Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ENIKA: Pohybové čidlo bez vodičů ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.10.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ENIKA: Pohybové čidlo bez vodičů ...


ENIKA: Pohybové čidlo bez vodičů ...
Tento výrobce je známý svými produkty na bázi frekvenčních přenosů dat. Letos představuje jako novinku pohybové čidlo, které umístíte například jako malonapěťový halogenový zdroj do objímky. Přenos informace zajistí vysílač jehož napájení zajistí akumulátor spolehlivě několik roků ...
Jiří Macháček, ze dne: 10.10.2007

Výrobce ENIKA je známý svými produkty na bázi frekvenčních přenosů dat. Letos představuje jako novinku pohybové čidlo, které umístíte například jako malonapěťový halogenový zdroj do objímky. Přenos informace zajistí vysílač jehož napájení zajistí akumulátor spolehlivě několik roků ...

 

Infrapasivní čidlo je ukryto v těle tubusu. Ten protáhnete skrz prostor obvykle potřebný pro halogenovou žárovku. Takto v podhledu vidíte nesvítící světlo, které je určeno pro snímání pohybu. K čidlu připojíte vysílač, který vyšle datový povel přijímači. Ten spíná požadované, zpravidla světelné obvody.

Pokud se ptáte, kde je nejpravděpodobnější použití, pak je odpověď jednoduchá. Všude tam, kde potřebujete snímat pohyb a nemáte možnost pro přivedení datového a napájecího napětí. Takže mě okamžitě napadají dodatečné montáže osvětlení v různých prostorech, kde se třeba s dalším rozšířením nepočítalo.

K čidlu už není třeba cokoliv připojovat – vysílač je integrovaný přímo v čidlu a pouze je ho nutné navázat na libovolný přijímač z produkce firmy ENIKA. Uvedení čidla do provozu se provede pouze vložením dvou AA článků. Naprogramování do libovolného přijímače, který je v programovacím režimu se provede pouze stiskem jednoho tlačítka na čidle. To odvysílá inicializační kód. Na poslední fotce je vyobrazen právě jeden z přijímačů určených pro vestavbu do svítidla.

Enika poskytuje širokou technickou podporu. K danému produktu vybíráme příbuzné tituly katalogů. I když mi připadají produkty Eniky v domovní elektroinstalaci jako sekundární, přes to by měl dobrý elektroinstalatér vědět o možnostech, které jsou touto značkou nabízeny.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.