Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Elektrická požární signalizace a legislativa s ní související, díl 4a - ČSN EN 54-1. Znáte správné názvosloví?


Document Actions
Článek
Pokračováním v seriálu o legislativě spojené s návrhem a realizací elektrické požární signalizace (dále jen EPS) je rozbor normy ČSN EN 54, její 1. části.
Radek Kaisler, ze dne: 29.10.2002
reklama

Norma se zabývá výhradně elektrickou požární signalizací. Jedná se o překlad evropské normy, doplněné národními přílohami.

Skládá se z několika částí, a pouze některé byly již přeloženy. O které se jedná napovídá obsah tohoto seriálu, který najdete zde.

 

Norma EN 54 je poměrně rozsáhlá a proto si její výklad rozdělíme do několika poddílů, dle členění jednotlivých částí normy.

 

Dnešní příspěvek je tedy první částí čtvrtého dílu seriálu (díl 4a).

 

 

ČSN EN 54 Elektrická požární signalizace - Část 1: Úvod

 

 

Tato norma, která nabyla účinnosti 1. 10. 1997, ruší a nahrazuje část I. NÁZVOSLOVÍ ČSN 342710 (více zde) z 15.8.1977.

 

 

V Kapitole 1. se dovídáme co je předmětem celé normy ČSN EN 54:

Požadavky, zkušební metody a kritéria provedení, na jejichž základě je možno hodnotit ´činnost a spolehlivost systému, schopnost komponentů a vytvářet účinný systém elektrické požární signalizace.

Řada norem platí pro systémy EPS v budovách. Lze ji však využít i jako základ pro jiné prostředí (doly, lodě atd.) Zde jsou však vyžadovány další zkoušky.

Systém EPS musí pracovat spolehlivě jak v podmínkách vlastního požáru, ale také za podmínek které se vyskytnou během praktického používání.

 

Kapitola 3. stanový definice, které je nutné využívat ve vztahu k systémům EPS.

Jasně tedy definuje názvosloví, kterým se pojmenovávají jednotlivé díly a zapojení v systému na základě jejich vlastností.

(fialově je vyznačeno pouze informativní rozdělení autora)

 

 

Hlásič požáru

je komponent EPS, obsahující alespoň jeden senzor, monitorující trvale nebo v daných časových intervalech určitý fyzikální či chemický jev spojený s požárem, který se poskytne nejméně jeden odpovídající signál ústředně EPS.

 

Hlásiče se dále dělí:

Podle fyzikální či chemické veličiny na kterou reaguje:

 

Hlásič teplot - reagující na zvýšení okolní teploty.

 

Hlásič kouře - reagující na částicové zplodiny hoření nebo pyrolýzy v ovzduší (aerosoly),

optický - citlivý na zplodiny hoření, schopné ovlivňovat pohlcování nebo rozptyl záření v infračerveném, viditelném nebo ultrafialovém pásmu elektromagnetického spektra (pozn. autora: reaguje na viditelné částice bílého kouře),

ionizační - citlivý na zplodiny hoření schopné ovlivnit ionizační proudy v hlásiči

 

Hlásič plynu - citlivý na plynné produkty hoření nebo tepelného rozkladu.

(dle národní přílohy se nedoporučuje tento k EPS připojovat)

 

Hlásič plamene - reagující na záření vysílané plameny požáru (pozn. autora: reaguje na infračervené nebo ultrafialové složky světla plamene).

 

Podle změny fyzikální či chemické veličiny na kterou reaguje:

 

Hlásič multisenzorový - reaguje na více než jeden průvodní jev požáru (pozn. autora: jedná se o kombinovaný hlásič, v praxi se nejčastěji vyskytuje optickokouřový hlásič kombinovaný s hlásičem teplot).

 

Hlásič statický - který zareaguje, když hodnota měřeného jevu překročí předem stanovenou hodnotu na předem stanovenou dobu.

 

Hlásič diferenční (rozdílový) - reaguje na rozdíl hodnot měřeného jevu na dvou nebo více místech, které překročí danou hodnotu a dobu.

 

Hlásič diferenciální (přírustkový) - reaguje, když rychlost změny hodnot měřeného jevu v čase překročí stanovenou hodnotu po dostatečnou dobu.

 

Podle způsobu prostorového snímání dané fyzikální či chemické veličiny:

 

Hlásič bodový - reagující na daný jev v blízkosti pevného bodu (pozn. autora: reagující na daný jev v okolním prostoru, tzn. okolo hlásiče. Dosah hlásiče je stanoven výrobcem. Jedná se o v praxi nejčastěji používaný typ tepelných, optických i plamenných hlásičů).

 

 

 

Hlásič vícebodový - reaguje na snímaný jev v blízkosti několika pevných bodů.

 

Hlásič lineární - reaguje na jev snímaný v blízkosti spojité linie

(pozn. autora: V praxi se nejčastěji setkáváme s lineárním hlásičem kouře optickým, sestávajícím z části vysílající světelný paprsek mimo viditelné spektrum a části přijímací. Obě části jsou instalovány v prostoru naproti sobě, pevně montovány na podklad. Přijímací část detekuje přerušení světelného paprsku viditelnými zplodinami kouře.

 

 

Podle elektronických vlastností

norma definuje hlásiče:

 

Nulovatelné, samonulovatelné, dálkově nulovatelné, místně nulovatelné,, nenulovatelné.

(Nulováním se rozumí návrat do výchozího stavu, v němž je připraven na další reagování)

 

Dvoustavový, vícestavový.

(Stavy se rozumí "normální", "polachový" atd.)

Analogový (Výstupním signálem předává hodnotu snímaného jevu)

 

Hlásič tlačítkový - komponent elektrické požární signalizace používaný pro ruční vyhlášení poplachu.

 

 

 

Podle konstrukčních vlastností

norma definuje hlásiče:

 

Snímatelný, nesnímatelný. (Dle snadné či nesnadné demontáže. Snímatelným se v praxi rozumí hlásič, který je montován do patice).

 

 

 

Ústředna EPS

je komponent elektrické požární signalizace jehož prostřednictvím je možno:

 

 

 Detekční část

Přijímat signály z připojených hlásičů.

Určovat zda tyto signály odpovídají poplachovému stavu.

Indikovat místa nebezpečí.

Případně zaznamenat každou takovou informaci.

 

Ovládací část

Poplachový signál předat: Na akustická či vizuální zařízení. Na zařízení pro dálkový přenos poplachu. Do místa trvalé obsluhy. Pomocí řídící jednotky samočinného hasícího zařízení na automatické stabilní zařízení (pozn. autora: nebo na jakékoli jiné zařízení spolupracující se systémem EPS).

 

Poruchová část

Sledovat správné činnosti systému a akusticky či vizuálně upozornit na poruchy.

 

Napájecí část

Napájet další komponenty.

 

 

Další definice

 

Komponenty systému EPS:

 

Požární poplachové zařízení - používá se pro vyhlášení požáru, jedná se o zdroj zvuku nebo optickou signalizaci. (pozn. autora: v praxi se nejčastěji setkáme s poplachovou sirénou).

 

Zařízení pro přenos požárního poplachu - zprostředkovává přenos požárního poplach z ústředny EPS do ohlašovny požáru.

 

Řídící jednotka samočinného zařízení požární ochrany - aktivuje samočinné zařízení požární ochrany po obdržení signálu od ústředny.

 

Zařízení pro přenos hlášení poruchových stavů - zprostředkovává přenos poruchového signálu z ústředny do přijímací stanice hlášení poruchových stavů.

 

Napájecí zařízení - dodává napájení pro ústřednu a pro komponenty, které jsou napájeny z ústředny. Napájecí zařízení se může skládat z několika zdrojů (např. síťové napájení a náhradní zdroje)

 

Propojovací elementy - jsou všechny elementy, které tvoří propojen mezi různými komponenty systému EPS (pozn. autora: Kabeláž, svorkovací krabice, patice atd.)

 

  

 

 

Stanoviště obsluhy EPS:

 

Ohlašovna požáru - je stanoviště, ze kterého mohou být kdykoli iniciovány nezbytné opatření požární ochrany po obdržení signálu z EPS.

 

Přijímací stanice hlášení poruchových stavů - je stanoviště, odkud je možné zahájit potřebná nápravná opatření.

 

 

Ilustrační příklad

komponentů tvořících systém elektrické požární signalizace dle ČSN EN 54:

 

 

 

A - Hlásič(e) požáru

B - Ústředna EPS

C - Požární poplachové zařízení

D - Hlásič(e) tlačítkové

 E - zařízení pro přenos požárního poplachu

F -Ohlašovna požáru

G - Řídící jednotka samočinného zařízení požární ochrany

H - Samočinné zařízení požární ochrany

J - Zařízení pro přenos hlášení poruchových stavů

K - Přijímací stanice hlášení poruchových stavů

L - napájecí zařízení

 

 

Příště si v díle 4b probereme další část normy ČSN EN 54.

Tento příspěvek není detailním výkladem předmětné normy, slouží pouze pro orientaci a k seznámení s jejími základními body.

 

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933