Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ENIKA: Piezo spínače (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.11.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ENIKA: Piezo spínače


ENIKA: Piezo spínače
Piezo spínače jsou založeny na principu piezoelektřiny. Piezoelektrický efekt je schopnost materiálu generovat elektrický potenciál jako odezvu na mechanický tlak. Více o spínačích piezo zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 15.11.2011


Piezoelektrický jev byl objeven již v roce 1880 bratry Curierovými na krystalech turmalínu. Ti vypozorovali vznik elektrických nábojů v důsledku namáhání krystalu. Název celého jevu vychází z řeckého slova Piedzó – tlačit. Výroba spínačů využívajících piezoelektrický jev tedy vychází z faktu, že polarizace některých krystalů je vázána na jejich deformaci – tlak. Tato technologie je jádrem mnoha high-end aplikací.

Přední světový výrobce spínačů – Apem rozšiřuje nabídku piezospínačů. PBA série se rozrostla o dvě nové elektrické funkce, řadu spínačů s průměrem těla 19mm, nové podsvětlené verze či ATEXová provedení. Apem jako technické piezoelektrikum využívá keramiku. Působením tlaku na piezoelektrický disk připevněný pod povrchem těla spínače dochází k elektrickému pulzu. Ten je dále zpracován vnitřním elektronickým obvodem.

Výstupem spínače je specifický pulz. Druh pulzu závisí na vybrané elektrické funkci spínače (spínací, rozpínací, prodloužený, aretovaný).


Pro celý náhled klikni!

Specifikace:


Pro celý náhled klikni!

Výhody:

Typické aplikace:

 

Z mnoha vyráběných typů můžeme k okamžitému odběru nabídnout spínače:

Iva Horáčková

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.