Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ENIKA: Opakovač signálu TRx 4433 N (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.03.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ENIKA: Opakovač signálu TRx 4433 N


ENIKA: Opakovač signálu TRx 4433 N
Technologie bezdrátového ovládání má své přednosti, ale i své nedostatky – ostatně jako všechno. Při používání RF systémů jsou velmi často kladeny požadavky na velké dosahy. Jak řešit levně a jednoduše problém s nedostatečným dosahem signálu? Více informací naleznete zde ...
Martin Formánek, ze dne: 10.03.2011

Technologie bezdrátového ovládání má své přednosti, ale i své nedostatky – ostatně jako všechno. Při používání RF systémů jsou velmi často kladeny požadavky na velké dosahy. V souvislosti s nařízením ČTU je třeba dodržet max. povolený výkon 10mW. To má za následek "dosahové" limity zařízení. Ideální šíření signálu je vždy na přímou viditelnost a za ideálních meteorologických podmínek. Tento stav však nastane zřídka kdy. V praxi šíření signálu významně ovlivňují překážky. V budovách je to zejména zdivo a rušení, při přenosech na větší vzdálenosti to mohou být stromy, terénní nerovnosti nebo také meteorologické vlivy (mlha, déšť).

Nicméně vzhledem k výše zmíněným faktům je třeba zajistit, aby zákazník měl vždy možnost problém s nedostatečným dosahem řešit levně a jednoduše.

Pro tento účel byl vyvinut opakovač signálu TRx 4433 N pro bezdrátový systém BOSys. Opakovač signálu je vybaven tranceiverem, který umožňuje přijetí signálu z vysílače a po ukončení příjmu se automaticky přepne do režimu vysílání a přijatý kód vysílače "pošle" dále k přijímači, který je umístěn na problémovém místě.

Opakovač je schopen přenést až 64 nahraných kódů (vysílačů). Lze ho velmi jednoduše doplnit do jakékoliv stávající instalace. V praxi to znamená, že se nahraje kód vysílače, který ovládá přijímač na problémovém místě, do paměti opakovače. Ten je pak "přeposílán" dále. Je třeba dodržet pouze jedinou podmínku a to použití pouze jednoho opakovače. Dva opakovače totiž z principu neumožňují přenos jednoho kódu – došlo by ke vzájemnému rušení.

Co se týká mechanického řešení, opakovač je umístěn v plastovém boxu určeném pro vestavbu nebo pro položení do podhledu. Napájen je síťovým napětím 230V. V základním provedení je vybaven napájecí flexo šňůrou, tak lze velmi jednoduše odpojit a připojit opakovač na napájení z např. rozvaděče nebo z rozvodné krabice.

Opakovač je z výroby vybaven drátovou anténou o dálce 31cm, která zajistí dosah cca 100m na přímou viditelnost. V praxi to znamená vždy min. dvojnásobný dosah oproti instalaci bez opakovače signálu.

Zařízení lze velmi jednoduše doplnit o externí anténu GP433. Ta je spojena s opakovačem pomocí 50 ohmového koaxiálního kabelu zakončeným F konektorem. Při použití této antény je možné při aplikacích přenosu na velké vzdálenosti docílit dosahů v řádech kilometrů!

Typickými aplikacemi je ovládání čerpadel v retenčních nádržích, ovládání systémů zavlažování v parcích, přenosy stavu kontaktů (stykačů) na velké vzdálenosti, prodloužení dosahu mobilní klíčenky, centrální funkce v objektech atd.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.