Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ENIKA: Nový elektroměr a analyzátor WM4096 s rozšířenou možností komunikace


Document Actions
ENIKA: Nový elektroměr a analyzátor WM4096 s rozšířenou možností komunikace
Již samotná základní jednotka bez přídavných modulů je použitelná jako plně funkční panelové měřidlo. Teprve ale použití přídavných modulů vstupů a výstupů umožní získat ten pravý komfort přístroje 21. století. Dokonalé sledování odběrného místa lze zajistit pomocí průběžného záznamu měřených údajů (datalogger pro 19 datových stop). Jak tento přístroj pracuje a co vše umí měřit? Více se dočtete zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 6.10.2011
reklama


Seznámení s přístrojem:
Již samotná základní jednotka bez přídavných modulů je použitelná jako plně funkční panelové měřidlo. Teprve ale použití přídavných modulů vstupů a výstupů umožní získat ten pravý komfort přístroje 21. století. Dokonalé sledování odběrného místa lze zajistit pomocí průběžného záznamu měřených údajů (datalogger pro 19 datových stop) a jejich dálkový přenos pro zpracování a analýzu pomocí různých variant datového spojení (ethernet, sériové rozhraní, optický port).  Na přídavné digitální vstupy přístroje je možné napojit výstupy externích měřidel médií (plynu, vody, topného média), čímž se z elektroměru stane datový centralizátor, který poskytne uživateli komplexní přehled o spotřebě v měřeném objektu. Sledováním až šestnácti nastavitelných mezí měřených veličin, které je možné logicky propojit (logika AND – OR) na digitální výstupy, se možnosti přístroje ještě znásobí. Překročení jednotlivých mezí je opět uchováváno v paměti s uvedením času a data, kdy daný jev nastal.


WM4096 je konstruován pro montáž do panelu (96x96mm, krytí IP65) a je to vlastně čtyřkvadrantní elektroměr, tj. s měřením činné a jalové energie (kWh, kvarh) v obou směrech (odběr-dodávka). Pro přehledné odečty spotřeby je možné využít dílčích počítadel. Přístroj měří a vyhodnocuje také velkou řadu parametrů sítě a připojené zátěže (kW, kvar, kVA, V, A, Hz, PF-cos φ, hodiny, pořadí fází, ztráta fáze, symetrie fází) včetně minim a maxim. Dokáže také detekovat až 32. vyšší harmonickou sítě a úroveň rušení. Měření proudu probíhá nepřímým způsobem přes externí proudové transformátory.

Čelní panel a displej



Dominantou čelního panelu je plošný LCD displej, který zobrazuje pět řádků měřených hodnot současně. Podsvícení displeje je volitelné (modrá / bílá) a umožňuje použít střídání barev podsvitu jako výraznou signalizaci při vyhlášení alarmového stavu. Množství doplňkových grafických symbolů a analogový indikátor odběru zvyšuje přehlednost probíhajícího měření pro obsluhu. Displej doplňují vlevo tři vícebarevné LED indikátory, čtyři červené LED diody pro signalizaci alarmových stavů a kontrolní LED pulzního výstupu. Vlevo nahoře se nachází výstup komunikačního optického ANSI portu. Vpravo je osm dotykových tlačítek pro pohodlné ovládání a nastavení přístroje.

Volitelné přídavné moduly


K základní jednotce je možné připojit až tři přídavné moduly, které uživateli dávají na výběr typ komunikačního rozhraní, různé počty vstupů a výstupů, nebo paměť pro záznam dat a událostí. Celkově je tak přístroj možné doplnit na maximálně 6 digitálních vstupů, 8 výstupů, 4 analogové výstupy (20mA/10V), nebo zvolit typ datové komunikace RS232/RS485, TCP/IP Ethernet, optický ANSI, nebo BACnet-IP port.
 
Software:
Firemní software WM3040Soft pro konfiguraci přístroje a správu naměřených dat je k dispozici zdarma. Pomocí něj je možné dálkově načíst, kopírovat a měnit konfiguraci přístroje, uchovávat soubory s konfiguračními daty pro různé verze nastavení, provádět ručně nebo automaticky periodické odečty a stažení dat z dataloggeru nebo on-line sledovat právě měřené hodnoty.
Více je patrné z následujících obrázků:


 

Závěr:
Funkčně vybavený přístroj, který jistě dokáže uspokojit mnohé uživatele za příznivou cenu.
Více informací můžete získat z českého návodu a originálního datového listu výrobce.
 

Dobroslav Lánský         

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ENIKA spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933