Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ENIKA: Větrná turbína MISTRAL o výkonu 3kW (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.05.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ENIKA: Větrná turbína MISTRAL o výkonu 3kW


ENIKA: Větrná turbína MISTRAL o výkonu 3kW
Uvažujete o pořízení zdroje obnovitelné energie, ale nechcete fotovoltaiku? A co takhle pořídit si domů na zahradu malou větrnou elektrárničku? Pokud ano, máme pro vás tip na komplet větrné elektrárny s turbínou MISTRAL WT3 o výkonu 3kW, který je určen zejména pro domácnosti ...
Komerční sdělení, ze dne: 24.05.2010

Již neaktuální!

Odbočme od současné No.1 v obnovitelných zdrojích elektrické energie, jímž je bezesporu fotovoltaika a podívejme se na větrnou energii. Tentokrát se však nebudeme zabývat velkými větrnými elektrárnami, ale podíváme se na výrobu elektřiny pomocí tzv. mikrozdrojů. Do této kategorie se řadí malé turbíny s kapacitou do 3kW a průměrem rotoru pod 3m, které jsou vhodné pro samostatné ostrovní systémy, třeba na zahradku nebo chatu.

Zajímavý komplet patřící do této kategorie byl dominantou stánku společnosti ENIKA na nedávno proběhlém veletrhu Amper 2010, jak se můžete přesvědčit ve videospotu ...

Komplet větrné elektrárny MISTRAL, o které se mluvilo ve výše uvedeném videospotu, byl v provedení určeném k distribuci elektrické energie do sítě, tzn. obsahuje střídač a je možné okamžitě odebírat elektřinu z elektrárny.

Uveďme dvě nejčastěji kladené otázky, které návštěvníky v souvislosti s touto větrnou turbínou, potažmo celým kompletem zajímaly:

Jak náročná a častá je údržba?
Točivé části je samozřejmě potřeba udržovat. Je tedy nutné, zhruba jednou za rok zkontrolovat a promazat ložiska. Nicméně nejde o složitou operaci, zvlášť když potřebný postup je srozumitelně popsán v návodu.

Je ke stavbě turbíny nutné stavební nebo jiné povolení?
Legislativa ČR to zatím nijak neupřesňuje, takže v součastnosti žádné speciální povolení na tuto větrnou elektrárnu nepotřebujete.

Popularita podobných malých větrných elektráren v současnosti hodně stoupá. Narozdíl od svých mohutnějších kolegů nedělají takový hluk a hlavně je lze úspěšně provozovat i v nižších lokalitách. Ke vzrůstající oblibě velmi přispívá i dobrý poměr cena/výkon zvlášť ve srovnání s FV elektrárnou o stejném výkonu, kde jasně vedou a navíc nezabírají tolik místa.

 

Aktuálně k červnu 2014. Tento komplet již výrobce nedodává.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ENIKA spol. s r.o. - Vlkov 33, Nová Paka - +420493773311 - m.formanek@enika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.