Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ESČ#2: Kdo je kompetentní tvorbě nové vyhlášky 50 ...


Document Actions
ESČ#2: Kdo je kompetentní tvorbě nové vyhlášky 50 ...
Aktuálně o legislativě v elektrotechnice ... Je důležité zdůraznit toho, kdo má plně v kompetenci změny a tvorbu. Často, ale opravdu často slýcháme, že je vše přisuzováno nějakým neadresným "těm nahoře" nebo naopak adresně ESČ. Jak to tedy je? Poslechněte si, jak Radek Roušar objasňuje, proč například nemůže být u vyhlášky padesát aktualizovaná jakákoliv, byť sebemenší část. Celá problematika nové legislativy je složitější než abychom se domnívali, že nám na pochopení stačí jedno nedělní odpoledne ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.06.2018
reklama


Ten, kdo se podrobně zabývá normotvorbou, dobře ví, že je důležité zabránit kolizím předpisů a zajistit jejich synchronicitu. Podobně tomu je i u zákonů a vyhlášek. Proto není tak snadné změnit bezmyšlenkovitě jeden zákon aniž by se to neprojevilo v souvisejících předpisech. Jak se tedy vyvíjí situace  v elektrotechnické legislativě?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Na přípravě nové legislativy se pracuje od roku 2014 a na podzim 2017 byla vyhotovena 1. paragrafová verze jak nového zákona, tak prováděcích předpisů, respektive nařízení vlády, které potom upravují jednotlivé vyhrazené technické zařízení jednotlivé oblasti.

Je důležité zdůraznit toho, kdo má plně v kompetenci změny a tvorbu. Často, ale opravdu často slýcháme, že je vše přisuzováno nějakým neadresným "těm nahoře" nebo naopak adresně ESČ. Jak to tedy je?
Tato legislativa je plně v gesci Ministerstva práce a Sociálních věcí, protože spadá do bezpečnosti práce a je to odpovědnost MPSV. Kdyby se MPSV rozhodlo, že připraví legislativu a vydá ji ono samo, tak tak může učinit, protože kompetenční zákon jí k tomu dává možnost. MPSV se rozhodlo, že k tomu přizve zástupce technické inspekce, ministerstva obrany, k některým jednáním zástupce ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, dále přizvalo Hospodářskou komoru České republiky a její autorizovaná společenstva pro oblast VTZ, takže pro oblast elektriky je to Elektrotechnický svaz český a dále se jednání zúčastňovali představitelé rozvodných závodů ČEZu, PRE, ale i další odborníci. Takže to není o tom, že by někdo někde něco pekl na koleni a nejednalo se o tom.

Poslechněte si jak Radek Roušar objasňuje, proč například nemůže být u vyhlášky padesát aktualizovaná jakákoliv byť sebemenší část.
Důležité je rovněž říct, že to, o čem budu mluvit, jsou v této chvíli návrhy. Dosud platné zákony a vyhlášky jsou nadále v platnosti a dokud zákon nevejde v platnost, tak platí. Ten, kdo tvrdí, že vyhláška 50 už dávno neplatí, tak nemá pravdu. Ten, kdo tvrdí, že vyhláška 50 z roku 78 sb. je geniální a že by stačilo pár drobných změn, tak s tím dokáži souhlasit. Vyhláška 50, jak je stará, tak je opravdu nadčasová a pár drobných změn by možná stačilo. Ale drobné změny nejdou učinit, protože tato vyhláška vydal orgán, který dnes neexistuje a nemá nástupnickou organizaci. Má-li být nová vyhláška odborné způsobilosti, musí být vydána zcela nová a nemůže být jen novelizováno pár paragrafů.



Celá problematika nové legislativy je opravdu složitější, než abychom se domnívali, že nám na pochopení stačí jedno nedělní odpoledne.

Sledujte proto s námi relevantní osobnosti s konstruktivními připomínkami a návrhy. Znovu předesílám, že celé záznamy mohou mít k dispozici odběratelé  e-mailového přehledu portálu Elektrika.cz
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ESČ Elektrotechnický Svaz Český
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933