85%, dostává slevu na nákup softwaru ETS Light, což je školní verze softwaru, která umožňuje vytvářet projekty až s 20 prvky, projektů může být i víc. Potom je základní kurz, týdenní, tam dostává slevu asi 150 euro na verzi light a po ukončení kurzu získává další poukaz na upgrade z ETS light na ETS professional. V základním kurzu se už naučí s tím pracovat a především se dozví i řadu věcí, jak se správně montuje, protože to je důležité taky znát.


Pokud si někdo vzpomene, chci jít dnes na kurz. Co má udělat?
Josef Kunc KNX národní skupina České republiky
Může mi zavolat, ale já ho stejně odkážu na třeba mezinárodní stránky knx.org a tam je přehled školících center, on si klikne na školící centra, vybere Českou republiku, pokud chce školení v České republice. Vyskočí mu kurzy, které jsou naplánovány, třeba Vysoká škola Báňská v Ostravě, Baťova Univerzita Zlín nebo v ABB Jablonci.


Co by mělo dál následovat? Tím, že má papír a nějaké základní dovednosti, třeba nemá zakázku. Ale i kdyby zakázku měl, bude mu něco chybět, ne?

Josef Kunc KNX národní skupina České republiky
Ano a proto je náš spolek KNX národní skupina České republiky. Může se na nás obrátit s žádostí o pomoc. My mu rádi poradíme, nebudeme mu říkat výrobky které firmy má použít, to záleží na něm. Ale můžeme mu napomoci jakým způsobem budou řešené otázky funkce, které chce řešit.

Pokud bych měl vytvářet motivační větu, tak bych asi řekl tolik, že pokud chci být odborníkem v oboru, tak se obklopuji těmi, kteří ví víc než já. Proto bych šel do podobného spolku taky.




Aktivity české národní skupiny sledujte na
www.knxcz.cz
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933