Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ENIKA: Sviťte chytře! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.05.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ENIKA: Sviťte chytře!


ENIKA: Sviťte chytře!
Regulace vnitřního osvětlení v závislosti na venkovním osvětlení patří bezesporu k nejmodernějšímu způsobu ovládání svítidel. Velmi záleží na prostoru, ve kterém osvětlení řídíme. Jiná logika řízení platí pro kancelářské prostory a jiná pro sklady a výrobní haly. Jak zasáhne do řízení osvětlení přístroj Rx PSMR16?
Martin Formánek, ze dne: 3.05.2012

 

Regulace vnitřního osvětlení v závislosti na venkovním osvětlení patří bezesporu k nejmodernějšímu způsobu ovládání svítidel.  Velmi záleží na prostoru, ve kterém osvětlení řídíme. Jiná logika řízení platí pro kancelářské prostory a jiná pro sklady a výrobní haly. Pro komerční budovy vešel v platnost nový standard, kdy je rozsvícení vždy ponecháno na rozhodnutí osoby. Tzn., že pohybové snímače automaticky nerozsvěcují, ale řeší pouze vypnutí, v případě, že se zapomene zhasnout.

Tento způsob ovládání však nelze použít pro řízení osvětlení ve výrobních nebo skladovacích halách. Zde je velmi častý požadavek na tzv. orientační osvětlení celého prostoru a v případě, že někdo do určitého prostoru vstoupí, je třeba automaticky rozsvítit příslušný okruh na takovou úroveň, aby byly splněné příslušné hygienické normy.

Tyto požadavky kompletně řeší přístroj Rx PSMR16
Jedná se o kombinaci jednokanálového přijímače, pohybového senzoru a snímače osvětlení. Výstupem přístroje je spínací kontakt relé a analogový signál 1–10V pro řízení stmívatelných předřadníků. Přístroj Rx PSMR16 je určen pro montáž do stropních podhledů do držáků halogenových žárovek MR16.
K dispozici jsou dvě provedení lišící se zónou dosahu.


Rx PSMR16


Rx PSMR16

Princip činnosti v komerčních budovách:
Osoba přicházející do místnosti rozsvítí pomocí nástěnného vysílače. Světelný senzor bude udržovat intenzitu umělého osvětlení na úrovni dané normou v závislosti na intenzitě denního světla.

Poskytuje-li denní světlo intenzitu osvětlení o hodnotě 200 lux a požadovaná úroveň na pracovní ploše je 300 lux, ztlumí senzor svítidla tak, aby dodávala pouze tolik světelného toku, aby bylo dosaženo požadované úrovně 300 lux. Omezením příkonu světelné soustavy se sníží spotřeba energie.

Pokud bude intenzita venkovního osvětlení stoupat, bude senzor snižovat výkon svítidel, až do úplného zhasnutí a naopak. V případě, že ve sledovaném prostoru nikdo nebude, zařízení automaticky vypne osvětlení. Tím je zajištěno, že se nikde nesvítí zbytečně.

Dále je možné nastavit přístroj v "uživatelském módu", který povoluje pouze vypnutí nebo zapnutí na požadovanou úroveň a neumožňuje stmívání a hlavně uložení aktuální úrovně osvětlení.

Díky možnosti použití nástěnného vysílače je splněn další velmi důležitý požadavek investorů a to je co možná největší variabilita interiéru!

Princip činnosti ve skladech a výrobních halách:
Po připojení napájecího napětí nebo povelem z vysílače jsou připojená svítidla rozsvícena na minimální úroveň zvolenou uživatelem. V případě, že snímač zaregistruje pohyb osob, rozsvítí svítidla na úroveň, kterou vyžaduje norma. Toto úroveň je nastavitelná provozovatelem. Světelný senzor bude opět udržovat intenzitu umělého osvětlení na požadované úrovni v závislosti na intenzitě denního světla. Omezením příkonu světelné soustavy se sníží spotřeba energie. Jakmile osoby opustí zmíněný prostor, ztlumí přístroj svítidla opět na minimální požadovanou úroveň. I tato úroveň je ovlivňována okolním osvětlením. Takže pokud je dostatek venkovního světla, může dojít i k úplnému vypnutí orientačního osvětlení.

Popsané způsoby řízení osvětlení jsou klíčem k maximálním úsporám při provozu budov. Vždyť dle statistik se spotřeba elektrické energie veřejných budov potřebné pro provoz osvětlení podílí na celkové spotřebě až 40%! Návratnost investice použití systému řízení na konstantní úroveň je typicky do dvou let. Tento fakt si ale bohužel málokdo uvědomuje.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.